Kirjoittanut Hannele Huhtala

Minkki

Lukuaika: 2 minuuttia

Minkki

Minkki elää häkissä, villiminkki luonnossa, mutta se on karannut tai päästetty sinne.

Suomen oloissa elävät minkit (Mustela vison & Neovison vison) ovat kaikki samaa alkuperää. Ne ovat Pohjois-Amerikasta periytyvää sukulinjaa, jonka ainoa tarkoitus on päätyä turkikseksi. Pohjoismaihin minkki tuotiin 1930-luvulla turkiseläimeksi. Minkki elää häkissä, villiminkki luonnossa, mutta se on karannut tai päästetty sinne. Minkkiä pidetään luonnossa kovana saalistajana, erityisesti vesilintujen munat ja poikaset päätyvät minkkien ravinnoksi.

Maailman suurin minkkien tarhaaja on Tanska. Viime vuonna maa tuotti maailmanmarkkinoille 14 miljoonaa minkinnahkaa. Kesällä 2009 Tanska kielsi kettutarhauksen. Siirtymäajat ovat tosin pitkiä, enimmillään 15 vuotta.

Minkkitarhauksen kieltäminen näyttää oikeudenmukaiselta, kun näkee kuvia eläinten olosuhteista tarhoilla. Tanskalainen eläinoikeusjärjestö Anima julkaisi lokakuussa kuvia ja videomateriaalia 34 tanskalaiselta tarhalta. Eläimet ovat vakavasti loukkaantuneita, stereotyyppisesti häiriökäyttäytyviä ja täynnä hoitamattomia haavoja.

Anima kuvasi materiaalin suuren sanomalehden, Ekstra Bladetin, toimittajan Miki Mistratin pyynnöstä.

Tanskan turkistarhaajat pyrkivät oikeusteitse estämään kuvamateriaalin julkaisemisen. Oikeuden päätös antoi luvan julkistaa kuvat.

Turkistuottajien järjestö myös lupasi kuvaajien ilmiannosta 500 000 kruunun (lähes 70 000 euron) palkkion ennen kuin video julkistettiin. Muutamaa päivää ennen kuvauksia tanskalaisilta tarhoilta oli päästetty minkkejä vapauteen, ja turkistarhaajat lupasivat palkkion sekä vapauttajien että kuvaajien ilmiannosta. Kyseessä eivät ole samat henkilöt. Videolla eläinoikeusjärjestö Animan edustajat esiintyvät omilla kasvoillaan ja nimillään, sillä Animan päämääränä ei ollut salailu eikä eläinten päästäminen vapaaksi.

Ekstra Bladet otsikoi kuvagalleriansa turkiskuvat: ”Tässä kuvat, joita et saisi nähdä”. Eläimet ovat verisiä, useat ovat pureskelleet hännäntyvensä rikki. Kuvien esittäminen on tarpeellista, mutta niitä ei haluaisi nähdä.

Eläintenhoidon törkeä laiminlyönti osoittaa Animan tiedottajan Joh Vindingin mukaan piittaamattomuutta.

”Ainoa ratkaisu tilanteeseen on minkkitarhauksen kieltäminen”, Vinding sanoo.

Eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara ei ole yllättynyt Tanskassa julkaistuista kuvista: ”Suomalaisilla turkistarhoilla tilanne ei ole sen ongelmattomampi”, Tuomivaara huomauttaa. Aiemmin syksyllä julkistettiin samankaltaista kuvamateriaalia Norjasta.

Tanskalainen sosiaalidemokraattien europarlamentaarikko Dan Jørgensen vaati kuvien julkaisun jälkeen minkkitarhauksen kieltämistä EU:ssa.

Euroopassa tarhauksen ovat tähän mennessä kieltäneet jo Britannia, Irlanti, Itävalta, Bulgaria, Sveitsi ja Kroatia. Niiden lisäksi esimerkiksi Ruotsi on rajoittanut turkistarhausta.

Videomateriaali turkistiloilta: anima.dk/forbydminkavl

Hannele Huhtala