Lukuaika: < 1 minuutti

Laiton & perusteellinen

Nettidokumentti Star Warsista kunnioittaa kohdettaan muttei tekijänoikeuksia.

Kun George Lucasin mediaimperiumi ilmoitti äskettäin, että koko Tähtien sota -saaga julkaistaan syyskuussa Blu-rayna, käynnistyi netissä villi spekulaatio levyjen mahdollisesta bonusmateriaalista. Brittiläisen Jamie Davdarin kotitekoiset, kengännauhabudjetilla toteutetut dokumentit asettavat riman korkealle.

Davdarin dokkarit alkuperäisestä Tähtien sota -trilogiasta kommentoivat elokuvia niiden omassa tahdissa, limittäen alkuperäisen materiaalin itse elokuvaan.

Juuri valmistunut, saagan ensimmäistä osaa käsittelevä Star Wars Begins on koostettu yli 150 lähteestä. Mukaan on leikattu ja liimattu pätkiä haastatteluista, konseptitaidetta, poistettuja ja epäonnistuneita kohtauksia, sälätietoa ynnä muuta.

Monia käytetyistä pätkistä ei ole koskaan julkaistu virallisesti.

Ilmaiseksi leviävä dokkari olisi ollut melkein mahdoton toteuttaa kaupallisin voimin.

Dokumentin koostaminen on kestänyt neljä vuotta ja pelkästään tekijän palkasta olisi kertynyt melkoinen summa.

Virallisesti julkaisemattoman, eri lähteistä haalitun materiaalin käyttö olisi edellyttänyt melkoisia ponnisteluja tekijänoikeuskysymysten ja maksettavien korvausten selvittämiseksi.

Todennäköisesti kaikelle käytetylle aineistolle ei olisi herunut lupaa yrityksestä huolimatta. Olisipa oikeuksien omistaja voinut joitain ratkaisuja sensuroidakin.

Pikkubudjetilla työstettävän dokumentin teko ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Perheenisän vapaa-aika on mennyt useamman vuoden ajan melko tehokkaasti Tähtien sodan kanssa näpräämiseen ja avioerokin tuli.

Davdarin kaksi ensimmäistä dokkaria, Returning the Jedi ja Building Empire, olivat kadota bittiavaruuteen ennen julkaisuaan kovalevyn hajottua.

Haasteista viis, pieni budjetti ja riippumattomuus vapauttavat tekijän julkaisemaan haluamaansa materiaalia. Moista taiteellista vapautta ja sananvapautta ei palkollinen usein saa.

www.buildingempire.blogspot.com

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa