LYHYESTI

Lukuaika: 3 minuuttia

LYHYESTI

Uutisia Ruotsin vihreistä, Turkin kurdeista ja Tanskan pääministeristä.

Pakolaisten esiinkutsu kohtalokas

”MILJÖPARTIETIN Peter Eriksson antoi valheellisia lupauksia piilossa oleville pakolaisille. Lupauksista on vakavat seuraukset”, arvostelee Ruotsin vasemmistopuolueen valtiopäiväedustaja Ulla Hoffman vihreitä edustavaa kollegaansa.

Eriksson sanoi budjettineuvotteluiden valmistuttua syyskuun lopulla, että kaikki piilossa olevat pakolaiset voivat tulla vapaasti esiin nauttimaan viimeisistä aurinkoisista syyspäivistä. Gävlen kaupungissa piilossa olleelle Hadizin perheelle Erikssoniin uskominen oli kohtalokasta.

Ruotsin vihreät ja vasemmistopuolue ovat vaatineet turvapaikan myöntämistä piilossa oleville pakolaisperheille ja karkotuspäätöksen saaneille lapsille, jotka ovat menettäneet kosketuksen ulkomaailmaan. Lapsia joudutaan syöttämään pakolla ja pitämään tiputuksessa.

Hallitus ei suostunut vihreiden ja vasemmiston vaatimukseen, mutta päätyi kompromissiin: maanalaiset pakolaiset saavat asiansa käsiteltäväksi uudelleen.

”Uusi pakolaislaki astuu voimaan viimeinen päivä maaliskuuta ensi vuonna. Viranomaiset eivät ole saaneet uusia ohjeita, joten he toimivat vanhojen mukaan. Tämän sai gävleläinen perhe todeta. Perheen äiti hakeutui sairaalahoitoon ja poliisi pidätti heidät”, Hoffman sanoo. ”Kehotan kaikkia piilossa olevia pysymäänkin piilossa, kunnes viranomaiset ovat saaneet uudet ohjeet.”

Miljöpartiet de grönan äänitorvi Peter Eriksson sanoo puolustuksekseen, että hän oletti viranomaisten odottavan uusia ohjeita ennen kuin ryhtyvät toimiin.

Maria Palo

_______________

Yhdistykset terrorismisyyniin

EUROOPAN KOMISSIO luonnostelee uusia ohjeita yhdistysten rahaliikenteen valvomiseksi. Ohjeisto on luonnosvaiheessa. Kansainvälisen rahanpesun ja terrorismin rahoituksen vastainen toimintaryhmä FATF (Financial Action Task Force) julkaisi vuonna 2002 raportin, jonka mukaan yhdistysten kautta on siirretty rahaa terrorismin tukemiseen.

Ruotsalainen Kvinna till Kvinna -järjestö arvostelee EU-komission esitystä siitä, että tulkinnanvaraisuudessaan se pahimmillaan vaarantaa ilmaisu- ja kokoontumisvapauden. Asiakirjaluonnos suosittaa julkisen hallinnon ylläpitämää rekisteriä, johon yhdistyksen pitäisi pyydettäessä luovuttaa kaikki aineisto.

Komission asiakirja esittelee ominaisuuksia, jotka voivat viitata järjestön terrorismikytköksiin.

Niitä ovat esimerkiksi toimitilojen jakaminen toisten järjestöjen kanssa, nettisivut, joita ei ole päivitetty vuoteen, vähäinen tieto järjestön toiminnasta, järjestön tavoitteiden liittyminen poliittisiin tai uskonnollisiin päämääriin sekä rahansiirrot epävakaisiin maihin tai konfliktialueille.

Piia Parviainen

_______________

Kurdit hautaavat sissejä Turkissa

VAN, TURKKI. Syyskuun Voimassa kerrottiin Kaakkois-Turkissa kesäkuussa tapahtuneista mielenosoituksista, kun armeija ei luovuttanut taisteluissa kuolleiden sissien ruumiita heidän omaisilleen. Yksittäiset taistelut ovat jatkuneet koko syksyn.

