Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Kokoelma uutisia meiltä ja maailmalta.

Ei mennä bussilla

Helsingin ja Tampereenkin linja-autoliikenteestä tuttu Con-nex aiheuttaa närää uudella bisnesprojektillaan. Se urakoi raideliikennettä vuonna 1967 miehitettyyn Itä-Jerusalemiin, jossa Israel kurittaa alati aktiivisemmin palestiinalaisia asukkaita. Projekti on pahasti ristiriidassa Kansainvälisen oikeuden, YK:n päätöslauselmien ja Geneven sopimusten kanssa, mutta se ei paina vaakakupissa yhtä paljon kuin joukkoliikenteen tarjoaminen halukkaille. Connex tunnetaan tämän vuoden alusta Suomessa myös nimellä Veolia. Me suomalaiset joukkoliikenteen asiakkaat voimme ainoastaan toivoa vastaavaa sitoutumista kuluttajien tarpeisiin täällä Pohjolassakin. Lisää vuoroja busseihin!

_______________

Taidetta valheellisesta todellisuudesta

Presidentti G. W. Bush perusteli taannoin Irakin valloittamista asiakirjoilla, joista kävi ilmi, että Saddam Hussein pyrki hankkimaan Yellowcake-uraania Nigeristä ydinaseohjelmaa varten. Kansainvälisen atomienergiakomission googlauksessa asiakirjat paljastuivat väärennöksiksi parissa tunnissa. Tämä Nigergate-skandaali ei haitannut menoa. Saksalainen taiteilija Thomas Demand esittelee parhaillaan Yellowcake-valokuvateostaan Venetsian Biennaalessa. Teos kuvaa Nigerin Rooman-lähetystöä, jonne taiteilija Demand onnistui luikertelemaan viekkaudella ja vääryydellä Nigergaten jälkimainingeissa. Käytyään lähetystöksi muutetussa huoneistossa hän valmisti siitä aidonkokoisen pahvikopion jonka valokuvasi. Kuvauksen jälkeen pahvimalli tuhottiin.

www.thomasdemand.de

_______________

Paherahasto

Jos rahoille kaipaa tuottoa, näyttäisi olevan perin typerää sijoittaa niitä eettisiin rahastoihin. Kunnon tuotot löytyvät paheista. Pyssyt myyvät, surut ja ilot huuhdellaan viinalla sekä röpöllä, eivätkä uhkapelit mihinkään ole menossa. Vain ja ainoastaan uhkapeli-, tupakka-, alkoholi- ja aseteollisuuteen sijoittava yhdysvaltalainen Vice Fund -rahasto takoo tulosta rahanhimossaan huohottaville kapitalistipossuille huomattavasti keskimääräistä osakekurssien ja rahastojen kehitystä tehokkaammin. Samalla ympäristö- ja etiikkakysymykset huomioon ottavat rahastot kärvistelevät keskimääräistä pienemmillä tuotoilla, tai sitten ne ja niiden asiakkaat mittaavat tuottonsa muutenkin kuin rahallisesti.

www.vicefund.com

_______________

Pommitetaan ihan homona

Yhdysvaltain puolustusministeriö myönsi, että maan ilmavoimat on hakenut toistuvasti rahoitusta uudelle, ei-tappavalle asejärjestelmälle, homopommille. Kyseinen järjestelmä muodostuisi pommeista, joiden sisällä on hormoneja sekä voimakkaita afrodisiakeja. Hormonit muuttaisivat vastustajan sotilaat homoiksi ja loput cocktailista ajaisivat nämä uudelleen syntyneet homot himon partaalle. Tämän jälkeen vihulaisen sotimisesta ei tietenkään tulisi mitään. Rahaa ei ole toistaiseksi herunut.

cbs5.com/

_______________

Kaikki maa on verolle pantava

Kolumbiasta kuuluu kummia. Laittomat puolisotilaalliset ryhmittymät ajavat maanviljelijöitä mailtansa vallatakseen tilaa palmuöljyplantaaseille. Öljyä olisi sitten tarkoitus myydä polttoaineeksi ympäristötietoisille kuluttajille ympäristötietoisissa valtioissa. Biopolttoaineen kasvanut kysyntä on johtanut markkinahinnan nousuun, jonka odotetaan jatkuvan vielä pitkään. Alalla toimivien yritysten epäillään tekevän yhteistyötä puolisotilaallisten järjestöjen kanssa ja maan hallituksen tekemässä tutkimuksessa epäselvyyksiä maanomistuksessa löytyi jopa 80 prosentissa viljeltävistä alueista. Suomen vähäistä biopolttoaineen tuotantoa perustellaan muun muassa Etelä-Amerikasta saatavalla huomattavasti halvemmalla ekolöpöllä.

www.guardian.co.uk

_______________

Chiquitan vartijat

Kolumbiassa ei mene hyvin myöskään banaanijätillä. Chiquita myönsi huhtikuussa oikeudelle maksaneensa suojelusta oikeistolaiselle puolisotilaalliselle AUC-järjestölle. Puolisotilaallisten järjestöjen uhreina on kuollut kymmenen viime vuoden aikana yli 10000 ihmistä. Saatuaan tästä 25 miljoonan dollarin sakot banaanijättiä odottaakin liuta uusia raastuvan istuntoja. 173 AUC:n uhrin perheet haastoivat Chiquitan oikeuteen kesäkuussa maksuista mainitulle ryhmittymälle. Jotta Chiquitaa ei pääsisi syyttämään yksipuolisuudesta, se myöntää maksaneensa myös vasemmistolaisille Farc-sisseille.

english.aljazeera.net

_______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 9.9.2009