Lukijaposti

Lukuaika: 4 minuuttia

Lukijaposti

Voiman lukijoiden mielipiteitä ja kommentteja.

Cambaynlahden raunioista

Arkeologi Anssi Malinen arvosteli (Voima 1/2007) Cambaynlahden raunioita koskenutta juttuani ja toivoi, etten nielaisisi kaikenlaisia väitteitä aivan pureskelematta.

Cambaynlahden pohjalta löytyneistä, 30 000 vuoden ikäisistä savenpaloista on todellakin mahdoton sanoa, mitä ne ovat alun perin olleet. En itse usko, että ne ovat ruukun sirpaleita. Siksi en maininnut niitä jutussani. Vähintään 14 000 vuoden ikäisiksi termoluminesenssi-menetelmällä määritetyt palaneet saven kappaleet ovat sen sijaan huomattavasti mielenkiintoisempia. Yksinkertaisin selitys niille on, että ne ovat poltetusta savesta tehtyjä ruukunsirpaleita.

Osa kaikuluotainkuvissa erottuvista muodoista on hyvin keinotekoisen näköisiä. Cambaynlahden pohjalla on hyvin paksu patja jokien mukanaan tuomia sedimenttejä, hiekkaa ja mutaa. Vaikka jossain päin maailmaa olisikin tällä tavoin halkeilevia kallioita, sellaisia ei voi olla juuri täällä.

Tieteessä yksinkertaisin selitys on yleensä paras. Kyseessä olevalla alueella on 10 000 vuotta sitten ollut sekä jokien hedelmällisiä rantaniittyjä, että ruokaa pursuileva merenranta. Miksi alue ei olisi ollut asuttu? Mainitsin kyllä jutussani, että ilman lisätutkimuksia on mahdoton sanoa, miten paljon asutusta alueella on ollut yhtä aikaa.

Perussa, jonka rannikon mannerjalusta on hyvin kapea, on erittäin laajaa arkeologista näyttöä ns. ASPM-hypoteesin (“Andien sivilisaation perusta oli merellinen”) paikkansa pitävyydestä. Etelä-Amerikan vanhin korkeakulttuuri, Norte Chicon suuri kaupunkikompleksi, sai ravintonsa merestä eikä maanviljelystä. Norte Chicon 25 kaupungista tunnetuin on Ruth Shady Solisin tutkima Caral. Joka puolella on kalanruotoja ja simpukankuoria isoina kasoina, ja kaikki viittaa siihen, että ainoa laajasti viljelty kasvi oli puuvilla. Arkeologien valtavirta on silti halunnut olla sitä mieltä, että kaikki korkeakulttuurit ovat syntyneet samalla tavalla, maanviljelyksen luomalle perustalle.

Pidän itse todennäköisempänä, että Norte Chico ei ole poikkeus vaan pääsääntö, ja että suuret maanviljelyskulttuurit tulevat yleensä vasta paljon myöhemmin, metallien myötä. Merenpinnan nousu on vain useimmissa paikoissa – kaikkialla missä mannerjalusta on selvästi loivempi ja leveämpi kuin Perussa – hukuttanut vanhimman asutuksen jäljet. Eräs yhdysvaltalainen antropologi, joka kokeili suuren parapähkinäpuun kaatamista kivikirveellä, sanoi että se oli “aivan kuin olisi käynyt kokonaisen mantereen kimppuun paljain käsin”.

Risto Isomäki

_______________

Tietoa myös muista yrityksistä

Kun Ikeaa, Hennes & Mauritzia, Nikea, McDonaldsia niin kovasti syynätään, olisi mukava lukea myös ei leimatuista yrityksistä kuten Vero Moda, Hesburger, Seppälä, Stockmann, Masku, Sotka jne. Tuskin hekään puhtaat jauhot pussissa tuotteitaan tuottavat ja myyvät, mutta nauttivat silti sädekehä imagosta kaikessa hyvyydessään.

