Lukijaposti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lukijaposti

Voiman lukijoita puhuttaa Yhdysvaltojen kritisointi, Voiman mainokset ja Arndt Pekurinen.

Voima oikaisee

Toisin kuin viime Voimassa väitettiin, Rita Dahl ei ole Suomen PEN:n puheenjohtaja vaan varapuheenjohtaja.

Toimitus

_______________

Oppikaa perusasiat

Eli lukekaapa kirja: Anti-Americanism by Jean-Francois Revel. Ja korjatkaa, jos olen väärässä, mutta tuntuu, että Yhdysvaltojen kritisointi on erityisen korostunutta Voima-lehdessänne.

Kritiikki on usein kohtuutonta, jos Yhdysvaltojen toimintaa vertaa muiden maiden toimintaan.

Esimerkiksi vaikkapa Kiinan ja Arabimaiden teloitukset eivät vasemmistolaisessa mediassa juuri palstatilaa saa, toisin kuin Yhdysvalloissa tapahtuvat.

Joskus olisi hyvä pysähtyä miettimään mitä vaikutteita ovat maailmaan tuoneet Yhdysvallat ja verrata sitä vaikkapa arabimaailmaan. Mistä tulevat uudet lääkkeet? Mistä tulevat tieteen uudet saavutukset? Missä on uskonnon ja sananvapaus?

Tero Ahonen

_______________

Hajurakoa radikalismiin?

Voima on hyvä lehti, mutta näyttää siltä, että Voima on löysentämässä linjaansa ja etääntymässä radikalismista. Vai mitä pitäisi päätellä siitä, että Voima kelpuuttaa väliinsä liitteen, jossa kirjoitetaan positiiviseen sävyyn Suomen broilerituotannosta? Ainakin lehden kasvissyöjälukijoille, joita on varmasti erittäin iso osa Voiman lukijoista, kyseinen liite oli järkytys.

Totta kai ilmaisjakelulehdessä pitää olla mainoksia, mutta jotain rajaa, kiitos. Tähän saakka mainokset ovat olleet enemmän Voiman linjan mukaisia.

Kaikki sympatiani ammattiliitoille ja niille, jotka yrittävät pitää työpaikat Suomessa. En kuitenkaan voi hyväksyä epäeettisten työpaikkojen säilyttämistä. Elintarviketeollisuus siirtyköön valmistamaan eettisiä ja terveellisiä tuotteita! Kyllä, ruoka työllistää aina, mutta millaisen ruoan me haluamme suomalaisia tulevaisuudessa työllistävän? Tehokasvatetun broilerinko?

Riina Simonen, Tampere

_______________

Elämä ja suuri vakaumus

Silmäkulma kostui, kun luin Voimasta (5/06) valtion teloittamasta aseistakieltäytyjästä, Arndt Pekurisesta.

mainos

Itse olisin valmis seuraamaan Pekurisen esimerkkiä. Mieluummin kuolen kuin ihmistä ammun. Elämä on liian arvokas tuhottavaksi. Jos valtion on vielä joskus pakko pasifisteja teloittaa, niin aloittakoon minusta.

Kuinka meille kävisi, jos toisen maan armeija hyökkäisi tänne valloittaakseen koko Suomen, ja kaikki Suomen sotilaat ajattelisivat samoin kuin minä? Orjiksi ja vankileireille koko kansa? Ei minulla ole tähän ratkaisua.

Rakastan elämää, ja siksipä en kuolemaakaan pelkää tai vastusta, koska kuolemakin on osa elämää. Muistakaa, että tappaminen ei lopu ennen kuin jokainen sisäistää lauseen: ”Älä tee sitä, mitä et haluaisi itsellesi tehtävän.”

Pasifisti, jääkäri Ossi Vertainen

_______________

Kyllä on masentavaa

On jokseenkin masentavaa nähdä, kuinka hyvä tyyppi kuten Thomas Wallgren puolustaa etabloitunutta puoluepolitiikkaa Voimassa (4/06) niinkin mittavassa haastattelussa.

Missä on se radikaali politiikka, joka näkisi läpi nykyisen puoluepoliittisen järjestelmän ja määräävän taloudellis-poliittisen systeemin, jota ne ylläpitävät.

Missä on analyysi, joka riisuu demokratian valepuvun nykyiseltä puoluejärjestelmältä ja asettaa haasteen sille, että todellinen demokratia olisi ja voisi olla täysin erilainen tila, tarjota ihmisille mahdollisuuden kontrolloida sekä valtion päätöksentekoa että päättää asioista työpaikoilla ja yhteisöissä.

Kirjoittaessaan mielenkiinnon puutteesta puoluepolitiikkaa ja äänestämistä kohtaan, journalisti John Pilger kutsuu tätä ilmiötä ”julistamattomaksi lakoksi, joka heijastaa kasvavaa tietoisuutta, joka synnyttää enemmänkin kuin toivoa”.

Varmastikin tämän pitäisi olla lähtökohta kaikille edistyksellisille näkemyksille siitä, mistä johtuu mielenkiinnon puute eduskunnan pinnalliseen puoluejärjestelmään.

Mark Waller, Bromarv

_______________

Piit ja silikonit aivan sekaisin

Voimassa (5/06) Lyhyesti-osion ”Hologrammit töihin aurinkopaneeleihin” -uutisen sisältö sisälsi kaksi selkeää virhettä.

Ensimmäinen virhe on se, että artikkelissa puhuttiin erikoissilikonista. Asia on sillä tavalla, että silikoni (engl. silicone) kuuluu tiivisteisiin ja joidenkin muiden kuin minun mielestäni myös tisseihin, mutta aurinkopaneeleissa käytetään piitä (engl. silicon). Piitä käytetään myös mikroprosessoreissa ja muissa sähkö- ja tietoteknisissä sovelluksissa.

Piitä on neljää eri isotooppia, joista yksikään ei ole erikoispiitä (eikä varsinkaan erikoissilikonia). Tätä samaa piitä ovat suurimaksi osaksi rantahiekka ja talojemme ikkunat. Alkuperäisessä artikkelissa, josta uutisenne oli repäisty, ei puhuta sanallakaan mistään erikoispiistä. Siellä mainitaan ”crystalline silicon”, mikä on suomeksi piikide.

Lehtenne uutisessa on myös toinen lapsus. Hologrammit eivät voi vahvistaa valon voimakkuutta.

Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli kertookin, että hologrammitekniikkaa käytettäessä aurinkopaneeleihin kuluu kallista piitä vähemmän, jolloin yhtä tehokkaita aurinkopaneeleja voi valmistaa halvemmalla.

Normaaleissa aurinkopaneeleissa piitä on koko aurinkopaneelin alueella ja tässä piissä auringon säteet muuttuvat sähköksi. Sähköntuotanto on liki suoraan riippuvainen piilevyyn kohdistuvan valon voimakkuudesta.

mainos

Uusissa hologrammiaurinkopaneeleissa hologrammeja käytetään ohjaamaan valoa (linssien tapaan) pienemmälle alueelle, jolloin piitä ei tarvitse olla koko paneelin alueella. Näin säästetään kalliissa materiaalissa halvan kustannuksella ja energiantuotanto on kannattavampaa.

Nimimerkki Stetson Harrison

_______________

Voima

  • 9.9.2009