Kirjoittanut teppo eskelinen

Kuuleeko Washington?

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuuleeko Washington?

Norja yrittää puhdistaa Maailmanpankin sisältä käsin.

Maailmanpankki perii edelleen kehitysmailta oikeuttamattomia velkoja ja asettaa uusliberaaleja talouspoliittisia ehtoja lainoilleen. Siinä missä monet kansalaisjärjestöt uskovat, että Maailmanpankki olisi parasta lakkauttaa, Norjan hallitus pyrkii uudistamaan Maailmanpankkia sisältäpäin.

Oslon vasemmistohallitus pyrkii edistämään erityisesti velkojen mitätöintiä ja köyhien maiden talouspoliittista liikkumatilaa.

Uudistajan tie on kuitenkin kivinen. Viime vuonna Norja järjesti suuren konferenssin talouspoliittisista ehdollisuuksista. Konferenssissa todettiin, että ehdollisuuksia on paljon ja ne ovat periaatteessa huono asia. Sen jälkeen Maailmanpankin edustajat matkustivat takaisin Washingtoniin ja jatkoivat töitä vanhaan malliin.

Norja päätti myös maksaa Maailmanpankin tutkimuksen oikeuttamattomista veloista. Rahat lähtivät Washingtoniin ja Norja odotti selvitystä. Sitä ei kuulunut lähes vuoteen. Oslosta soitettiin perään lukuisia kertoja. Lopulta julkaistu selvitys on norjalaisten mielestä epätyydyttävä.

Norja yritti vaikuttaa poliittisiin linjauksiin myös pankin vuosikokouksessa. Tämä pyrkimys vesittyi jo alkumetreillä, kun Pohjoismaiden maaryhmän muut jäsenet harasivat uudistusmielistä asialistaa vastaan. Hyvät aikeet vesittyivät siihen.

Ainakin Suomi on niissä pöydissä, missä asioista päätetään.

Teppo Eskelinen