Missä muutos Obama?

Lukuaika: < 1 minuutti

Missä muutos Obama?

Tulevan presidentin nimityspolitiikka ei herätä luottamusta.

Obama onnistui kampanjassaan poikkeuksellisen hienosti. Vaalien synnyttämän euforian vähitellen haihtuessa on kuitenkin tulossa päivä päivältä selvemmäksi, ettei maan poliittinen kulttuuri ole muuttumassa. Obama on heti ensi töikseen nostanut vallankahvaan keskeisen joukon demokraattisen puolueen sisäpiirin edustajia ja presidentti Bill Clintonin tärkeimpiä neuvonantajia – ja pitänyt tiukasti kiinni Yhdysvaltojen suurvaltapolitiikan linjassa.

Yhtenä räikeimmistä esimerkeistä muutoksen oikeista kasvoista on pidetty Timothy Geithnerin ja Larry Summersin nimeämistä talouskriisin hoitajiksi. Heitä pidetään oppi-isänsä Robert Rubinin tavoin nykyisen pankkikriisin arkkitehteinä, sillä he loivat presidentti Clintonin aikana sijoitusmarkkinoiden vapauttamiseen johtaneen lainsäädännön ja mahdollistivat nyt sortuneiden jättipankkien nousun.

Talouskriisin ennustaneen ekonomisti Dean Bakerin mukaan heidän valintansa on kuin ”Osama bin Laden olisi nimetty terrorismin vastaisen sodan päälliköksi”.

Jopa pankkien uutistoimistot ovat alkaneet ihmetellä, miten niin monet Morgan Stanleyn, Fannie Maen ja muiden sijoitusjättien entiset johtajat ovat löytäneet tiensä Washingtoniin – sen sijaan, että heitä kutsuttaisiin todistajiksi talouskriisiä puiviin oikeudenistuntoihin. Toisaalla konservatiivit aina John McCainistä Karl Roveen ja Henry Kissingeriin ovat esittäneet varauksettomia kehuja uudelle hallitukselle.

Ote Janne Hukan laajasta artikkelista, joka käsittelee Obaman nimityspolitiikaa. Löytyy Fifistä www.fifi.voima.fi.

Lukijapalaute artikkelista.

Janne Hukka

  • 9.9.2009