Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Asiaa sieniproteiinituotteista ja Raimo Sailaksesta.

Kornia syötäväksi

Quorn-tuotenimellä myytäviä sieniproteiinituotteita on 1980-luvulta lähtien tehty Britanniassa. Lokakuusta quorn-tuotteita on saanut myös Suomesta. Kun quornista haluaa ottaa enemmän selvää, löytyy amerikkalaislähteistä informaatiota, että sen sisältämä mykoproteiini aiheuttaisi allergioita. ”Olisiko näiden väitteiden takana lihateollisuus? En ihmettele, jos kyse on jostain pilipalitutkimuksesta, jonka tilaajana on USA:n lihateollisuus”, biologi-eläinsuojelija Riitta Salmi toteaa. Salmi kertoo perheensä käyttäneen quorn-tuotteita jo vuosia, ilman ongelmia. ”Koirakin tykkäsi quornista enemmän kuin omasta luomukanastaan!”

Liian hyvät kasvisvaihtoehdot pelottavat tietysti lihateollisuutta. Vegaanista quorn ei ole, sillä sideaineena on 15 prosenttia kananmunanvalkuaista. ”Valmistaja on aiemmin sanonut, että käytetty valkuainen on vähintään vapaiden kanojen munista. Toivottavasti tämä pitää yhä paikkaansa”, Salmi sanoo.

_______________

Pöyristyttävä Pöyry

mainos alkaa

Wikipedia opettaa, että konsulttien rooli, tehtävät, ja hyöty asiakkaalle ovat tieteellisen tutkimuksen mukaan kohtuullisen monitulkintaiset. Tämä pitää paikkansa ainakin suomalaisen konsulttiyhtiö Pöyryn toimien suhteen Laosin vesivoimahankkeessa. Viime keväänä Pöyry kertoi johtaja Mika Pohjosen suulla olevansa pelkkä konsultti. Nyt yhtiö on ilmoittanut tiedotteessaan toimivansa Laosin vesivoimahankkeen insinöörinä. ”Ensin yhtiö tekee kiistellyn ja tasoltaan heikon selvityksen, jota se kutsuu riippumattomaksi ja joka tukee padon nopeaa rakentamista. Sen jälkeen yhtiö palkitaan kahdeksanvuotisella sopimuksella Xayaburin padon rakentamiseksi. Yhtiön uskottavuus on mennyttä”, sanoo Maan ystävien Otto Bruun maailma.netissä.

_______________

Sailaan varmasti julkisuutta

Yhdellä asialla voi todellakin päästä yhä uudelleen julkisuuteen. Taiteilija Osmo Rauhalan luomuviljely ja hänen osa-aikainen asuminensa New Yorkissa jää kakkoseksi, jos sitä vertaa talousuutisten ikiliikkujaan Raimo Sailakseen, joka varmaan vielä kuolemansakin jälkeen tulee peräämään säästöjä. Helmikuussa 2012 eläkkeelle jäävä Sailas halusi marraskuussa 2012 ”poliitikoilta nopeita päätöksiä säästöistä ja uudistuksista”. Toiset saavat kerran elämässään 15 minuuttia julkisuutta. Toiset saavat sen vuodesta toiseen – ja aina samasta syystä.

Koonnut Kimmo Jylhämö

Kommentoi Facebookissa
Avatar
  • 10.12.2012