Kumarin keittiössä

Lukuaika: 3 minuuttia

Kumarin keittiössä

Kumari Pradeep pyörittää Intian Varkalassa menestyvää kotiruokapaikkaa.

Intia. Kiemurtelevan savitien päässä, Varkalassa Keralan osavaltiossa, on Kumari Pradeepin koti, perinteinen banaanipuun ja kookospalmujen ympäröimä eteläintialainen talo. Perheen tiine lehmä Lakshmi syö ruuantähteitä suuresta metalliammeesta. Kumari kertoo että pian saadaan omaa maitoa – tervetullut lisä perheen talouteen. Kumarin mies Dileep on työtön ja kookospalmut tuottavat niukasti.

Pelastaakseen perheen talouden Kumari Pradeep alkoi neljä vuotta sitten valmistaa kotonaan eteläintialaista arkiruokaa matkalaisille. Hän oli saanut tietää, että ulkomaalaiset syövät mieluusti kasvisperäistä arkiruokaa ja arvostavat mahdollisuutta herkutella tavallisessa kodissa. Hän ei odottanut, että siitä tulisi näinkään suurta menestystä.

”Ehkäpä jokin jumala auttaa minua”, hän pohtii.

Kumari Pradeepin keittiössä käy melkoinen ruljanssi aamusta iltaa. Heti kun hän saa lähetettyä 11-vuotiaan tyttärensä Aishoran ja 15-vuotiaan poikansa Prijinin kouluun aamulla, hän alkaa valmistaa aamiaista. Aamiainen vaihtuu huomaamattomasti lounaaksi, jota seuraa sitten päivällinen. Kun Kumari tuli uutena morsiamena miehensä huusholliin, hän ei tiennyt ruuanlaitosta tuon taivaallistakaan. Hän oppi vähitellen seuraamalla suvun naisväen toimia keittiössä. Nyt häntä auttaa ruuan laittamisessa eniten hänen miehensä. Ruokaostokset tekee poika Prijin.

Hymyilevää ja puheliasta naista kutsutaan joskus Ammaksi maailmallakin tunnetun halaajagurun mukaan. Yhdennäköisyys onkin hätkähdyttävä. Hän on saanut runsaskätisen matkarahan saksalaiselta naiselta ”kaksosensa” tapaamista varten.

”Kyllä, kyllä, minä menen. Menen sitten kun sesonki on ohi. Niin pitkään teen kyllä töitä joka päivä, kun on asiakkaitakin”, huokailee Kumari Pradeep nauraen.

Intialaisesta vieraanvaraisuudesta liikuttuu Pradeepien kodissa ja emäntä arvostaa hyvällä ruokahalulla aterioivia vieraita. Jos ruokaa on lautasella niukasti, hän ojentaa ruokailijaa heti: ”Nyt et ole syönyt mitään.” Näin käy, vaikka ruokailija olisi ottanut lautaselleen kaksi reilua annosta.

Kumari Pradeep selittää: ”Valmistan ruokaa sydämellä – ja jos sinä olet tyytyväinen, olen myös minä.” Eikä tässä ole vaikea olla tyytyväinen – ruoka on jumalaisen hyvää, todellinen kunnianosoitus kookospähkinän oivallisille kulinaristisille ominaisuuksille.

Kookoksen, kookoksen ja taas kookoksen humalluttava kanelin ja kardemumman terävöittämä tuoksu leviää ympäri koko talon. Kookospähkinä on eteläintialaisen keittiön pääaines – itse Keralan osavaltion nimi tarkoittaa kookospähkinän maata. Jokaisessa puutarhassa viljellään kookospalmuja.

Banaanicurry

2 rkl kookosrasvaa tai ruokaöljyä

1 tl kokonaista jeeraa l. juustokuminaa

inkivääriä, 10 sentin pala raastettuna

4 valkosipulinkynttä raastettuna

1–2 tl suolaa

1/2 kiloa kellanvihreitä banaaneja paloina

keltainen sipuli, hienonnettuna

1 tl kurkumaa

1 tl jauhettua fenkolia

mainos

1 tl karkeaksi jauhettua kanelia

3–4 kokonaista kardemummaa

10 currylehteä

purkki kookosmaitoa

Lämmitä öljy paistinpannussa ja lisää juustokuminan siemenet, hienoksi silputtu sipuli ja hienonna inkivääri ja valkosipuli suoraan paistinpannuun, lisää suolabanaanin palat, fenkoli, kaneli ja kardemumma. Paista 5 minuuttia ja lisää kurkuma. Kaada joukkoon purkillinen kookosmaitoa ja lisää vielä suolaa maun mukaan. Keitä 15 minuuttia. Jos kastike on liian sakeaa, voidaan lisätä kookosmaitoa.

Thoren – kookos- ja vihannesseos

Thoren-seos:

1/2 pussi raastettua kookosta tai 1 kokonainen tuore kookospähkinä, raastettuna

2 rkl vettä

1 rkl kurkumaa

1 tl juustokuminan siemeniä

iso vihreä chili (vaihtoehtoinen)

Vihannekset: esimerkiksi 2 keskikokoista hienonnettua punajuurta tai 2 suurta porkkanaa tai keräkaali hienoksi leikattuna tai 2 dl hienoksi paloiteltua vihreitä papuja

valkosipulinkynsi, raastettu

1 tl sinapinsiemeniä

inkivääriä, 10 sentin pala raastettuna

10 currylehteä

1 tl kookosrasvaa tai ruokaöljyä

Lämmitä öljy/rasva paistinpannussa, lisää joukkoon sinapinsiemenet ja kun ne alkavat nousta öljyn pintaan, lisää currylehdet ja raastetut/paloitellut vihannekset, inkivääri ja valkosipuli. Paista 10 minuuttia kansi päällä. Lisää thoren-seos, laita kansi kiinni ja paista 5–10 minuuttia.

Maustetut perunat

mainos

1 rkl kookosrasvaa tai ruokaöljyä

3 suurta perunaa kuutioituna

keltainen sipuli, hienonnettuna

2 tl mustia sinapinsiemeniä

2 tl kurkumaa

10 currylehteä

2 tl jauhettua fenkolia

2 tl jauhettua korianteria

2 tl karkeasti jauhettua kanelia

tuoretta inkivääriä, 5 sentin pala raastettuna

2 tl suolaa

Lämmitä kookosrasva/ruokaöljy paistinpannulla, lisää sinapinsiemenet ja kun ne nousevat rasvan pintaan, lisää currylehdet, perunat, sipuli ja suola, pistä kansi päälle ja anna keittyä 1–2 minuuttia, sekoittele ja laita kansi kiinni. Pidä kannen alla 3–4 minuuttia. Vähennä lämpötilaa, lisää kurkuma, fenkoli ja kaneli. Jos perunat eivät ole vielä pehmeitä, lisää muutama ruokalusikallinen vettä ja paista kannen alla kunnes perunat ovat pehmeitä, sekoita silloin tällöin. Kastikemaisemman vaihtoehdon saa lisäämällä kookosmaitoa.

Tekstin on ruotsin kielestä suomentanut Kimmo Jylhämö.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009