Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Taas tapahtuu.

Hermomyrkkyä & silikoneja

Esteettisen kirurgian klinikka mainostaa take away -botoxia Helsingin katuvilinässä: botuliinipistoksen saa jopa kymmenessä minuutissa. Klinikka myös ilmoittaa olevansa Inject Academy Awards 2011 -kilpailun voittaja.

Busseissa kauneuteen ja terveyteen keskittyvän lehden mainoksessa puolestaan pohditaan, että ”kuinkakohan moni tässäkin bussissa on miettinyt joskus implanttien laittamista”.

Kauneusleikkausten ja vastaavien operaatioiden määrä on kasvanut Suomessa 2000-luvulla, mutta määristä ei ole olemassa luotettavaa tilastoa. Operaatioita käydään teettämässä myös ulkomailla.

Maailmassa on virhe, eikä se siloa hermomyrkyllä.

_______________

Manipuloikaa järjestelmää

Yhdysvaltalaisyhtye Vulfpeck keksi oivan tavan hankkia lisätuloja Spotifystä. Yhtye julkaisi Sleepify-albumin, jonka kaikki kymmenen kappaletta ovat täysin äänettömiä.

Julkaisemallaan videolla yhtye kannustaa faneja kuuntelemaan levyä toistolla öisin ja näin takomaan rahaa artisteille. Toivottavasti yhtye on sopinut sopivista korvauksista myös John Calen kanssa, jonka kappaletta 4’33” se ilmiselvästi lainaa.

Vulfpeckin tempaus muistuttaa rahaongelmista, joita levymyynnin romahdus ja olemattomat streemauskorvaukset monille muusikoille aiheuttavat. Kappaleiden äänettömyys on kuitenkin tarpeetonta, koska ainahan oman suosikkiartistinsa musiikin voi laittaa pyörimään ja sulkea tietokoneen kaiuttimet tai vaihtaa vahvistimen signaalilähdettä.

Tästä huolimatta video muistuttaa mahdollisuudesta manipuloida systeemiä – ja toimii samalla hyvänä mainoksena Vulfpeckille.

_____________

Feikki-Banksyja piisaa

Ei ole helppoa olla Banksy-fani. Koskaan ei voi tietää, ovatko hänen teoksensa aitoja ja alkuperäisiä.

Tukholmassa arvuuteltiin maaliskuussa, oliko Banksyn yllätysnäyttely aito vai huijaus. Yleisöä joka tapauksessa riitti. Suomalainen media kirjoitti aiheesta näyttelyn alla, mutta näyttelyn epäselvä status jäi uutisoimatta.

Miamissa puolestaan myytiin helmikuun lopussa taidehuutokaupassa joukko seinistä irrotettuja Banksyn maalauksia. Yksi myydyistä teoksista oli Kissing Coppers, josta tuntemattomaksi jäänyt ostaja maksoi 575 000 dollaria.

Sen lisäksi, että paikkaspesifi teos menettää tenhovoimaansa muualle siirrettynä, Kissing Coppersin tekijä on epäselvä. Toistuvasti vandalisoidun ja päälle maalatun teoksen oli uudelleen maalannut baarimikko Jez, joka työskenteli pubissa, jonka seinään teos oli alkujaan maalattu.

Koonnut Jari Tamminen

  • 2.4.2014