Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Tapahtumia ja uutisia maailman ääristä.

NAISEN TAKLAUS. Afrikka sai historiansa ensimmäisen naispresidentin, kun Ellen Johnson-Sirleaf voitti Liberian presidentinvaalit. Vaalien toisella kierroksella Johnson-Sirleaf peittosi selvästi entisen huippujalkapalloilijan George Weah’n.

Weah pelasi Italian pääministeri Silvio Berlusconin omistamassa AC Milanissa vuosina 1995–2000. Berlusconi osoitti vaalien alla jälleen ymmärryksensä politiikasta. ”En ole koskaan lakannut fanittamasta häntä. Voittamalla tulevat vaalit hän tekee elämänsä tärkeimmän maalin”, pääministeri veisteli. Ei tullut maalia, mutta jotakin jalkapallokentiltä tuttua kuitenkin nähtiin: huono häviäjä. Weah vaati jo kesken ääntenlaskennan tulosten mitätöimistä ja uusia vaaleja vedoten väärinkäytöksiin. Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan vaalit sujuivat rehellisesti, joten jatkoaikaa ei tule eikä varoituksia jaeta.

_______________

SAARNAAJAN KORAANI. Yhdysvaltalaisen kustantamon julkaisema ”oikea koraani” kuohuttaa muslimeja. Kohu alkoi kun tieto kirjan toimittamisesta kuwaitilaisiin kouluihin tuli julki. USA:n hallitus kiisti osuutensa jo aiempaan muslimien pyhän kirjan sormeiluun. Julkaisijan mukaan teoksen päämäärä on korjata koraanin valheet ja virheelliset kirjoitukset. Julkaisun kääntäjä, saarnaaja Anish Shorrosh, on aiemmin kaivanut verta nenästään vertaamalla profeetta Muhammadia saatanaan ja pyytämällä Yhdysvaltojen armeijaa tuhoamaan ydinpommilla Lähi-idän pääkaupunkeja, koska islam ei ole rauhan uskonto.

_______________

RAHASTOJEN KAPINA. Ruotsalaiset rahastot myyvät yhdysvaltalaisen Kerr-McGee-yhtiön osakekantojaan eettisin perustein. Öljyjätti on laittomasti sopinut Marokon kanssa öljyn ja maakaasun etsimisestä miehitetyn Länsi-Saharan rannikkovesillä. Ruotsalainen Öhman-rahasto myi osakkeensa 25. lokakuuta. Samana päivänä maan suurin eläkerahasto Sjunde AP ilmoitti myyvänsä 1,25 miljoonan kruunun osakekantansa helmikuuhun mennessä. Norjan valtiollinen Petroleum Fund myi 43 miljoonan arvoiset osakkeensa jo kesäkuussa.

_______________

HERNE NENÄSSÄ. Australia jätti kymmenen vuotta jatkuneen geenimuunnellun herneen kehitystyön kesken. Herneisiin oli istutettu geeni, joka muodosti tuholaisia tappavaa proteiinia. Tuholaisia kestävän herneen proteiinirakenne muuttui odottamattomasti, ja muuttuneen proteiinin epäillään aiheuttaneen testihiirille hengitystietulehduksia ja vaurioita keuhkoissa. Useimmiten viranomaiset eivät kuitenkaan testaa gm-kasveja. Esimerkiksi gm-soijan tultua myyntiin Isossa-Britanniassa allergiatesteissä havaittiin soija-allergioiden lisääntyneen 50 prosenttia. www.newscientist.com, www.mindfully.org

_______________

TOINEN MUISTIKUVA. Keskustelu kaverini Markon kanssa. Vertailua Saksan ja Yhdysvaltojen välillä. Historiantaju ei ehkä ole vielä kovin kehittynyt.

”Kummassa asuisit mieluummin?”

”Saksassa. Amerikassa on kaikkein pahimmat.”

Meillä oli isän tekemä leikekokoelma poliittisia pilakuvia, joissa esiintyi muiden muassa Jasser Arafat yhtenä hyvistä. Muistan yhden kuvan, jossa israelilaiset panssarivaunusotilaat katselevat taustalta rynnivää YK:n autoa. Siinä istuu pamppuja heiluttelevia bobby-hahmoja. ”Nyt meillä ei ole mitään hätää”, sanoo sotilas toiselle.

Kuvat olivat todennäköisesti peräisin Tiedonantaja-lehdestä. Sitä luettiin meillä kotona hartaasti. Isoveljeni tilasi sitä myöhemmin omalla nimellään ja käytti siitä opittuja fraaseja ja analyyseja hyväkseen yrittäessään koulun pihalla käännyttää luokkatovereitaan omaksumaan tieteellisen marxismin.

Meille tuli myös lehti nimeltä Sosialismin teoria ja käytäntö. En muista sitä koskaan lukeneeni, mutta sen verran selailin sitä, että tunnistan tieteellisen marxismin jargonin koska tahansa. Isäni tilasi Tiedonantajaa myöhemmin uuden vaimonsa nimellä, jotta työpaikalla ei olisi saatu tietää, että hän lukee taistolaisten lehteä. Juri Nummelin

_______________

Voima

  • 9.9.2009