Matalapainetta Nepalissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Matalapainetta Nepalissa

Maailma lyhyesti: Nyt hallitus on ollut vallassa noin viisi kuukautta ja Nepal on jälleen kerran lähellä uutta konfliktia.

”Arki Kathmandussa on inhorealistisen apeaa ja kirjaimellisesti pimeää”, Päivi Ahonen kirjoittaa laajassa artikkelissaan Fifissä.

Ahonen työskentelee Nepalissa Suomen rahoittamassa monikielistä opetusta kehittävässä hankkeessa, mutta raportoi, että työskentely viime viikkoina on ollut täysin mahdotonta lakkojen, mielenosoitusten ja polttoainepulan vuoksi. Nepalissa rehottavat myös poliittinen väkivalta ja murhat.

Monarkia kaatui Nepalissa viime keväänä. Kansa äänesti vuosikymmeniä jatkunutta sissisotaa käyneen maolaispuolueen uuden tasavallan johtoon. Nyt hallitus on ollut vallassa noin viisi kuukautta ja Nepal on jälleen kerran lähellä uutta konfliktia. Jos maolaiset eroavat hallituksesta tai heidät painostetaan eroon, on seurauksena uusi sisällissota.

Nepalin tuore pääministeri Pushpa Kamal Dahal siirsi suunniteltua Suomen-vierailuaan, sillä maan tilanne vaati vakavaa paneutumista valtakunnan kriiseihin.

Pääministeri kutsui viimeksi tammikuun lopulla kaikki poliittiset puolueet uuden Nepalin rakentamistalkoisiin. Opposition kongressipuolue vastasi pääministerin talkookutsuun syyttämällä juuri tämän omaa maolaispuoluetta väkivallan ja anarkian lietsomisesta. Hallituspuolueet reagoivat varovaisemmin: ”Hyvä kun puheessa ei uhkailtu ja painostettu.”

Sitäkin on nimittäin tehty. Hiljattain pääministeri uhkasi maolaisten ottavan käsiinsä kaiken poliittisen vallan Nepalissa, jos hallituspuolueiden yhteistyö ei ota sujuakseen.

Päivi Ahosen reportaasi Fifissä.

Voima

  • 9.9.2009