Lukijaposti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lukijaposti

Teemu Mäki, Botnia Uruguayssa ja energiantuotanto puhuttavat lukijoita.

Botnia ei ole lahjonut

Otatte artikkelissanne (Voima 2/06) kantaa sellutehdashankkeeseemme Uruguayssa. Tehtaallamme on suuri merkitys alueen taloudelle, ja hankkeella on paikallisten ihmisten täysi tuki. Siitä on osoituksena muun muassa se, että viime torstaina noin 7000 ihmistä osallistui Fray Bentoksessa, johon tehdas tulee, mielenosoitukseen, jossa puolustettiin sellutehdasta ja sen tuomia työpaikkoja.

Botnia toimii lisäksi aktiivisesti jokaisen tehdaspaikkakuntansa lähiympäristössä, ja tulemme tukemaan ihmisten hyvinvointia edistäviä hankkeita myös Uruguayssa.

Asioista voi olla montaa mieltä, mutta haluaisimme erityisesti oikaista sen täysin perättömän väitteen, jonka esitätte tehtaan maksamista tuista polittisille puolueille.

Botnia ei ole maksanut mitään tällaisia tukia. Näitä perättömiä väitteitä ovat esittäneet jotkut argentiinalaiset poliitikot sikäläisessä mediassa. Botnian yhteiskuntavastuun periaatteiden mukaisesti emme hyväksy lahjontaa tai korruptiota missään muodossa. Nämä periaatteet ovat luettavissa myös Botnian kotisivuilla www.metsabotnia.com.

Kirsi Seppäläinen, Manager, Communications, Oy Metsä-Botnia Ab

_____________

Voima vastaa Metsä-Botnialle

Tieto Botnian maksamasta tuesta Uruguayn poliittisille puolueille on osoittautunut vääräksi. Samalle alueelle sellutehdasta rakentava espanjalainen Ence on Uruguayn yleiseltä syyttäjältä saatujen tietojen mukaan maksanut artikkelissa mainitun 10000 dollarin tuen puolueille, ja uutistoimisto IPS:n asiaa koskevassa artikkelissa tuen maksajaksi oli nimetty myös Botnia.

Toimitus

_____________

Boikotoikaa Voimaa!

Noin 20 vuotta sitten taiteen ja julkkiselinkeinon uusi sukupolvi raivasi tilaa itselleen näyttävillä tempauksilla. Jotkut heittivät paskaa, toiset julistautuivat punkkareiksi ja haukkuivat muiden powerinpuutosta. Jotkut kävivät esittelemässä paljasta persettään joka kulmassa. Yksi pani paremmaksi. Teemu Mäki kidutti kissan kuoliaaksi ja taltioi irvokkaan näytelmän videolle. Teosta seurasi tuomio eläinrääkkäyksestä. Julkisuudessa Mäki on esiintynyt uhmakkaana ja leuhkinut rikoksellaan.

Nyt Voima on pestannut Mäen kolumnistiksi. Ei ole sinänsä estettä käyttää rikostaustaista lehden kolumnistina. Rattijuopon tai murtovarkaan mietteet voisivat olla yhteiskunnallisen keskustelun kannalta mielenkiintoisia. Talousrikollisen ideat olisivat hyvinkin ajankohtaiset.

On kuitenkin rajoja joita ei voi ylittää. On olemassa ehdottomia moraalisia kynnyksiä. Puolustuskyvyttömän ja viattoman kidutus oman edun tai huvin vuoksi on absoluuttinen rikos. Voima-lehti tekee vakavan virheen kun se mauttoman ”kissa pöydälle” -lauseen saattelemana nostaa Mäen lehden avustajien joukkoon. Lukijat ja ilmoittajat: boikotoikaa Voimaa.

Peter Pihlström

_____________

Ensin oli seksi, sitten rahatalous

Lainsäädäntö on yksi tehokkaimmista keinoista luoda yhteinen moraalinen pohja ihmisten välisiin käytäntöihin. Ihminen saa toki tehdä mitä haluaa rahasta, omasta vapaasta tahdostaan. Mutta lainsäädännöllä voimme vaikuttaa siihen, mitä keinoja akuutissa rahan tarpeessa olevat ihmiset käyttävät – tai joutuvat käyttämään.

mainos

Minua kiinnostaisi kuulla mikä Teemu Mäen tiedonlähde on väitteelle, että useimmat prostituoidut ovat vapaaehtoisesti valinneet ammattinsa. Lainsäädännön perustelu voi olla idealistinen, ei pelkästään vallitseviin olosuhteisiin reagoiva. Mielestäni seksin harjoittamista ei pitäisi lailla turvata ammatiksi, koska mielestäni kehoaan ei pidä vuokrata seksuaalisesti.

Se että minussa ja sinussa on puolia ja haluja, jotka vahingoittavat toisia ihmisiä, ei tarkoita ettei ihmisen moraalinen ja yhteiskunnallinen vastuu olisi yrittää estää tämän tapahtumista.

Milja Sarkola, ohjaaja

_____________

Kissa teilaa Teemu Mäen

Uskon, että kaikille itsensä eläin- tai luonnonsuojelijoiksi mieltäville Teemu Mäen debytoiminen Voiman kolumnistina oli järkytys!

Useimmat mieltävät Mäen ensiksi eläinrääkkääjäksi ja sitten vasta taiteilijaksi. Joten miksi Mäki on valittu Voiman kolumnistiksi? Hän on älykäs ja nokkela sanankäyttäjä, mutta ajattelija hän ei ole. Kovin omaperäistä ei kai ole työnteon mieltäminen “huoraamiseksi”. Suosittelisin Mäelle tutkivaa journalismia aiheena “prostituoidun työpäivä”.

Oliko Mäen valinnan takana tarkoitus herättää keskustelua? Vaiko viestiä suvaitsevaisuutta? Joka tapauksessa tämän linjan luonnollisena jatkumona uumoilen, että pian saamme nauttia Voimassa myös Piia-Noora Kaupin ja Rolf Nordströmin mietteistä vain pari esimerkkiä mainitakseni.

Elisa Kissa

_____________

Tämä on palautetta

Kiitokset jutusta ”Tämä ei ole taidetta” (Voima 2/06). Kosketti minua ja todella monia kuvataiteilijoita. Asia pitäisi ottaa laajemminkin esille, sillä päähän potkittuja riittää. Esimerkiksi allekirjoittanut on saanut (ison) osansa näistä työkkärin ihmeellisyyksistä…

Jouko

_____________

Epäilyttäviä väitteitä

Ikävää että Voimassa (2/06) oli juttu australialaisten “sähköntuotantolaitteesta” Maailma & Me -palstalla. Pelkällä lukion yleissivistävällä oppimäärällä olisi ymmärrettävä, että juttu on vähintäänkin epäilyttävä: energiaahan ei synny tyhjästä. Vaikka laitteisto toimisi, on energia täytynyt ladata siihen jotenkin.

Tällaisesta kiertotiestä koituu ainoastaan energiahukkaa. Tämä antaa lehden kautta hölmön kuvan vihreämpään tulevaisuuteen uskovista ihmisistä, jotka voivat ilmeisesti uskoa mihin tahansa saasteettomana markkinoituun.

Skeptikko

_____________

Voima

mainos
  • 9.9.2009