Uskonpa että aihe kiinnostaa nuoria kuluttajia, välillä kun ei itsekkään tiedä mitä on eettisesti oikea ostaa ja kuluttaa. Ja kun rahkeetkaan ei riitä ottaa selvää itse.

Mari

_______________

Kotiruokaa Quebecistä

Voimassa 2/2007 olleessa ruokajutussa puhuttiin Paté chinoisista. Itselleni on täällä Quebecissä kerrottu että Paté chinois olisi saanut nimensä siitä kun mantereen läpi kulkevan rautatien rakennuksessa työssä olevat kiinalaiset maahanmuuttajat tykkäsivät valmistaa tätä ruokaa. En tiedä onko totta, mutta ainakin meille uusille maahanmuuttajille tätä tarinaa kerrotaan.

Anu

_______________

Palautetta päätoimittajalle

mainos

Kiitos mielenkiintoisesta lehdestä. Siinä oli useita itseäni kiinnostavia juttuja, joista kriittisenä humanistina pidin ja sain uutta ajattelemisen aihetta kuten tämä Anna Rotkirchin haastattelu.

Miksi kuitenkin lukijalta-palstan ensimmäisenä juttuna julkaisit Juuso-nimisen kirjoittajan tekstin ja ilman kommentteja? Järkytyin emotionaalisesti niin paljon tästä jutustanne, että on aivan pakko kommentoida… En koskaan voisi kuvitella, että sanoisin, puhumattakaan, että kirjoittaisin tai julkaisisin lehdessä: Kuolkaa (sellaiset ja sellaiset) ihmiset! Kuten Hitler juutalaisista, Stalin niistä ja niistä, Bush niistä ja niistä.

Mannerheim tapatti isoisäni, puutarhuri Kirilofin Viipurissa samaisen julkisen huudon seurauksena 25.5.1918. Stalin tapatti setäni aivan samantyyppisen puolijulkisen huudon seurauksena. Minä tiedän ja varmaan sinäkin tiedät, että juuri tällaiset huudot käynnistivät viimeiset Balkanin teurastukset jne. Irakiin hyökättiin ”pahan akselin” ja ”terroristien” taltuttamiseksi ja kohta lienee miljoona ihmistä kuollut.

Minusta tällainen kirjoittelu missä tahansa lehdessä ja millä tahansa motiivilla ja tarkoituksella on antihumanismin ja epä-älyllisyyden lietsomista, jolla tuetaan sanotun kaltaista ja, jolla ennen pitkää on sanotun mukaisia tekoja.

Oletko muuten huomannut mitään vastaavantyyppistä tässä ajassa ja vaalikampanjassa? Miksi oikeastaan SAK:n vaalifilmi vedettiin pois? Mistä meillä puhutaan, mutta ennen kaikkea mistä meillä vaietaan? Oletko huomannut, että itseään sivistyneinä markkinoivat mediasuosikit ”ryssivät” jne?

Sain kylmiä väreitä tästä lehtenne kehotuksesta, etten pystynyt heti jatkamaan väikkärini kirjoittamista, jonka olin keskeyttänyt lukeakseni Voiman ja ”voimaantuakseni”, mutta…

Yritän selittää itselleni: ”Se nyt vaan on, että tämä aika tuottaa tällaista kaikkea ihmisvihamielistä, joka markkinoidaan sananvapauden kaavussa?”

Eeva

_______________

Kapitalismi ja maailmanloppu

Oletko ajatellut, että nykyinen kapitalistinen maailmanjärjestys, joka tarkoittaa maiden ja yritysten jatkuvaa talouskasvua eli vaurastumista, voi 30 vuoden kuluessa johtaa ihmiskunnan tuhoutumiseen?

Tuho uhkaa, koska useimmille yrityksille vain voitolla on merkitystä, ja luonto on vain raaka-ainevarasto, jonka vähittäisestä tuhoutumisesta ei ehkä edes välitetä, tai se on ”välttämätöntä”.

