Poliittinen puu: Yleiset arviot, että suuri osa tänne tuotavasta trooppisesta puusta on laittomasti hakattua, ovat Euroopan unionille kiusallisia.
Merbau (Intsia bijuga) on trooppinen hidaskasvuinen puulaji, joka on kovan ja punaisena välkehtivän pintansa takia himottua tavaraa maailmanmarkkinoilla. Merbauta kasvoi ennen laajalla vyöhykkeellä Itä-Afrikasta aina Tyynenmeren saarille asti. Merbau on suosittu raaka-aine lattioihin, oviin, huonekaluihin ja soittimien puuosiin. Suomenkin rautakaupoissa merbauta on tarjolla pinotolkulla edulliseen hintaan, erityisesti parketteina.
Luonnonvarainen merbau uhkaa kuolla sukupuuttoon lähitulevaisuudessa. Merbau kasvaa jopa 80 vuotta saavuttaakseen kaupallisesti kiinnostavan koon. Se on luontaisestikin harvinainen. Merbauta on parhaissa merbaumetsissä vain 5–10 puuta hehtaarilla.
Viime vuonna Suomessa vieraillut papua-uusiguinealainen ympäristöjuristi Almah Tararia kertoi, että malesialainen hakkuujätti Rimbunan Hijau on maksanut maan kahdesta sadasta parlamentaarikosta 199:n kampanjat. Yhtiön on osoitettu käyttävän paitsi moraalittomia, myös laittomia keinoja hakkuulupien saamiseksi. Korruptoitunut poliisi, armeija sekä yhtiön omat ”turvamiehet” ovat vanginneet paikallisyhteisöjen edustajia ilman syytteitä, ja he ovat syyllistyneet myös pahoinpitelyihin ja raiskauksiin.
Suurin osa Suomenkin markkinoilla myytävästä merbausta on ”malesialaista”. Indonesia on asettanut raakapuun vientikiellon laittomien hakkuiden hillitsemiseksi, eivätkä eurooppalaiset yhtiöt mielellään sotkeentuisi Papua-Uuden-Guineankaan laittomuuksiin. Yhtälö on kuitenkin mahdoton. Malesia tuottaa vain noin 20 000–30 000 kuutiota merbauta vuodessa, kun taas esimerkiksi Kiinan rekisteröimä merbaun tuonti lähentelee miljoonaa kuutiota.
Suuri osa Kiinaan tuodusta merbausta on merkitty malesialaiseksi ja se jatkaa matkaansa Kiinasta Euroopan markkinoille. Indonesiassa tehtiin 2005 laaja laittoman merbaun takavarikko, jonka jälkeen Kiinan tuoma ”malesialaisen” merbaun määrä romahti. Valtaosa markkinoiden malesialaisesta merbausta on salakuljetettu Uuden-Guinean saarelta väärillä malesialaisilla papereilla.
Yleiset arviot, että suuri osa tänne tuotavasta trooppisesta puusta on laittomasti hakattua, ovat Euroopan unionille kiusallisia. Myös entistä parempi tieto sademetsien hakkuiden ilmastovaikutuksista luo paineita vähentää Euroopan vaikutusta sademetsien tuhossa.
Piraattilevyjen varalle on kuitenkin laadittu huomattavasti parempi valvonta kuin laittomalle puulle. Eurooppaan voi tuoda puuta ilman minkäänlaisia todisteita tavaran laillisuudesta, eikä laittoman puun tuontia ole kriminalisoitu. EU:n komissio on luvannut tänä keväänä tuottaa monta vuotta odotetun ehdotuksen toimenpiteistä, joilla pyritään vähentämään laittoman puun määrää.
Kirjoittaja on Greenpeacen työntekijä.
Sini Harkki