Meksikon tulevaisuus nuorten käsissä

Lukuaika: 3 minuuttia

Meksikon tulevaisuus nuorten käsissä

Usko demokratiaan horjuu myös Meksikossa. Nuoria vokoteltiin äänestämään presidenttiä Tu Rock Es Votar -kampanjalla.

Ciudad de México. Meksikon presidentinvaalissa toisena päivänä heinäkuuta nuoret voivat käytännössä päättää, minkä puolueen väreihin hallitus pukeutuu seuraavan kuusivuotiskauden ajan.

Väestöstä 18–34-vuotiaita on yli 30 miljoonaa ja he muodostavat lähes puolet Meksikon äänioikeutetuista. Yhdellätoista miljoonalla nuorella on mahdollisuus äänestää ensimmäistä kertaa presidentinvaalissa.

Tästä huolimatta nuorten ääni ei välttämättä tule vaaleissa kuuluviin. Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa vain kolme kymmenestä kävi antamassa äänensä, ja Meksikon nuorisoinstituutin, Instituto Mexicano de la Juventud, tekemä tuore kysely kertoo, että äänestysaktiivisuus saattaisi jäädä aiempaa alhaisemmaksi – ainoastaan 13 prosenttia nuorista ilmoitti olevansa kiinnostunut politiikasta.

Vaalien kolme pääehdokasta ovat oikeiston Felipe Calderón, vasemmiston Andrés Manuel López Obrador ja keskustan Roberto Madrazo. He ovat kaikin keinoin pyrkineet tekemään pesäeroa kilpailijoistaan vaalipäivän lähestyessä. Yhdestä asiasta he ovat silti yhtä mieltä: maassa, jonka väestön keski-ikä on 24, nuorten äänet ratkaisevat.

Istuvan presidentin Vicente Foxin puolue Partido Acción Nacional kosii nuoria puolelleen aktiivisimmin. Puolueen presidenttiehdokas Calderón esiintyy tuon tuostakin nuorten suosimilla radioasemilla ja on lanseerannut markkinoille videopelin, jossa supersankari, Calderón itse, tiputtelee pois pelistä dinosauruksia eli muita kandidaatteja. Tilaisuuden tullen Calderón vertaa itseään Meksikon alle 17-vuotiaiden jalkapallojoukkueeseen, joka vei maailman mestaruuden viime vuonna.

Vasemmiston haastava ehdokas, Demokraattisen vallankumouksen puolueen, Partido de la Revolución Democrática, López Obrador kiertää ahkerasti eri osavaltioita ja kuntia mukanaan ryhmä taiteilijoita – muusikkoja, tanssijoita ja seinämaalareita – houkuttelemassa nuorisoa vaalitapahtumiinsa.

Entisen valtapuolueen, Institutionaalisen vallankumouksen puolueen, Partido Revolucionario Institucional, kandidaatti Madrazo järjestää vaali-iltamia trendikkäissä yökerhoissa.

Valtaosa nuorista ei silti innostu vaalisirkuksesta. He yhdistävät poliitikot ja edustukselliset tehtävät korruptioon ja kuulevat vaalilupauksissa onttoa sanahelinää.

Armando Ortigosa, 28-vuotias yhteiskuntatieteilijä Ciudad de Méxicosta, toteaa, ettei nuorten vähäinen kiinnostus politiikkaan ole enää mikään uutinen Meksikossa.

”Eikä ole tarvetta tutkia tilastoja havaitakseen, että ilmiö on varsin laaja. Meksikossa, kuten monessa muussakin Latinalaisen Amerikan maassa, nuoret ovat joutuneet pettymään järjestelmään niin monesti. Välillä näyttää siltä, että maa voisi muuttua ja asiat voisivat olla paremmin, mutta mitään ei tapahdukaan. Ja pian otsikot täyttyvät korruptioskandaaleista, kaikenlaisista skandaaleista…”

Ortigosan mielestä epäluottamus poliitikkoihin onkin täysin ansaittua ja näiden olisi etsittävä syitä nuorten äänestyshaluttomuuteen itsestään ja puolueistaan, ei nuorista.

Ortigosa on yksi niistä nuorista kansalaisaktivisteista, joiden mielestä on turha odottaa, että muutos tapahtuu ylhäältä. Osallistuminen on paras tapa vaikuttaa asioihin.

”Yleisesti ottaen Meksikossa ei tällä hetkellä ole poliitikkoja, jotka onnistuisivat herättämään nuorten luottamuksen, puhuisivat heidän kanssaan samaa kieltä.”

Ortigosa itse näyttää esimerkkiä. ”Eräänä iltana puolisen vuotta sitten juttelin ystäväni Andrésin kanssa. Mietimme, mitä voisimme tehdä lisätäksemme nuorten osallistumista vaaleihin ja poliittiseen elämään. Olin kuullut USA:n Rock the Vote -kampanjasta, eräänlaisesta nuoriin kohdistuvasta kansalaisvalistushankkeesta, jonka ensisijaisena tavoitteena on nostaa näiden äänestysaktiivisuutta. Päätimme soveltaa samaa ideaa Meksikoon.”

