Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Uutisia maailmalta.

Ympäristöihme Bhutan

Himalajan kainalossa sijaitsevasta Bhutanin kuningaskunnasta on kovaa vauhtia tulossa maailman ensimmäinen valtio, jossa kansalaiset velvoitetaan lain voimalla suojelemaan ympäristöä. Kansalaisilta edellytetään ympäristöystävällisyyttä ja maan parlamentti velvoitetaan säätämään tiukkoja ympäristölakeja. Sulkeutunut, mutta vähitellen aukeava, demokratian lahkeessa hikisesti roikkuva valtio pyrkii näin ennalta ehkäisemään avautuvan talouden muassaan tuomaa ympäristökiroa.

www.aasia.info

________________

Lyö sinne mihin sattuu

Yhdysvalloissa ympäristöjärjestöt pyrkivät estämään uusien hiilivoimaloiden rakentamisen yllättävällä tavalla. Aktivistit kritisoivat lehti-ilmoituksien ja mielenosoitusten avulla suurimpia pankkeja, koska itse voimalayhtiöihin kohdistettu kritiikki ei ole johtanut tuloksiin. Tempauksen logiikka kulkee sitä rataa, että vaikka yhtiöt itse eivät lotkauta kritiikille korvaansakaan, voi kielteinen julkisuus vaivata rahoittajia. Nähtäväksi jää, painaako kielteinen PR rahoituslaitosten vaakakupissa tuloja enemmän.

http://newstandardnews.net

________________

Ei apua merihädässä

Kesäkuussa 2004 saksalaisen Cap Anumar -laivan miehistö pelasti Välimerestä 37 merihätään joutunutta afrikkalaista pakolaista. Tapahtuneen selvittyä Italian viranomaisille maa kielsi Cap Anumarin rantautumisen maan satamiin. Laiva odotteli merellä reilut kaksi viikkoa. Elintarvikkeiden loputtua laiva ankkuroitui luvattomasti sisilialaiseen satamaan. Laivan päällystöä syytetään nyt oikeudessa laittoman maahanmuuton edesauttamisesta. Viranomaisten toiminta tässä ja useissa samankaltaisissa tapauksissa on johtanut siihen, että esimerkiksi kalastajat eivät enää auta merihätään joutuneita vaan ainoastaan ilmoittavat näistä viranomaisille. Hidastunut avunsaanti on johtanut useisiin hukkumiskuolemiin.

http://www.statewatch.net

________________

Vapaus ja demokratia

Tšekin presidentti Václav Klaus ei pidä ympäristöaktivisteista. Hänen mukaansa ympäristöliike on yhtä vaarallinen ihmiskunnalle kuin kommunismi. Perusteena hän esittää sen, että ympäristön suojelu rajoittaa vapaiden ihmisten vapaata bisnestä. Se on suurin tämänhetkinen uhka paitsi vapaudelle myös demokratialle, markkinataloudelle sekä hyvinvoinnille. Hieman kiusallisiksi presidentin lausunnot tekee se, että hän oli perustamansa oikeistopuoluetta, joka kantaa tällä hetkellä hallitusvastuuta muun muassa Tšekin vihreän puolueen kanssa.

www.commondreams.org

________________

Tunteella, ei järjellä

Unkariin ei köyhiä ulkomaalaisia kaivata, käy ilmi budapestilaisen Tarki-tutkimuslaitoksen tekemästä asennekartoituksesta. Rautaesiripun romahdettua maahan pönkesi väkeä. Heistä erityisesti kiinalaiset, arabit ja romanialaiset ovat joutuneet epäsuosion kohteeksi. Varsinkin muutoksen nopeus on aiheuttanut kränää pussin perällä varttuneissa etnisissä unkarilaisissa, joita on kansasta 94 prosenttia. Kyselyn enemmistö vastustaa maahanmuuttoa ja neljännes suorastaan kammoaa muukalaisia. Suomalaisten turistien ei tule huolestua, veljeskansan edustajat ovat jatkossakin tervetulleita kaukaisia serkkuja morjenstamaan.

http://fi.oneworld.net

mainos

________________

Home owners are free in the land of the brave

Huhtikuun 4. päivänä Orlandossa tapahtui pitkään odotettu yhteenotto poliisin ja kodittomia ruokkivien vapaaehtoistyöntekijöiden välillä. Poliisi pidätti Ruokaa ei aseita -tilaisuudessa Eric Montanezin. Kaupungin järjestyssääntö kieltää yli 25 kodittoman ruokkimisen yhdellä kertaa. Siviilipukuiset poliisit kuvasivat ruuanjakoa ja totesivat ruokittuja olleen 30. Virkavalta otti ruokanäytteen talteen pidätyksen jälkeen. Vastaava järjestyssääntö on käytössä muun muassa Las Vegasissa ja Dallasissa. Perusteluna on tarjottu turistien kokemaa kärsimystä ja epäilyttävää elintarvikehygieniaa.

www.reuters.com

________________

Koonnut Jari Tamminen

  • 9.9.2009