LEVYT maailma on muuttunut

Lukuaika: 2 minuuttia

LEVYT maailma on muuttunut

Kardo Shiko on yhdeksän vuotta Suomessa asunut Irakin kurdi, joka on julkaissut varsin maukkaan omakustanteen. Minä ainakin olin ensimmäisestä raidasta lähtien täysin transsissa.

Harvoin olen mistään asiasta hämmästynyt niin kuin Salif Keitan kertoessa edellisellä Suomen-vierailullaan ihailevansa etenkin italialaista musiikkia ja Kenny Rogersia. Vaikka sanoihan Apulannan Tonikin Voiman haastattelussa kolme vuotta sitten kuunnelleensa viimeisen vuoden ajan pelkästään Topi Sorsakoskea ja kreikkalaista 70-luvun syntikkasäveltäjää Vangelista.

Sen verran on maailma 12 vuodessa muuttunut, että melko tuoreessa brittiläisen musalehden Mojon haastattelussa Salif Keita nimeää nyt kaikkien aikojen ykköseksi Pink Floydin, mutta tällä hetkellä hän kuuntelee lähinnä amerikkalaista rokkia.

Viime vuonna ilmestynyt Moffou-albumi on täysakustinen kokonaisuus. Keita sanoo halunneensa palata juurilleen. Moffou on viljelijäperheiden poikien Sahelin alueella soittama huilu, jonka terävä ääni pitää linnut poissa pelloilta.

Tähän levyyn kannattaa tutustua hyvällä ajalla eikä kiirehtien. Avausraidalla mukana laulaa Kap Verden syvä-ääninen Cesaria Evora.

Salif Keita: Moffou. Universal Music. Neljä tähteä.

_______________

Kreikkalaisen Savina Yannatoun liveäänitys Ateenassa on saanut monet laulumusiikin ystävät hurmioon. Yhden naisen odysseia käynnistyy kuunvalossa Kalymnoksen rannoilta, kulkee Thessalonikin sefardijuutalaisten kansanlauluista libanonilaiseen tuutulauluun, ja pitkin Välimeren saaria tuulet heittävät meidät lopulta haltiahymniin Skotlannin Hebrideiltä. Tähän kun syventyy liikaa, alkaa tehdä mieli merelle. Itse en osannut paneutua asiaan sen vaatimalla kunnioituksella, sillä kyllästyin viimeistään levyn puolivälissä.

Savina Yannatou & Primavera en Salonico: Terra Nostra. ECM Records. Kolme tähteä.

_______________

Kardo Shiko on yhdeksän vuotta Suomessa asunut Irakin kurdi, joka on julkaissut varsin maukkaan omakustanteen. Minä ainakin olin ensimmäisestä raidasta lähtien täysin transsissa. Tiukka jumputus tuo kaivattua ryhtiä melismo- ja viliseviin sävellyksiin. Kurdien Newros-juhlasta kertova kappale taas sisältää sangen mielenkiintoisia sämpläyksiä. Sen jälkeen meno hiukan hiipuu, mutta saa minun puolestani hiipuakin.

Kardo: Krivo. Neljä tähteä.

_______________

Seren nimi on muuttunut, mutta tasaisen tasokas meno jatkuu. Edes kantorepussa kulkeva jälkikasvu ei hidasta vaimonsa sukunimen ottanutta suomihiphopin sugar daddyä, joka jatkaa albumilla vuodessa.

Seren vahvuus on nokkelissa ja kantaa ottavissa riimeissä. Suuri humanisti on pienen ihmisen puolella. Sanoman rinnalla kulkee silti huolettoman hauskanpidon punainen lanka.

Maailman ainoa Skillsters on kasannut jälleen Pub Kantiksen yläkertaan viekkaat vinyylilainat ja puhesämplet. Jouset ja torvet soivat, eikä levyn kannessa suotta kiitetä Chevy Chaseä.

Sere: Vain nimi muuttunut. Ranka Recordings. Neljä tähteä.

_______________

Peik Johansson, Oras Tynkkynen

  • 9.9.2009