Tuloksena oli kansalaisjärjestö Tu Rock Es Votar, ’Äänestäminen on rock’. ”Kansalaisjärjestöstä paisui suurempi kuin olisin osannut uskoakaan. Eri puolilla maata on jo satoja vapaaehtoisia nuoria, jotka vievät kampanjaa eteenpäin omilla paikkakunnillaan”, Ortigosa kertoo.

Tu Rock Es Votar on poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka toimistossa Ciudad de Méxicossa työskentelee täysipäiväisesti kymmenisen nuorta, kaikki alle 30-vuotiaita.

Hankkeen ajatuksena on saada nuoret näkemään äänestäminen perustavanlaatuisena kansalaisoikeutena ja -velvoitteena. ”Käytämme musiikkia keinona saavuttaa nuoret”, kertoo Ortigosa.

”Musiikki onkin erinomainen kanava, sitä kuuntelevat kaikki. Lisäksi sanoma saa muusikoiden suusta lisää uskottavuutta. Järjestämme ilmaiskonserttikiertueen Meksikon suurimmissa kaupungeissa. Konsertteja pääsee kuuntelemaan näyttämällä portilla voimassaolevan äänestäjän valtakirjan, jollainen kansalaisilla on oltava voidaakseen äänestää ja joka on etukäteen haettava niitä jakavista äänestystoimipisteistä.”

Tu Rock Es Votar järjestää myös demokratiaa ja vaalijärjestelmiä käsitteleviä konferensseja yliopistoissa ympäri Meksikoa.

mainos

Ortigosa avaa näytteeksi järjestön internetsivut ja laittaa pyörimään yhden kampanjan tietoiskuista, joilla täytetään valtio-omisteisten televisiokanavien mainoskatkoja.

Ruutuun ilmestyy joukko Meksikon viihde- ja musiikkimaailman kirkkaimpia tähtiä, yksi kerrallaan:

”Valitamme ryöstöistä Meksikossa. Valitamme köyhyydestä. Valitamme siitä, että maa liikkuu voitelurahoilla. Valitamme, että työ on toisaalla. Valitamme epäpätevistä poliitikoista. Valitamme, että kukaan ei tee mitään. Valitamme, koska kukaan ei kuuntele meitä. On päätöksiä, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin ja jotka annamme tehdä puolestamme. Vuoden 2003 vaaleissa 70 prosenttia 19–34-vuotiaista nuorista ei äänestänyt. Äänestä. Ota selvää asioista ja äänestä. Äänestä mieleistäsi vaihtoehtoa tai vähiten huonoa. Mutta äänestä. Jollet äänestä… Shhh… älä valita. Tu rock es votar.”

”Yllättävää kyllä meillä ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia löytää kampanjalle kasvoja”, kertoo Ortigosa, ”päinvastoin, artistit suhtautuivat asiaan alusta lähtien uskomattoman myönteisesti. Ongelmat ovat olleet muualla, erityisesti rahoituksessa. Yrittäjät tai yritykset, jotka rahoittavat monenlaisia kansalaisjärjestöhankkeita, pitävät kampanjaamme liian poliittisena. He kysyvät heti ensimmäisenä, mikä puolue sen takana on. Me meksikolaiset olemme hyvin epäluuloisia.”

”Toisekseen monessa herättää pelkoa ajatus siitä, että nuoret todella tekisivät päätöksiä, valitsisivat seuraavan presidentin”, jatkaa Ortigosa.

”Ja kuitenkin meidän pitäisi saada heidät vakuuttuneeksi siitä, että kun 70 prosenttia nuorista ei äänestänyt vuoden 2003 eduskuntavaaleissa, emme puhu enää pelkästään poliittisesta vaan yhteiskunnallisesta ongelmasta.”

Ortigosa painottaa, että demokratia vaatii toimiakseen osallistuvia kansalaisia. ”Enkä viittaa pelkkiin vaaleihin. Jokainen voi osallistua monin tavoin yhteisönsä, kaupunginosansa tai naapurustonsa arkeen, vaikkapa roskia lajittelemalla tai puuttumalla paikallispoliisin korruptioon. Äänestäminen on ikään kuin ensimmäinen askel osallistuvampaan yhteisölliseen elämään.”

Vuoden 2000 presidentinvaaleissa nuoret äänestivät muutoksen puolesta. He päättivät yhden puolueen, PRI:n, 71 vuotta kestäneen valtakauden.

Nuoret saattavat äänestää nytkin muutoksen puolesta, mikäli lähtevät uurnille. Meksikon lähestyvässä presidentinvaalissa nuoret voivat käytännössä päättää, kallistuuko maa oikealta vasemmalle.

Tu Rock Es Votar -kampanjan pääsponsoreita olivat Bacardi ja Coca-Cola. www.turockesvotar.com

Inka Kaakinen

  • 9.9.2009