Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Vääryyksiä ja oikeuksia maailmalta ja meiltä.

Demokratia New Yorkissa

Suomessakin viime marraskuussa vieraillut yhdysvaltalainen saarnamies Reverend Billy (haastattelu Voimassa 9/08 ja Fifissä) pyrkii New Yorkin pormestariksi. Vihreän puolueen virallisena ehdokkaana oleva pastori jatkaa valitsemallaan ja tv-pastorien viitoittamalla evankelistakliseiden tiellä. Holtittomana riehuvan kuluttajakapitalismin vastaista taisteluaan jo vuosia jatkanut pastori kohtaa tulevissa pormestarivaaleissa muun muassa Nykin nykyisen tirehtöörin, miljardiomaisuuden päällä istuvan Michael Bloombergin. Huonosti värjätty kuontalo tuulessa hulmuten pastori Billy käännyttää kansaa puolelleen edelleen kuin spiidiä vetänyt Elvis-imitaattori konsanaan.

Mikäli pastori Billy valitaan virkaan, hänestä tulisi tiettävästi New Yorkin ensimmäinen pormestari, joka on pidätetty toistuvasti kahnauksistaan liike-elämän ja virkavallan kanssa.

www.revbilly.com

_______________

Demokratia Ruotsissa

Eurovaaleihin kuumeisesti valmistautuvalta Ruotsin puoluesektorilta kuuluu kummia: Piraattipuolue kasvattaa kannatustaan ennen näkemättömällä vauhdilla. Perjantaina 17.4. Piraattipuolueeseen läheisesti liittyvän The Pirate Bay -sivuston puuhamiehille luettiin tuomiot avunannosta tekijänoikeusrikoksiin, ja tästä kimmastuneet kansalaiset ovat liittyneet sankoin joukoin Piraattipuolueen jäseniksi. Puolue kasvatti jäsenmääränsä tuomion lukemista seuranneen viikonlopun aikana alle 15 000 jäsenestä yli 30 000:een. Jäsenmäärissä kauas taakse ovat jääneet monet Riksdagenin perinteiset puolueet, edeltä löytyvät enää demarit, kokkarit ja keskusta. Ung Pirat on kasvanut maan suurimmaksi poliittiseksi nuorisojärjestöksi.

Samalla kun poliitikot Pohjanlahden molemmin puolin paasaavat nuorten menettäneen kiinnostuksensa politiikkaan, piraatit osoittivat, että sopivalla ohjelmalla ja provokaatiolla kiinnostusta ja aktivoitumistakin löytyy.

piraattiliitto.org

_______________

Financial Crimes

Huhtikuussa Lontoossa järjestetyn G20-kokouksen yhteydessä aamuruuhkassa taapertaneille työläisille jaettiin ilmaiseksi talousraamattu Financial Timesin näköispainosta. Not The Financial Times esitteli lukijoille maailman sellaisena kuin se saattaisi näyttäytyä vuonna 2020, mikäli Lontoon kokouksessa olisi reagoitu tarpeellisiin ongelmiin, pysäytetty ilmastonmuutos, villinä riehuvat markkinat ja muut maailman pahuudet. Harmillisesti maailman rikkaimpien valtioiden johtajat eivät vaivautuneet vaikeita päätöksiä tekemään.

12-sivuinen ja uskollisesti alkuperäisen FT:n taittoa mukaillut lehti oli täynnä esikuvasta tuttuja kuivakan asiallisesti kirjoitettuja artikkeleita. Apatiaa vastaan taistellut lehti löytyy mainioilta nettisivuilta myös pdf-muodossa.

ft2020.com

_______________

Paavi hyvällä asialla

Paavi Benedictus XVI on ympäristön asialla. Aiemmin perinteikkään suurinkvisiittorin virassa toiminut jumalan rottweiler on sitä mieltä, että luojan luomakunnasta pitää huolehtia ja että saastuttaminen on syntiä. Nyt paavi on rakennuttamassa Rooman pohjoislaidalle Santa Maria di Galerian kylään Euroopan suurinta aurinkovoimalaa. 500 miljoonan euron hintaisesta voimalasta on tulossa kolmen neliökilometrin suuruinen.

Kun ympäristö alkaa olla kovin saastunut eivätkä poliitikot tunnu saavan mitään aikaiseksi bisneslobbyn ahdistellessa, ei lahjahevosen suuhun ole hirveästi katsomista.

www.bloomberg.com

mainos

_______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 9.9.2009