Maailma lyhyesti

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma lyhyesti

CIA:n lennot Euroopan ilmatilassa, Hrant Dinkin murha ja Unkarin geenimaissikielto uutisissa.

Epäiltyjen kuljetukset tuomittiin

EU-parlamentti hyväksyi helmikuun 14. päivänä väliaikaisen valiokunnan mietinnön, jossa syytetään osaa Euroopan unionin jäsenmaista ja jäseneksi pyrkivistä maista siitä, että ne hyväksyivät kauttaan kulkeneet laittomat CIA:n lennot, joissa muilutettiin kidnapattuja terroriepäiltyjä. Lennoista ainakin 1245 on käyttänyt Euroopan ilmatilaa tai tehnyt välilaskun eurooppalaisille lentokentille vuosien 2001–2005 välillä. Hyväksyessään raportin parlamentti tuomitsee poikkeukselliset luovutukset ”laittomana välineenä, jota Yhdysvallat käyttää terrorismin torjunnassa”.

Tämän lisäksi ”väliaikaisia salaisia pidätyskeskuksia Euroopan maissa on saatettu sijoittaa Yhdysvaltojen sotilastukikohtiin”. Tukikohtien isäntämaat ovatkin parlamentin mukaan “voineet laiminlyödä Yhdysvaltojen sotilastukikohtien valvonnan”. Suomalaisista europarlamentaarikoista mietinnön puolesta äänestivät Jäätteenmäki, Lax, Väyrynen, Virrankoski, Seppänen, Lehtinen ja Paasilinna. Antiamerikkalaiseksikin väitettyä mietintöä puolestaan vastustivat Takkula, Itälä ja Kauppi sekä ulkosuomalainen Vatanen. Korhola ja Stubb äänestivät tyhjää.

JARI TAMMINEN

www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2007-0032+0+DOC+XML+V0//FI

________________

Murhan uhrin oikeudenkäynti jatkuu

Sislin oikeustalolla Istanbulissa jatkuu 22. maaliskuuta kello 9.30 rikosoikeudenkäynti Agos-lehden toimittajia Hrant Dinkiä, Sarkis Seropiania ja Arat Dinkiä vastaan. Heitä syytetään Turkin rikoslain artiklan 301 perusteella turkkilaisuuden häpäisemisestä. Agosissa julkaistiin 21.7.2006 artikkeli, jossa viitataan armenialaisten kansanmurhaan. Kansainvälisen PEN:in edustajat seuraavat oikeudenkäyntiä.

Yksi syytetyistä, Hrant Dink, murhattiin viime tammikuussa. Arat Dink on hänen poikansa. Hrant Dinkin murhaaja Ogun Samast on vangittu. Ei ole tiedossa milloin oikeudenkäynti Samastia vastaan alkaa.

KRISTIINA KOIVUNEN

_______________

Unkari sai pitää geenimaissikieltonsa

BUDAPEST. Euroopan ympäristöministerit päättivät ympäristöneuvoston kokouksessa helmikuussa, että Unkari saa kieltää geneettisesti manipuloidun maissin viljelyn maaperällään. Ympäristöneuvosto teki samanlaisen päätöksen Itävallan kohdalla joulukuussa.

Keski-Euroopan merkittävät maatalousmaat ovat pyrkineet asettamaan maakohtaisia kieltoja geneettisesti manipuloiduille organismeille (GMO) sen jälkeen, kun EU:n laajuinen kielto poistui vuonna 2004. EU saattaa seuraavaksi joutua vastaamaan jäsenmaidensa GMO-kielloista Maailman kauppajärjestö WTO:ssa, joka vasta vuosi sitten tuomitsi kiellot vapaan kaupan sääntöjen vastaisiksi.

Unkarin parlamentti kielsi Monsanto-yhtiön kehittämän MON 810 -maissin viljelyn vuonna 2005. Lajike on manipuloitu sisältämään tuhohyönteisiä torjuvaa ainetta. Vastustajien mukaan Monsanto ei pystynyt osoittamaan, että maissi ei pystyisi risteytymään muiden lajikkeiden kanssa. Komissio olisi halunnut poistaa kiellon, sillä sen mukaan Unkarilla ei ollut esittää tarpeeksi vahvaa tieteellistä näyttöä lajikkeen haitallisuudesta.

Unkarin poliittisesti epävakaassa ympäristössä jopa keskenään taistelevat hallitus ja oppositio ovat olleet yhtä mieltä GMO-kiellon tärkeydestä. Unkari on Euroopan suurimpia viljantuottajia, ja suurin osa maataloustuotteista menee vientiin EU:n sisällä. Pienviljelijöitä edustava Magosz-järjestö vastustaa geenimanipuloitujen lajikkeiden käyttöä, sillä viljelijät pelkäävät, että niiden leviäminen maassa romahduttaisi viennin. Myös luomuviljelijät ovat vastustaneet voimakkaasti GMO-viljelyä, sillä sen salliminen vaarantaisi heidän mukaansa maan luomuviljelyn tulevaisuuden. Sen sijaan suuria maatiloja edustava Mosz-järjestö kannattaa geenimanipulaation käyttöä.

”Geenimanipulaatio on iso kysymys Unkarissa ja Itävallassa. Maat ovat tähän saakka pystyneet torjumaan GMO-viljelyn, mutta markkinoilla on silti elintarvikkeita, jotka sisältävät geneettisesti manipuloituja ainesosia”, kertoo Bob Tömöri Unkarin Greenpeacesta.

SAARA HENRIKSSON

______________

mainos

Voima

  • 9.9.2009