Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

”Leninin lahja Suomelle”

Lukuaika: 2 minuuttia

”Leninin lahja Suomelle”

Pääkirjoitus: Ehkä jonkun pitäisi antaa demareille lahjaksi sosialismi.

Suomen historia on sosiaalidemokratian historiaa, sosialismin ja kapitalismin dialektiikkaa. Ilman sosialidemokraattien esitystä kesällä 1917 Suomen valtiota ei olisi ehkä olemassa. Silloin demarivetoinen eduskunta otti röyhkeästi vallan itselleen. Porvareiden pyynnöstä Venäjän väliaikainen hallitus tosin hajotti eduskunnan ja palautti vallan Venäjän tsaarille.

Muutamaa kuukautta myöhemmin porvarillisen Suomen eduskunta sitten julistautui itsenäiseksi ja Lenin sen hyväksyi – demareiden pyynnöstä. Tosin Leninin lahja ei ollut aivan pyyteetön: hän tilasi samalla demareilta vallankumouksen Suomeen. Vaikka demarit kieltäytyivät, kaaostilassa ollut maa ajautui sisällissotaan: punakaartit vastaan suojeluskunnat.

Kaikista käänteistä huolimatta itsenäisyys on säilynyt toistaiseksi. Tosin nykyään demareiden saavutukset nähdään vikoina: tasa-arvo, pienet varallisuuserot, tasapäistävä kulttuuri, holhoava yhteiskunta, ”verotusvaltio”, kuten Matti Klinge puhuu hyvinvointivaltiosta.

Kun historiaa katsoo, kaikki on pienestä kiinni ja tapahtumat näyttävät järkeviltä vasta jälkikäteen. Minä – hyvä lukija – en tiedä kuinka sairaanhoitajien työtaistelun kävi. Tätä lukiessa sinä saatat olla paljon viisaampi ja kaikki tapahtunut näyttää sinusta lähes vääjäämättömältä.

Joka tapauksessa työtaistelun seurauksena hoitajien palkat nousevat, pysyvät paikallaan tai laskevat. Hallitus taipuu maksamaan lisää rahaa tai sitten on maksamatta. Ehkäpä kaikki kaatuu kokoomuksen niskaan ja hallitus kaatuu. Tiedä näitä. Koskaan Suomi ei ole ollut rikkaampi eikä koskaan ei ole puhuttu säästämisestä enemmän kuin nyt.

Kun Stora Enson energiasyöppöjä tehtaita ajetaan alas, työttömäksi on jäämässä yli tuhat työntekijää – miehiä suureksi osaksi. Mitä tekee valtio? Lupaa 15 miljoonaa euroa tukea kunnille. Irtisanottua työntekijää kohtaan se tekee sellaiset 15 000 euroa. Ihan hyvin. Tähän asti hoitsuille valtio on ollut tarjoamassa tasa-arvorahaa 30 euroa kuussa.

No okei: veikkaan että hoitajat saavat 20 prosentin korotuksen. Kaikki on kuitenkin suhteellista. Hoitajat vaatima palkankorotus on saman suuruinen kuin työttömän työmarkkinatuki. Veikkaan että Stora Enson brasilialaisella eukalyptyspellolla palkka ei ole puoliakaan siitä.

Kaikesta huolimatta porvarillinen suorapuheisuus kuulostaa virkistävältä. Niin monimutkaiseksi demareiden ja pääoman suhteet ovat muotoutuneet. Mitään epäselvyyttä Suomen porvarillistumisesta ei kuitenkaan ole. Rikkaat rikastuvat.

Myös itsenäisyyden näkökulmasta Suomen tilanne näyttää vähemmän mairittelevalta. Maatalous uhataan EU-ohjauksessa ajaa alas, maanpuolustus ulkoistaa NATO:lle ja EU:n perustuslaki otetaan käyttöön ilman kansanäänestystä ja kansan valitsemalta presidentiltä halutaan viimeinenkin valta pois.

Niin kauan kun myös vasemmisto myös hylkii demokraattisia periaatteita, ei ole pelkoa muutoksista. Ehkä jonkun pitäisi antaa demareille lahjaksi sosialismi.

Kimmo Jylhämö