Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Meillä ja maailmalla sattuu ja tapahtuu taas.

PUURON LAITON KOPIO. Tekijänoikeuksien ala laajenee jatkuvasti – ainakin yrityksien omissa mielikuvissa. Vielä vähän aikaa sitten Myllyn Paras Oy jakeli nettisivuillaan yksinkertaisia ruokaohjeita tiukoin kielloin ruokapiraateille: ”Tämän reseptin julkaiseminen tällaisenaan tai muunneltuna on kielletty ilman Myllyn Paras Oy:n etukäteen antamaa suostumusta.” Lain mukaan kiellossa ei ole kuitenkaan mitään perää, sillä tekijänoikeus koskee vain tekstejä, jotka ovat jollakin tavoin omaperäisiä. Nettipalautteen jälkeen valmistaja lopetti kiellon. Voima paljastaa nyt lukijoilleen salatun reseptin pienin muutoksin (luomu-sana lisätty). Kaurapuuro neljälle:

1 l vettä, maitoa tai sokeroitua mehua

4–5 dl luomukaurahiutaleita

(suolaa)

Kuumenna neste kiehuvaksi. Lisää hiutaleet ja keitä 5 min. Anna hautua kannen alla. Mausta halutessasi suolalla.

http://kemppinen.blogspot.com/2006/01/oikeudet-upoksissa.html

_______________

SUBPRESIDENTE. Meksikon zapatista-liikkeen keulahahmo subcomandante Marcos osallistuu Meksikon presidentinvaalien kampanjointiin. Toinen kampanja -nimellä varustettu yhden miehen vaalikiertue alkoi, kun Marcos saapui tammikuussa toimittajien luokse. Hevosensa hän oli vaihtanut moottoripyörään. Puolivuotisen, maanlaajuisen kiertueen tavoitteeksi Ehdokas numero nolla ilmoitti tien tunnustelun ja vaarojen kartoittamisen, ja sen tunnistamisen, ketkä kasvoillaan ja sanoillaan kannattavat kamppailua. Marcos on ilmoittanut, että hän ei aio asettua ehdokkaaksi tulevissa vaaleissa eikä tukea ketään ehdokkaista.

www.counterpunch.org/ryan01072006.html

_______________

BILJOONIA SOTAAN. Entinen Maailmanpankin pääekonomisti Joseph Stiglitz arvioi, että jos Irakin sodan kokonaiskustannuksiin lisätään toistaiseksi haavoittuneiden yli 16 000 sotilaan mahdollisesti elinikäiset hoitokulut ja sotilaiden menetetyt ansiotulot, kustannukset nousevat välittömästi huomattavasti Pentagonin virallisista arvioista. Pidemmälle menevät laskelmat ottavat huomioon myös kohonneen raakaöljyn hinnan. Analyysin mukaan sodan kustannukset Yhdysvaltojen taloudelle pitkällä aikavälillä tulevat olemaan yhden ja kahden biljoonan (1 000 000 000 000–2 000 000 000 000) dollarin välillä.

_______________

SATOJATUHANSIA KUOLLEITA. Les Roberts ryhmineen julkaisi vuosi sitten Britannian johtavassa lääketieteellisessä lehdessä The Lancet tilastollisen tutkimuksen Irakin sodan uhrien määrästä ja päätyi 100 000 uhrin varovaiseen arvioon.

Saman tilastollisen aineiston uudelleenanalysointi ja oletus siitä, että tilanne jatkuu samanlaisena, on johdattanut Pentagonissa analyytikkona työskennelleen tilastotieteilijän Pierre Spreyn esittämään sodan vaatineen vähintään 200 000 kuolonuhria. Suuri poikkeama yleisistä arvioista johtuu tilastollisesta tutkimustavasta, joka ottaa huomioon myös muut kuin suoraan sotatoimissa menehtyneet. Muun muassa tuhottu infrastruktuuri on lisännyt siviilien kuolleisuutta.

_______________

JOUKKOVALITUS.Helsingin Sanomien ja valtion nykytaiteenmuseon Kiasman mielestä suomalaisten ongelmat ovat niin huvittavia, että ARS 06 -näyttelyn yhteyteen on perustettu valituskuoro, jossa hyväntahtoisesti hymähdellään kansalaisten ainaiselle kitinälle. Ihmiset keksivät aina jonkin syyn valittaa, vaikka asiat olisivat kuinka hyvin. Valitus toimii henkireikänä ja on tärkeää, että joku kuuntelee. Kuka tahansa voi osallistua ja valittaa vaikkapa taloudellisista ongelmistaan, kaiken kalleudesta, palkan pienuudesta tai mistä tahansa vaivasta ja harmista. Valituksia kerätään 21. tammikuuta alkaen ja kaikki ovat tervetulleita mukaan laulamaan valitusvirttä Kiasmaan. Laulutaitoa ei tarvita. Valitusten pohjalta sävelletyn kuoroteoksen ensiesitys on Kiasmassa 25. maaliskuuta.

Voima

  • 9.9.2009