Lyhyesti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lyhyesti

Uutisia lyhyesti Tammisaaresta, Etelä-Aasiasta, Venäjältä, EU:sta ja Turkista.

Tammisaari suojelee metsiä

TAMMISAAREN KAUPUNKI on perustanut seitsemän Maailman luonnonsäätiön WWF:n määrittelemää Perintömetsä-kohdetta. WWF:n mielestä suojelupäätös on merkittävä. Tammisaaren suojelumetsien pinta-ala on yhteensä 158,2 hehtaaria. Suurin suojelukohde on 135 hehtaaria, se on Suomen laajin yksittäinen Perintömetsä.

Perintömetsä-suojelu on vapaaehtoista. Metsänomistaja allekirjoittaa sopimuksen WWF:n kanssa. Sopimus on moraalinen velvoite, mutta metsänomistaja voi halutessaan purkaa sen.

Suojellut alueet edistävät metsäluonnon monimuotoisuutta ja samalla tukevat Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelman Metson tavoitteita.

Kunnat ovat Suomessa merkittäviä metsänomistajia. Perintömetsiä on perustettu myös Mikkeliin ja Lahteen. Kuntien omistamaa Perintömetsä-pinta-alaa kertyy reilut 190 hehtaaria. Myös Espoo, Porvoo, Savonlinna, Heinola, Pohja ja Tampere suunnittelevat suojelua.

Lisäksi kampanjaan osallistuu paljon yksityisiä maanomistajia. Yhteensä suojeltua metsää onkin 705 hehtaaria 73 kohteessa. Hannele Huhtala

_______________

Etelä-Aasiassa järisee jatkossakin

PAKISTANIN MAANJÄRISTYKSEN uhrit odottelevat edelleen hitaasti liikkeelle lähtenyttä kansainvälistä apua, ja talvi kylmenee uhkaavasti. Hätäavun ohella olisi käytettävä voimavaroja alueelle soveltuvien, paremmin maanjäristyksiä kestävien rakennustyyppien suunnitteluun ja levittämiseen. Geologit ovat näet varmoja, että alueella järisee jo suhteellisen pian uudelleen.

Intian ja Euraasian mannerlaatat ovat Himalajan kohdalla olleet toisiinsa lukkiutuneina 1500-luvun alusta asti, ja Himalajan alle on kertynyt voimakkaita jännityksiä. Vain pieni osa jännitteistä purkautui lokakuun 8. päivän maanjäristyksessä. Muzaffarabadin liepeille keskittyneen järistyksen voimakkuus oli 7,6 Richterin asteikolla.

Geologien mukaan siirrokseen jo kerääntyneiden jännitteiden määrä riittää vielä aiheuttamaan pienempien järistysten ohella neljä 8,5 Richterin kokoista tai hiukan suurempaa maanjäristystä. Richterin asteikko on logaritminen, joten nämä neljä järistystä olisivat noin kymmenen kertaa voimakkaampia kuin Kašmiria lokakuussa ravistellut onnettomuus.

Monet Etelä-Aasian perinteiset rakennustyypit oli tehty kestämään voimakkaita maanjäristyksiä. Niissä oli eräänlainen nuorista puunversoista ja mudasta muodostuva komposiittirakenne, ja se kykeni murtumatta ottamaan vastaan hyvin voimakkaita tärähdyksiä. Nykyaikaiset betonitalot sortuvat paljon helpommin. Risto Isomäki

_______________

Venäjä haluaa rajoittaa järjestöjä

VENÄJÄN DUUMA KÄSITTELEE LAKIA, joka pistäisi kansalaisjärjestöt tarkkaan valvontaan. Monien ulkomaisten järjestöjen toiminta loppuisi kokonaan.

”Suunniteltu laki olisi vakava isku Amnestylle ja koko ihmisoikeustyölle Venäjällä”, Amnesty Internationalin Venäjän-tutkija Victoria Webb toteaa.