Kapitalismille elintärkeää on kasvava kuluttaminen, joka ylläpitää jatkuvaa talouskasvua. Näin tuotanto kasvaa jatkuvasti, kuten myös jätteen määrä ja luonnon hyväksikäyttö. Ihmisiin on mainonnalla istutettu tarve ostaa tarpeetonta ja viimeisintä muotia.

Kulutuksen kasvun varmistaa myös tavaroiden kertakäyttöisyys. Tuotteet on tehty kestämään vain takuuaika, jonka jälkeen ostetaan uusi, koska vanhan korjaaminen tai uusi osa tulee tarkoituksellisesti lähes yhtä kalliiksi kuin uusi tuote. Taas yrityksen myynti ja osaketuotto kasvavat.

Kilpailu on raakaa, ja hengissä pysyäkseen pörssiyhtiön voiton pitää kasvaa joka vuosi. Lähes kaikki yritykset suojelevat luontoa, jos se lisää myyntiä.

Koska ihmiset haluavat suojella luontoa, yritykset toteuttavat tämän halun myymällä biobensaa tai energiaa säästäviä televisioita, mutta luonnontuho vain pahenee, koska kulutus ja tuotanto kasvavat jatkuvasti. Ihmisille myydään siis hyvä omatunto.

Kapitalistit siirtävät tuotannon aina sinne, missä se tulee halvimmaksi, siispä maihin joissa ei ole esimerkiksi ympäristölakeja häiritsemässä.

Länsimaista elektroniikkaromua ja myrkyllistä muovijätettä viedään kehitysmaihin edullisesti ”käsiteltäväksi”, jossa se hävitetään esimerkiksi polttamalla avotulella, koska länsimaissa sellainen on kiellettyä.

Jos kapitalismia ei kumota, ainakin seuraavat viisi asiaa tulevat olemaan osallisia tuhoomme, ne ovat kaikki myös kytköksissä toisiinsa.

1. Vesistöjen, maaperän ja ilmakehän alati paheneva saastuminen, koska jätettä ja myrkkyjä syntyy joka vuosi enemmän. Kasvava kulutus mitätöi kierrätyksen hyödyt. Maailman joista puolet on ihmisen toimien vuoksi joko saastuneita tai ehtyneitä. Kuudesosa maapallon maaperästä on pilaantunut.

mainos

2. Happipitoisuuden lasku. Mahdollista, kun metsää on kaadettu niin paljon, ja muu kasvisto kuollut niin täysin, että jäljellä olevat eivät enää voi tuottaa happea riittävästi ihmiselle. Kun happipitoisuus pienenee ilmakehässä tarpeeksi, hengittäminen on mahdotonta. Maapallon ”keuhkoista”, eli sademetsistä, ihminen on saanut jo puolet kaadettua, ja tätä menoa loputkin muutamassa vuosikymmenessä.

3. Otsonikehän tuhoutuminen.

4. Kasvihuoneilmiö.

5. Kasvi- ja eläinlajien kuoleminen sukupuuttoihin. Sukupuuttoon kuolee nykyään yksi kasvi- tai eläinlaji neljän minuutin välein, monet ihmisen toimien vuoksi.

Innokkaimmin kapitalismia kannattaa kokoomus. Vasemmisto ja vihreätkin kannattavat talouskasvua, kunhan vain huomioidaan ympäristö – kuinka liikuttavan sinisilmäistä.

Ainoastaan kommunistipuolueet Skp ja Ktp eivät kannata talouskasvua, koska se ei onnistu luontoa tuhoamatta.

On selvää, mitä puoluetta minä äänestin. Ikävä kyllä en ehtinyt lähettää tätä juttua Voimaan ennen vaaleja.

Ossi Vertainen

Jyväskylä

_______________

Voima

  • 9.9.2009