Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Maailma & me

LOUKATUT. Kun Suomi närkästyi hädin tuskin kymmentä ylittäneistä rajaloukkauksista, on Yhdysvallat tehnyt pohjoiskorealaisten sotilaslähteiden mukaan pelkästään toukokuussa liki 200 vakoilulentoa Korean demokraattisen kansantasavallan ilmatilassa. Pohjois-Korean Keskusuutistoimiston mukaan kansainvälinen yhteisö on kääntänyt katseensa Yhdysvaltojen Pohjois-Koreassa tekemiä röyhkeitä kansainvälisten lakien ja säännösten tahallisia loukkauksia kohtaan. Onneksi kuitenkin ”USA:n tekemät uhkarohkeat siirrot ja aikomus hyökätä Korean demokraattiseen kansantasavaltaan vain vahvistavat Korean demokraattisen kansantasavallan ylpeyttä ja yksimielistä armeijan ja kansan yhtenäisyyttä”, kuten Pohjois-Korean tiedotteessa muotoillaan. www.kominf.pp.fi

KEMIKAALIPAKOLAISIA. Maailman luonnonsäätiön WWF:n kansainvälinen DetoX-kampanja on testauttanut suomalaisperheen veren kemikaalipitoisuudet Belgiassa. Testiä ei voitu tehdä Suomessa, koska sosiaali- ja terveysministeriö piti sitä lääketieteellisenä tutkimuksena ja vaati siihen tarvittavat luvat. ”On käsittämätöntä, että päädyimme kemikaalipakolaisiksi saadaksemme tietoa siitä, miten olemme altistuneet mahdollisesti vaarallisille kemikaaleille”, toteaa WWF:n kampanjaan äitinsä ja tyttärensä kanssa osallistunut Ingrid Korpela. WWF testaa vapaaehtoisia perheitä EU-maissa pyrkimyksenään tiukentaa valmisteilla olevaa EU:n kemikaaliasetusta.

METSÄÄN MENEE. Suomi on päässyt isokenkäisten porukkaan, sillä ekologinen jalanjälkemme on yksi Euroopan suurimmista. Suomalaisten keskimääräinen ekologinen jalanjälki on tasan seitsemän hehtaaria eli 3,7 kertaa suurempi kuin ekologisen jalanjäljen globaali keskiarvo. Ahmimme banaaneja ja käytämme öljyä, mutta etenkin metsäjalanjälkemme on erittäin suuri runsaan kotimaisen puunja paperinkulutuksen takia. Kaikki eivät siis pahastu paperilaisten pitkittyneestä työnseisauksesta. Tallomistauon aikana paperiteollisuudenkin piirit voisivat miettiä miten edistää kestävää kehitystä ja ympäristönsuojelua. Isokenkäisyys on epäekologista. www.footprintnetwork.org

RAHAA, RAHAA! Osuuskuntaliike Sokos Hotelsin omistama Helsinki Club teki iloisista tarjoilijattaristaan tyttökalenterin. Tuotteistaminen ei jäänyt tähän: Clubin yhteistyökumppanit lahjoittivat nimittäin vaatteitaan kalenteria varten. Kalenterin julkaisutilaisuus järjestettiin tässä eräänä maanantaiiltana. Paikalla ei tosin ollut kuin kaksi lehteä, Voima ja eräs nettilehti. Vaatefirmojen piilovaikuttaminen skeittarien, räppäreiden ja lumilautailijoiden kaltaisten mielipidevaikuttajien kautta olisi Helsinki Clubin tyttöjen mielestä tervetullutta myös ravintolaalalle. Puhtaasta exhibitionismista huolimatta tyttökalenteriprojektin vetäjä Meri vakuuttaa: ”Emme ole bimboja!” 2000-luvun markkinoinnissa ravintolatyöntekijätkään eivät pidä omia vaatteitaan. ”Hei kamoon, osta bisse, I’m a product placement!”

IHMISELLE IHMINEN. Indonesian ensimmäisen suorilla vaaleilla valitun presidentin Susilo Bambang Yudhoyonon spontaani kädenojennus kansalle kaatui teknisiin ongelmiin. Presidentti pamautti puhelinnumeronsa koko kansan tietoon tv-keskustelussa luvaten pitää kännykkänsä auki vuorokauden ympäri kansalaisten valituksia ja huolia kuullakseen. Indonesiassa on yli 239 miljoonaa ihmistä. Tuhansien soittojen ja viestien samanaikainen tulva tukki linjat ja suositun presidentin suora yhteys innokkaisiin kansalaisiin katkesi heti alkuunsa. Maailmanlaajuisestikin edistyksellisestä ideastaan vakuuttunut valtionpää kehityttää omaan käyttöönsä viiden puhelinnumeron järjestelmää kansan suoraa palautetta varten. Yön yli nukuttuaan presidentti järkeisti hieman lupaustaan: numeroihin voi lähettää ympäri vuorokauden tekstiviestejä, soittaminen ei onnistu.

Voima

  • 9.9.2009