Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Skeittauskoulu Afganistanissa ja muuta maailmalta.

Elämä on taidetta

Duchampin pisuaari ja Warholin Campbell-tölkit todistivat arkisten esineiden taidepotentiaalin. Yhdysvaltalainen Improv Everywhere (”Improvisoi kaikkialla”) -taideryhmä jatkoi samoilla poluilla, se järjesti metroasemalla New Yorkissa taidenäyttelyn avajaiset, joissa oli taideteoksina aseman kiinteä kalusto ja mainokset.

Omituiset sähkökaapit, roskikset, seinästä sojottavat putken päät, viemäri. Kaikki saivat viereensä nimikyltin, jossa esine nimettiin ja esiteltiin. Kylttien teksteissä ilakoitiin näiden hyvinkin arkisten esineiden luonteella ja ominaisuuksilla. Mieleen ihan palautuu Pahkasian viiniarvostelu lasinpesunesteistä ja puhdistusaineista.

Paikalle oli varattu narikka ja baari, jossa smokkiin pukeutunut kyyppari tarjoili (alkoholitonta) pomppujuomaa. Sellisti soitti nurkassa.

Henkilökunta tai vartijat eivät puuttuneet noin tunnin kestäneeseen tilaisuuteen.

improveverywhere.com

_______________

Afganistanin lautailijat

Afganistanin ensimmäinen skeittauskoulu Skateistan jatkaa porskuttamistaan. Ajatus Afganistanin urbaania nuorisoa rullalautailuun tutustuttavasta koulusta syntyi kolmen lajia harrastavan australialaisen avustustyöntekijän vierailtua Kabulissa vuonna 2007. Pian he järjestivät Kabuliin liudan dekkejä ja muita varusteita lahjoituksina, joita sitten lainataan kaikille halukkaille. Kursseja tytöille ja pojille järjestetään meikäläisittäin melko eksoottisissa kohteissa, esimerkiksi Talebanin aikaisten teloitusten näyttämöillä.

Maaliskuussa Kööpenhaminassa järjestettiin CPH09-konsertti ja skeittaustapahtuma varojen keräämiseksi Skateistanin omaa koulurakennusta varten. Erityisen huomionarvoista tapahtumassa oli yksi sen sponsoreista, Tuborg. Ehkä bisset kuitenkin jätettiin lähettämättä Afganistaniin.

skateistan.org

_______________

Ken on heistä kaunein

Kauneuskisoja ja missejä piisaa joka lähtöön, ja heidän peräänsä huohottaminen ei ole Makusen yksinoikeus.

Suomalais-ugrilaisten kansojen välinen Pohjolan tähti 2009 -missikisa Komin tasavallassa ratkesi maaliskuussa. Muiden muassa mokšat, komit, komi-permjakit, vepsäläiset, saamelaiset, hantit ja karjalaiset laitettiin järjestykseen kilpailussa, jonka voittajaksi kruunattiin Anastasia Krohalevoy Volgan mutkasta.

Samoin Venäjän maalla on valittu Miss Atom 2009. Ydinvoimateollisuuden palveluksessa työskentelevät kissat on laitettu järjestykseen, ja voittajaksi selvisi säteilevän kaunis neiti Bulgakova. Samalla ydinvoimaan kriittisemmin suhtautuvat aktivistit yhdysvalloissa päättivät järjestää The Enviromentals -kilpailun, jossa hehkeät naiset poseeraavat ydinvoimaloiden edessä.

www.finnougoria.ru, miss2009.nuclear.ru,

www.theenvironmentals.com

_______________

mainos

Banaaneista ja kengistä

Katu-uskottavuus vaatii slikkiä ulkonäköä ja puunattuja stifloja. Kenkälankki on kuitenkin melkoista ongelmajätettä eikä sen käyttö ole varsinainen ekoteko.

Vaikka kengän ja banaaninkuoren kohtaamiset ovatkin historiallisesti olleet traagisia, ei niiden yhteen saattaminen kuitenkaan ole pelkästään turmioksi. Banaaninkuoren sisäpinta kelpaa hyvin kengän kiillotukseen, se imee lian itseensä ja kuoressa olevat öljyt suojelevat kengän pintaa. Hankaa kenkää kuorella ja kiillota lopuksi kengät rievulla. Muista kuitenkin käyttää reilun kaupan banaaneja, chiquitat ovat pahasta ja firman historia on verinen.

planetgreen.discovery.com

_______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 9.9.2009