Laki vaatii järjestöjä rekisteröitymään uudelleen ja niiden talous joutuu tiukkaan valvontaan. Ulkomaalaiset eivät enää saisi perustaa yhdistyksiä eivätkä olla kansalaisjärjestöjen jäseniä Venäjällä.

Lainmuutos uhkaa useita ihmisoikeusjärjestöjä, kuten Amnestyä ja Human Rights Watchia, ne joutuisivat sulkemaan toimistonsa.

Aloitteen takana häämöttää presidentin varjo. Putin ei hyväksy poliittisen toiminnan rahoittamista ulkomailta. Epäselvää on, mikä luokitellaan poliittiseksi toiminnaksi.

mainos

”Kansalaisjärjestöjen tiukempaa kontrollointia ei voi oikeuttaa ilman kunnollista keskustelua. Amnesty kampanjoi muiden huolestuneiden järjestöjen kanssa estääkseen lain läpimenon”, Webb kertoo. Hannele Huhtala

_______________

EU tahtoo ohjailla mediaa

EUROOPAN JOURNALISTILIITTO EFJ varoittaa, että EU käy terrorisminvastaista sotaa sanan- ja lehdistönvapauksien kustannuksella. Taustalla ovat Euroopan komission syyskuiset ehdotukset laatia toimittajille ohjesääntöjä siitä, kuinka terrorismista tulee uutisoida.

Komission mukaan tiedotusvälineet voivat tahtomattaan tai tarkoituksellisesti levittää terroristipropagandaa, voimistaa väkivaltaisia ääriaineksia Euroopassa ja antaa vääristyneen kuvan terrorismista.

Erityiseen syyniin joutuisivat internet, radio- ja satelliittitelevisiokanavat. Myös toimittajien lähdesuoja olisi entistä heikommalla pohjalla.

EFJ:n mielestä poliitikkojen laatimat rajoitukset asettuisivat tutkivan journalismin ja demokratian periaatteita vastaan. Ehdotusten puuhamies, EU:n oikeus- ja sisäasioista vastaava komissaari Franco Frattini, ja EFJ:n johto keskustelevat mediarajoitteista joulukuussa. Berlusconin luottomieheksi luonnehditulla Frattinilla on Italian entisenä ulkoministerinä vankka kokemus mediasisältöjen hallinnasta. Henri Onodera

_______________

Semdinli testaa Turkin uudistukset

TURKISSA KÄYDÄÄN kiivasta keskustelua siitä, mitä Kaakkois-Turkin Semdinlissä tapahtui 9. marraskuuta. Santarmien tiedustelupalvelun JITEM:n kaksi agenttia räjäytti Umut Kitabevi -kirjakaupan ja yritti lavastaa tapahtuman Kurdistanin työväenpuolue PKK:n teoksi. Raivostunut väkijoukko sai heidät kiinni, kun Ali Kaya ja toinen agentti yrittivät paeta paikalta autolla.

Tapahtuma laukaisi Kaakkois-Turkissa mellakat, joissa kuoli kahden ensimmäisen viikon aikana kuusi ihmistä ja loukkaantui 50. Kolmen uhrin hautajaisiin kokoontui Yüksekovassa 80 000 ihmistä, mikä on huomattavasti enemmän kuin kaupungissa on asukkaita. Istanbulissa raivostuneet kurdit ovat polttaneet poliisien ajoneuvoja.

Kurdien lisäksi myös turkkilaiset vaativat asian selvittämistä. Pääministeri Recep Tayyip Erdogan on luvannut tehdä tämän sillä ”Turkki ei ole enää entinen Turkki”.

Hakkarin läänin kuvernööri Erdogan Gürbüz on siirretty toisiin tehtäviin ja kaksi ihmistä on vangittu, mutta heidän nimiään ei ole annettu julkisuuteen. Kristiina Koivunen

_______________

Voima

  • 9.9.2009