Kirjoittanut pertti laesmaa

Kunkku mikä kunkku!

Lukuaika: 2 minuuttia

Kunkku mikä kunkku!

Eero Koivistoinen on suomalaisen jazzmusiikin vanhempi valtiomies, kirjoittaa Pertti Laesmaa.

Kirjoitin otsikon terveiset Eero Koivistoisen FB-sivulle myöhään huhtikuun 28. päivän iltana, heti näkemäni keikan jälkeen. Otsikossa ei ole mitään yliampuvaa. Koippa on suomalaisen jazzmusiikin vanhempi valtiomies ja sillä siisti!

Alunperin klassisella viululla aloittanut Koivistoinen siirtyi saksofoneihin, koska niillä oli helpompi soittaa jazzia.

Vuonna 1967 hän sai ensimmäisen Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon. Vuonna 1969 Koivistoisen kvartetti voitti kvartettikilpailun Montreauxissa ja pääsi Newportin jazzfestivaaleille. Sopii yrittää perässä.

Kokoteatterin Jazz Clubin keikalla saimme Fisun kanssa hyvät paikat ulko-oven vierestä, edestä. Siitä on ehtinyt tulla vähän jo vaggaripöytä. Kävimme hakemassa siiderit ja painuimme vielä ulos snagalle. Tietysti minua on vähän närästänyt, etten saa täältä viskiä jäillä, mutta elämähän vaatii kompromisseja.

Tänä iltana soittamassa olivat Eero Koivistoinen (ts), Seppo Kantonen (p), Sami Linna (gtr), Ville Huolman (b) ja Jussi Lehtonen (dr).

Kvintetti aloitti ja soitti saatanan hyvin. Tauolla näimme muun muassa Reiska Laineen. Kun kysyimme, missä hän oikein luurasi, hän sanoi, että siellä taaempana istui. Oli tullut jo kuudelta Koivistoisen uuden DVD:n julkkareihin.

Tauolla pääsin kertomaan Koipalle Erkki Pällin terveiset. Koivistoinen oli ilmiselvästi ilahtunut terkuista. Pälli olisi tullut keikalle, mutta kun piti lähteä ”äidin” kanssa landelle. Olen huomannut, että Eki on aivan tossun alla. Joskus aikaisemminkin meidän piti mennä johonkin, mutta ”äiti” oli järjestänyt muuta ohjelmaa.

Terkkujen välittäminen on hyvä kikka uusiin tuttavuuksiin. Aikaisemmin keväällä Malla pyysi minua välittämään häneltä terveiset ja ihailunosoitukset Johanna Iivanaiselle Juttiksessa. En tuntenut entuudestaan Iivanaista, mutta annetut tehtävät on hoidettava.

Olipahan taas aivan huippuilta Kokossa! Miksiköhän minua näin hemmotellaan?! Ja se Koivistoisen DVD on mahtava. Upea silmäys suomalaiseen jazziin ja Koivistoisen yli 40 vuotta jatkuneeseen uraan.

Mukana on muun muassa Koivistoisen Mosambikin-kuvia, elämyksellisiä hetkiä hiukan sateen tihruisilta vuoden 2007 Porin Jazzeilta ja Anssi Mänttärin lähes tunnin mittainen henkilökuva. Niin, ja Johanna Iivanainen laulaa Koipan sovittaman Pienen sydämen. (Jopa nyt törmäillään!)

Video kuuluu ehdottomasti jokaisen jazzia arvostavan kodin perustarpeistoon.

Eero Koivistoinen: Minor Solutions, PRO DVD 001, 2011.

Pertti Laesmaa