Mahtava puolituntinen

Arvostelussa Gil Scott-Heronin I’m New Here -levy.

Gil Scott-Heron on yksi kaikkien aikojen mahtavimmista afroamerikkalaisista poliittista artisteista. 1970-luvulla ensimmäiset levynsä julkaissut Scott-Heron jätti pysyvän jäljen mustaan musiikkiin. Jazzin ja funkin sekaiset taustat sekä Scott-Heronin puhelaulu edustavat rapin esiastetta.

Scott-Heronin tuotanto kulminoituu vuonna 1971 levytettyyn The Revolution Will Not Be Televised -kappaleeseen. Sen viittaukset aikansa sosiaalisiin ja poliittisiin ongelmiin sekä piikit konsumerismia ja mediaa vastaan ovat edelleen ajankohtaisia.

Musiikillista hiljaiseloa elänyt Scott-Heron palaa nyt yli kymmenen vuoden levytystauolta ironisesti nimetyllä I’m New Here -levyllä. Siinä laulu ja runonluenta vuorottelevat. Synkeät, ajoittain jopa dubstepiltä haiskahtavat taustat tuovat Scott-Heronin tunnistettavan tyylin 2010-luvulle. Levyn ainoa heikkous on sen lyhyys, puoli tuntia tätä ei riitä.

Gil Scott-Heron: I’m New Here. XL Recordings 2010.
Neljä tähteä.

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa

Jari Tamminen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.