Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Me olemme Wikileaks

Lukuaika: < 1 minuutti

Me olemme Wikileaks

Voima tarjoaa Wikileaksille palvelintilaa, koska Wikileaksin asia on myös meidän.

Wikileaks-sivusto toimii nyt myös osoitteessa wikileaks.voima.fi. Voiman tarjoama peilipalvelin on yksi sadoista palvelimista, joiden avulla Wikileaks jatkaa toimintaansa palvelunestohyökkäyksistä ja poliittisesta painostuksesta huolimatta.

Wikileaks-sivuston sulkemisyrityksiä torjutaan kopioimalla sivuston keskeisin materiaali sadoille tukijoiden tarjoamille palvelimille eri puolilla maailmaa. Yksi peilipalvelimista on wikileaks.voima.fi.

Voima ja Fifi päättivät tarjota vuotosivustolle tukensa, koska hallitusten pyrkimykset sulkea vuodetun materiaalin julkaisukanava laittomin keinoin uhkaavat kaikkien tiedotusvälineiden vapautta. Tilanteessa, jossa Wikileaksia ei ole syytetty, saati tuomittu, yhdestäkään rikoksesta, vaiennusyritykset ovat laittomia ja moraalittomia.

Wikileaksia vastaan on isketty ennennäkemättömän rajusti kahdella rintamalla: yhtäällä palvelunestohyökkäykset ovat hidastaneet Wikileaksin palvelinten toimintaa ja välillä estäneet pääsyn sivustolle kokonaan, toisaalla poliitikot ovat painostaneet yrityksiä katkaisemaan palvelusopimuksensa Wikileaksin kanssa.

Painostus on tuottanut tulosta nopeasti. Wikileaks on saanut kenkää internetpalveluntarjoajilta, verkkomaksupalveluilta ja sveitsiläispankilta.

Poliittista painostusta ei ole vaivauduttu edes salailemaan. Muun muassa yhdysvaltalainen senaattori Joe Lieberman ja Ranskan tietoyhteiskuntaministeri Eric Besson ovat julkisesti käskeneet yrityksiä katkaisemaan yhteistyönsä Wikileaksin kanssa.

Lieberman, Besson ja heidän käskyjään noudattaneet yritykset ovat vedonneet sivuston julkaisutoiminnan rikollisuuteen. Neljän vuoden ajan toiminutta Wikileaksia vastaan ei ole kuitenkaan nostettu yhtäkään rikossyytettä. Rangaistuksen jakaminen ennen syyllisyyden määrittämistä tai edes rikotun lain nimeämistä loukkaa räikeästi syyttömyysolettamaa. Tuomioiden langettaminen on oikeuslaitoksen tehtävä, ei poliitikkojen tai yksityisten yritysten.

Siksi on ensisijaisen tärkeää, että Wikileaks saa jatkaa toimintaansa sillä aikaa, kun väittelyä sen toiminnan oikeutuksesta käydään julkisuudessa ja, jos syytä on, kenties tulevaisuudessa myös oikeudessa.

Internetsivuston vaientaminen on osoittautumassa vaikeammaksi kuin Wikileaksille sodan julistaneet poliitikot kuvittelivat. Satojen peilisivustojen ansioista Wikileaksin vaientaminen on nyt käytännössä mahdotonta.

Selvä enemmistö palvelintilan tarjoajista on internetaktivisteja. Voima uskoo, että myös toimittajien ja kustantajien on tarjottava apuaan, kun kollegoiden työtä vastaan hyökätään laittomasti. Wikileaksin asia on meidän asiamme.

Lue myös artikkelit Me olemme Wikileaks, Ei Wikileaks yhtä miestä kaipaa, Seksirikollinen?, Lue Voiman suosikkipaljastukset! & Anonymous vs. maailma.

Hanna Nikkanen