maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

maailma & me

maailma & me

takapihan putsi

Yhdysvallat löysi kauan kaivattuja todisteita joukkotuhoaseista! Satoja tynnyreitä pernaruttoa ja muita vaarallisia eläviä bakteereja kaivettiin maasta alle sadan kilometrin päästä Washingtonista. Fort Detrickin tukikohdan läheisyydestä pulpahtanut bakteerivarasto on vuonna 1969 hylätyn sotaohjelman jäänne. Pernarutto-kirjeterrorin aineksen uskotaan olevan peräisin kätköstä. Epäilyt Irakin joukkotuhoaseista kirkuivat lehtien etusivuilla ja niillä perusteltiin hyökkäys Irakiin. Fort Detrickin 2 000 tonnin asekätkön löytymisestä kerrottiin Washington Postissa paikallisuutisena. USA:ssa Irakin puutteellinen dokumentointi massatuhoaseista tulkittiin sota-aikeiden peittelynä. Pentagonilta ei löytynyt ainuttakaan asiakirjaa nyt löydetyistä aseista. www.guardian.co/uk.

bagdadhin aarteet

Irakin Kansallismuseon työntekijät pelastivat merkittävän osan maailman historiallisesta ja kulttuurisesta perinnöstä. Tiede- ja kulttuuriyhteisöt ympäri maailman pelkäsivät pommitusten ja ryöstelyn aiheuttavan korvaamatonta tuhoa maan muinaismuistoille ja historiallisesti tärkeille kohteille tavalla, joka saa Aleksandrian kirjaston tuhon näyttämään vessapalolta. Pentagon sai tuhansien ehdottomasti tärkeimpien kohteiden suojelulistan, josta se kelpuutti vain 150 kohdetta, ja nekin laiminlyötiin suurelta osin. Kun Bagdad vallattiin, USA:n joukot eivät tehneet mitään suojellakseen esimerkiksi Kansallismuseon korvaamattoman arvokkaita muinaisaarteita. 170 000 esineen pelättiin tuhoutuneen tai kadonneen. Arjen sankarit, tavalliset Omarit ja Leilat eli museon työntekijät ja konttorirotat tekivät sen, mitä Pentagon ei oikein viitsinyt. He piilottivat suuren osan kulttuuriaarteista museon kellareihin ja muihin rakennuksiin. Vaikka sodan kulttuurinen hinta oli järkyttävä, Kansallismuseosta ryöstettyjen esineiden määrä jäi alle tuhannen.

dumpparit

Yhdysvallat tukee 3–4 miljardilla dollarilla 25 000 puuvillanviljelijäänsä. Maailmanmarkkinoille tulvii halpaa yhdysvaltalaista puuvillaa. Kymmenen miljoonan ihmisen toimeentulo Länsi-Afrikassa riippuu puuvillasta. Nämä pienviljelijät ansaitsevat noin 300 dollaria vuodessa. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka (CAP) on tehnyt Euroopasta maailman suurimman valkoisen sokerin viejän. Seuraukset tuntuvat Malawissa, Sambiassa ja Mosambikissa. EU dumppaa tukiaisin halvennettua maitoa ja vehnää markkinoille Keniasta Senegaliin. Ranskan presidentti Jacques Chirac ehdotti vientitukien poistoa sellaisilta perushyödykkeiltä, jotka voivat sotkea Afrikan markkinoita. Suunnitelma sai hyisen vastaanoton Washingtonissa. Uuden lain mukaan usalaista ruoka-apua saavat vain ne nälänhätämaat, jotka suostuvat päästämään markkinoilleen geenimuunneltua ruokaa. www.agbioindia.org.

sekopäämadot

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus 17 vuotta sitten päästi ilmaan radioaktiivista säteilyä, siltä eivät säästyneet madotkaan. Radioaktiivisuuden saastuttamat madot ovat nyt alkaneet sekoilla ja harrastaa seksiä toistensa kanssa sen sijaan että hoitaisivat hommansa yksin. Ukrainalaisten tutkijoiden mukaan madot ovat muuttaneet seksikäyttäytymistään kasvattaakseen mahdollisuuksiaan selvitä hengissä. Kun matojen jälkipolvelle saadaan kahden madon parhaat geenit, suvun jatkuminen on varmempaa. Jos madot ovat ensimmäisiä luonnonolioita, jotka alkavat muuttaa käyttäytymistään näin, mitä onkaan odotettavissa suuremmilta eläimiltä. www.newscientist.com.

rauhanpilkku

Miehitetty Länsi-Sahara sai jälleen rauhansuunnitelman. YK:n pääsihteeri Kofi Annan ehdotti turvallisuusneuvostolle, että Länsi-Sahara saisi puolittaisen itsemääräämisoikeuden osana Marokkoa. Myöhemmin järjestettäisiin kansanäänestys itsenäisyydestä. Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ja Marokon hallitus ovat suostuneet kansanäänestykseen, mutta kiistelevät siitä, kuka saa äänestää. Polisario syyttää Marokkoa yrityksestä rekisteröidä marokkolaisia äänestäjiksi. Länsi-Sahara liitettiin Marokkoon, kun Espanja vetäytyi sieltä 1975. Taistelut loppuivat 1991, kun YK välitti tulitauon. 11 vuotta ja 500 miljoonaa dollaria myöhemmin YK haluaa vetää alueelta 229 rauhanturvaajaansa. Noin 165 000 Saharawia elää pakolaisena Algeriassa.

nunnat raudoissa

Sisar Ardeth Platte päätti kahden nunnaystävänsä kanssa vastustaa Yhdysvaltojen sotapolitiikkaa. He murtautuivat ydinohjussiiloon Coloradossa ja sotkivat paikkoja omalla pullotetulla verellään. He halusivat mieluummin luovuttaa omaa vertaan kuin antaa armeijan viedä sitä viattomilta. Nyt yli 60-vuotiaita nunnia syytetään puolustusvoimien toiminnan häirinnästä ja valtion omaisuuden vahingoittamisesta. Pommiryhmä, FBI ja turvamiehet ympäröivät ydinohjussiilon, järeästi aseistettuina. Nunnat pistettiin rautoihin ja pakotettiin moneksi tunniksi maahan. Heitä odottaa nyt 5–8 vuoden vankilatuomio. www.lsj.com/news.

osa-aikamuslimiksi

Jos haluat FBI:n mustalle listalle, ryhdy osa-aikamuslimiksi. Tilaa USA:n lennolla Halal-annos ja maksa matkasi käteisellä. EU-komissio salli maaliskuussa kaikkien matkustajatietojen luovutuksen Yhdysvaltojen viranomaisille. Meno- ja paluulennot, jatkolennot, erityispalvelut matkan aikana ja lennon maksutapa – tietoja, joilla terroristit erottuvat tavallisista matkustajista? Lainvalvonnan verukkeella USA:n viranomaiset ja FBI voisivat säilyttää eurooppalaisten turistien tietoja useita vuosia. Tietojen siirto on vastoin EU:n tietosuojalakeja, arvostelee European Digital Rights (EDRI). Kansalaisoikeuksia puolustavan järjestön kirjekampanjassa lentomatkustajat voivat vaatia lentoyhtiöitä ja tietosuojeluvirkailijoita selvittämään, mitä tietoja heistä on luovutettu. www.edri.org.

Voima

  • 9.9.2009