Kirjoittanut jukka vuorio

Lyhyt oppimäärä

Lukuaika: 2 minuuttia

Lyhyt oppimäärä

Postmodernin ajan katumielenosoitusten vuosi nolla oli vuosi 1999.

1999 Seattle, USA

Postmodernin ajan katumielenosoitusten vuosi nolla. WTO:n ministeritason kokous keskeytyy moninaisiin katuprotesteihin. Alimpienkin arvioiden mukaan osanottajia on 40 000. Mielenosoittajat rikkovat pankkien, hotellien ja monikansallisten yritysten ikkunoita sekä tuhoavat poliisiautoja. Poliisi käyttää kyynel- ja pippurikaasua, tainnutuskranaatteja ja lopulta kumiluoteja. Mielenosoittajien ja poliisin yhteenottoja luonnehditaan termillä ”The Battle of Seattle”. Yli 600 kiinniotettua. 157 henkilöä saa vuonna 2004 yhteensä 250 000 dollarin korvaukset, koska heidät oli otettu kiinni ilman näyttöä.

_______________

2000 Praha, Tsekki

IMF:n ja Maailmanpankin kokous, mellakkapoliisit ja noin 20 000 mielenosoittajaa kaupungin kaduilla. Poliisi pamputtaa, käyttää kyynelkaasua ja ampuu vesitykillä, anarkistien musta blokki heittelee kiviä ja polttopulloja.

_______________

2001 Göteborg, Ruotsi

Göteborgin EU-kokouksen aikaisiin mielenosoituksiin osallistuu noin 40 000–50 000 aktivistia. He vastustavat muun muassa EU:n militarisoimista, kapitalistista globalisaatiota ja Ruotsin EU-jäsenyyttä. Uusnatsien, anarkistien ja poliisien välinen katutappelu päättyy lopulta tilanteeseen, jossa mellakkapoliisi ampuu kiven heittänyttä mielenosoittajaa vatsaan. Hän selviää hengissä. 90 mielenosoittajaa ja 53 poliisia loukkaantuu, 1 115 henkilöä pidätetään, mutta vain 64 heistä saa syytteen. Yhtään poliisia ei ole asetettu syytteeseen lukuisista valituksista huolimatta.

_______________

2001 Genova, Italia

G8-kokouksen aikana Genovan kaduilla nähdään yli 200 000 mielenosoittajaa. Yli 400 mielenosoittajaa ja noin 100 poliisia ja vartijaa loukkaantuu yhteenotoissa. 329 pidätetään. Poliisi tekee rynnäkön koulumajoitukseen, pahoinpitelee rajusti kymmeniä ihmisiä ja tuhoaa Indymedia-verkoston tietokoneita ja kameroita. Mielenosoittaja Carlo Giuliani menettää henkensä turvallisuuspoliisin ammuttua häntä päähän. Tämän jälkeen Giulianin yli ajetaan vielä kahteen otteeseen poliisiautolla. Giulianin ampunut poliisi Mario Placanica vapautettiin syytteistä. Hänen katsottiin toimineen itsepuolustukseksi, sillä Giuliani oli heittämässä vaahtosammutinta kohti poliisiautoa. Jälkikäteen 25 mielenosoittajaa ja 55 poliisia on tuomittu erilaisista rikoksista mielenosoitusten aikana. Euroopan poliittiset johtajat kehuvat poliisioperaatiota onnistuneeksi.

_______________

Samaan aikaan Suomessa

2000-luvulla Suomen mielenosoitukset ovat olleet kansainvälisellä mittapuulla rauhallisia. Presidentilinnan edustan Kuokkavierasjuhlilla itsenäisyyspäivinä 2001 ja 2002 mielenosoittajia jää ratsupoliisien alle ja saa pampusta. Vuonna 2006 prekariaatin oikeuksia puolustavassa EuroMayDayssa mielenosoittajat viettävät jatkoja Makasiineilla ja ajavat pois paikalle tulleet mellakkapoliisit.

Saman vuoden syksyllä Smash Asemissa poliisit saartavat mielenosoituskulkueen Kiasman pihalle ennen kulkueen liikkeellelähtöä. Saarretuista 58 tuomitaan erilaisista pienistä rikoksista, kuten niskoittelusta. Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehdään poliisin toimista yli 50 kantelua. Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedtin ratkaisun mukaan poliisi menettelikin osin lainvastaisesti.

Lue myös Kari Rajamäen haastattelu Poliisin tehtävä.

Jukka Vuorio