Toisin kuin vapaiden markkinoiden puolustajat usein esittävät, vapaat markkinat eivät ole Lännen ulkopuolella jakaneet vaurautta tasaisesti ja rikastuttaneet koko yhteiskuntaa.
Venäjän seitsemästä oligarkista kuusi on juutalaisia. Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston oikeustieteen professori Amy Chua törmäsi tähän hätkähdyttävään yksityiskohtaan tehdessään taustatutkimusta vasta suomennettuun kirjaansa Maailma liekeissä (World on Fire. Arrow Books 2004).
Kun hän mainitsi asiasta aviomiehelleen, joka myös on juutalainen, tämä kohotti kulmakarvojaan ja kysyi rauhallisesti: ”Vain kuusi, kukahan se seitsemäs kaveri on?”
Amy Chuan kirjan mukaan selkeästi valtaväestöä rikkaammat etniset vähemmistöt ovat vapaisiin markkinoihin perustuvan demokratian kipupiste.
Aihe on tulenarka, ja siitä on hankala keskustella ilman rasistiksi leimautumista. Filippiinien vauraaseen kiinalaisvähemmistöön syntynyt Chua perustelee väitettään käytännön esimerkeillä 426 sivun verran.
Toisin kuin vapaiden markkinoiden puolustajat usein esittävät, vapaat markkinat eivät ole Lännen ulkopuolella jakaneet vaurautta tasaisesti ja rikastuttaneet koko yhteiskuntaa.
Vapaakaupan seurauksena valtavia omaisuuksia on keskittynyt ”ulkopuolisen” vähemmistön käsiin. Raha hakeutuu sinne, missä jo ennestään on rahaa ja suhteita.
Esimerkiksi Nigerian ibot, Länsi-Afrikan libanonilaiset ja Kaakkois-Aasian kiinalainen vähemmistö ovat rikastuneet ennen näkemättömän vauraiksi. Turhautuneen köyhän enemmistön keskuudessa muhii etninen kateus ja viha. Mitä tapahtuu, kun tähän räjähdysherkkään keitokseen lisätään demokratia?
Chuan mukaan hätäisesti istutettu demokratia aiheuttaa markkinoiden vastaisia paineita ja omaisuuden haltuunottoja. Pikademokratia tarjoaa väylän kansankiihottajille kärjistää konfliktia, joka pahimmillaan johtaa verisiin vainoihin.
Voima julkaisee tiivistelmän Chuan kirjan johdannosta täällä.
Jaana Airaksinen