Kurdiperheet saavat nykyään kuolleet poikansa ja tyttärensä haudattavaksi, mutta armeijan uusi taktiikka on polttaa ruumiit täysin tunnistamattomiksi ennen niiden luovuttamista.

mainos

Kaakkois-Turkkiin näyttää olevan tulossa uusi täysimittainen sota, joka ulottuu myös siviiliyhteiskuntaan.

Ihmiset eivät ole enää peloissaan kuten edellisen sodan aikana. He osoittavat omille kaatuneille sotilailleen samaa kunnioitusta kuin toinenkin osapuoli. Dogubayazitissa on tuntemattoman sotilaan hauta, johon on haudattu kymmenen Ararat-vuorelta löytynyttä Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n tunnistamatonta sissiä.

Syyskuun lopussa samalle hautausmaalle haudattiin 24-vuotias sissi Osman Cengiz, joka kuoli Tuncelissa. Dogubayazitin kaupunki huolehti ruumiin kuljettamisesta Osmanin kotikaupunkiin. Turkin valtio paheksui tekoa. Sen mielestä yhteiskunnan varoja ei saa käyttää terroristin hautajaisiin.

Kristiina Koivunen

_______________

Suomen nuoret sopeuttaisivat

KAUPUNKIEN ASUINALUEITA ei tulisi jakaa asukkaiden etnisen alkuperän perusteella. Näin sanoo suurin osa 686:sta yläasteen kahdeksasluokkalaisesta.

Suomalaisten lääketieteen opiskelijoiden järjestö Finnish Medical Students’ International Committee tutki kevään aikana 12 yläasteen koululaisten mielipiteitä niin sanotulla Peace Testillä. Sillä tutkitaan nuorten suhtautumista väkivaltaan, sotaan, rasismiin ja ihmisoikeuksiin.

Tutkimukseen vastanneista 71 prosenttia piti rasismin poistamista tärkeänä. Koululaisten mukaan vastuu ihmisoikeuksien puolustamisesta kuuluu sekä yksilöille että tiedotusvälineille.

Enemmistö nuorista oli myös sitä mieltä, että asevoimien käyttö aiheuttaa enemmän kärsimystä kuin estää sitä. Tutkimuksen mukaan tytöt ovat poikia suvaitsevaisempia.

Suurissa kaupungeissa koululaisten mielipiteet olivat avarakatseisempia kuin pienillä paikkakunnilla.

Hannele Huhtala

_______________

Pääministeri oikeuteen

JOUKKO TANSKALAISIA haastoi 11. lokakuuta pääministeri Anders Fogh Rasmussenin oikeuteen perustuslain rikkomisesta. Syytteen mukaan Rasmussen rikkoi perustuslakia lähettäessään tanskalaisia joukkoja sotatoimiin ja miehitysjoukoiksi Irakiin, vaikka lain mukaan kaikille sotatoimille vaaditaan YK:n valtuutus. Lisäksi tanskalaisjoukkojen asettamisen ulkomaalaisen komennon alaisuuteen katsotaan rikkovan perustuslakia.

”On ensiarvoisen tärkeää, että parlamentaarikot noudattavat perustuslakia. Lainvastainen teko on kuitenkin tehty ja on tärkeää, että tuomioistuin reagoi siihen”, sanoo Christian Harlang, yksi tanskalaisryhmän asianajajista.

Kansainvälinen järjestö Lakimiehet sotaa vastaan (Lawers Against the War) on puolestaan haastanut George W. Bushin oikeuteen Kanadassa. Haaste esitettiin alkujaan jo viime vuonna, mutta oikeudenkäsittely määrättiin salaiseksi.

Lokakuun 17. päivän käsittelyssä tapaus kuitenkin julistettiin avoimeksi. Bushia syytetään sotavankien kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun avustamisesta.

Jari Tamminen

_______________

mainos

Voima

  • 9.9.2009