LEVYT pop-ikonit barrikadeilla

Lukuaika: 2 minuuttia

LEVYT pop-ikonit barrikadeilla

Musen jäsenet kertoivat ennen Irakin sotaa suunnittelevansa progressiivista ja pirteää levyä. Lopullinen tuotos on kuitenkin tiettyjen tapahtumien seurauksena syntynyt kolmen vartin paatos ahdistavaa epävarmuutta.

Irakilaisten sotavankien kuulusteluissa luukutetaan Metallican Enter Sandman -kappaletta 24 tuntia vuorokaudessa. Vanhojen vihaisten miesten teostotulojen kasvaessa toiset tahot ovat älynneet käyttää musiikkiaan psykologisiin vastaiskuihin.

Vastarinta Yhdysvaltain aggressiiviselle ulkopolitiikalle alkoi Rage Against the Machinessa politiikkaa puhuneen Zack de la Rochan ja tiskijukkajumala DJ Shadow’n yhteistyöstä. Netissä julkaistu March of Death oli ja on yhä raaka, brutaali ja perusteltu vastaväite jenkkilän tuhlaajapresidentin ulkopolitiikalle.

Pioneerien saatua huomiota mediassa kapusi pian barrikadeille yksi jos toinenkin elähtänyt hippi.

Yllättävin oli seksisymboli Madonnan vasen suora amerikkalaisen unelman rumaan kaksoisleukaan. American Life -levyn nimikappaleesta valmistui sodan julmuuksia esittelevä video, joka sisälsi lapsisotilaita, ydinräjähdyksen sekä kohtauksen, jossa Madonna heittää presidenttiä kranaatilla. Video vedettiin markkinoilta ennenaikaisesti, etteivät herkät jenkkisotilaat pahoittaisi mieliään.

Toisaalla MTV sensuroi runsaalla kädellä videoita. Musiikkikanavalla näkemättä jäävät esimerkiksi Outkastin mainio Bombs Over Baghdad sekä tilastollisia faktoja Irakin sodasta esitellyt System of a Downin Boom!

Vielä syksyn julkaisuissakin sodan rikkirepimät tunnelmat ovat vahvasti läsnä. Brittibändi Musen Absolution-pitkäsoitolla kolkko kohtalo pilaa laulajan elämän kappaleen toisensa jälkeen. Bändin jäsenet kertoivat ennen Irakin sotaa suunnittelevansa progressiivista ja pirteää levyä. Lopullinen tuotos on kuitenkin tiettyjen tapahtumien seurauksena syntynyt kolmen vartin paatos ahdistavaa epävarmuutta. Marssitahdeista alkava levy jatkuu passiivisena ja murheellisena 12 kappaleen ajan itkien mahdotonta elämää jousten soittaessa requiemia maailmanrauhalle.

Bushin vastaisen rintaman ajatukset summaa hyvin Absolution-levyn ainoa suoran poliittinen raita. Butterflies and Hurricanes muistuttaa siitä, että jokaisella on hetki aikaa vaikuttaa maailman tapahtumiin. Onkin ilo havaita, että monet popidolit ovat tähän hetkeen tarttuneet.

Muse: Absolution. Warner Music. Viisi tähteä.

Muse esiintyy 11.10. & 12.10. Helsingin Nosturissa. Tsekkaa myös NOFX: War on Errorism. Public Enemy: Son of a Bush. Pearl Jam: Bushleaguer. www.zackdelarocha.com & www.bandsagainstbush.com

_______________

Damodara 3 ja Jagannatha Swami Comix, 391,5 kuutiosenttimetriä musiikkia ja sarjakuvaa. JSC on Christoffer Lekan häkellyttävän hieno graafinen novelli, tarina kahden ihmisen matkasta Helsingin halki. Mikko Hassisen Damodara taas on jazziin pohjautuvaa rytmimusiikkia. Levy tukee moninaisuudessaan Lekan tarinaa, mutta se toimii ensiluokkaisesti myös sellaisenaan. Levyn kesto on 45 minuuttia, JSC:n luin 44 minuutissa – tasapaino on löytynyt.

Mikko Hassinen: Damodara 3 & Christoffer Leka: Jagannatha Swami Comix. Absolute Truth Press. Neljä tähteä.

______________

Janne Sundqvist, Jari Tamminen

  • 9.9.2009