Kirjoittanut jukka vuorio

Kotietsintöjä myös Suomessa

Lukuaika: < 1 minuutti

Kotietsintöjä myös Suomessa

Ainakin neljän aktivistin tietokoneet on tälläkin hetkellä poliisin syynissä.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen tiedottaja Sari Komulainen, onko Suomessa tehty kotietsintöjä?

”On tehty, mutta niistä ei julkisuudessa koskaan kuule. Ainakin neljän aktivistin tietokoneet on tälläkin hetkellä poliisin syynissä. Vielä sentään poliisit eivät ole heilutelleet aseita tullessaan tekemään etsintöjä, mutta yliampuvaan tyyliin ne on täälläkin toteutettu.”

Eli miten?

”Poliisit tulevat sisään omilla avaimilla kuudelta aamulla, vievät tietokoneet ja usein muutakin kuten erilaisia papereita ja joskus myös ihmisiä mukanaan. Yliampuvaa tässä on se, että me emme ole rikollisia vaan kansalaisjärjestöaktiiveja. Tästä täytyisi pitää paljon enemmän meteliä ja kyseenalaistaa poliisin toiminta.”

Miltä Itävallan tapahtumat kuulostavat?

”Kun kuulin tapahtumista, olivat ensimmäiset tunteet epäusko ja huolestuneisuus. Paikalliset aktivistit on pidätetty ilman perusteita, ja maan eläinoikeustoiminta yritetään selvästi halvaannuttaa. Kyllä aika nopeasti tuli mieleen, onko sama tapahtumassa myös Suomessa. Olemme yrittäneet saada asian esille ja osoittaa samalla tukea itävaltalaisille aktivisteille.”

Miten?

”Helsingissä on järjestetty kolme mielenosoitusta Itävallan suurlähetystön edustalla. Jaoimme siellä omaa tiedotettamme asiasta ja julkaisimme lehdistötiedotteen, jota tosin ei missään mediassa huomioitu.”

Luuletko, että suomalaisten aktivistien annetaan tulevaisuudessa olla rauhassa?

”Aktivistien häirintä on merkki liikkeen menestyksestä. Ennen Itävallan tapausta sama tapahtui Englannissa. Mitä enemmän muutoksia eläinten kohteluun ja hyväksikäyttöön aktivistit saavuttivat, sitä enemmän perustettiin heitä seuraavia yksiköitä ja säädettiin toimintaa sääteleviä lakeja. Onhan Suomessakin perustettu niin sanottu ekoterrorismiyksikkö, jossa neljä poliisia seuraa eläinaktivisteja ja kaksi ympäristöaktivisteja.”

Kun nyt kuitenkin eletään yhteiskunnassa, joka jossain määrin perustuu eläinten hyväksikäyttöön, eikö ole odotettavissa muutosvastaisuutta valtion taholta?

”No, ihmiset kyllä yksilöinä ovat enimmäkseen sitä mieltä, että eläimiä tulisi kohdella hyvin ja lakien tulisi olla sen mukaisia. Ongelma on se, että eläintuottajilla on paljon resursseja ja valtaa lobata päättäjiä. Ja tietty se, että monet päättäjät ovat itse tai suvun kautta kytköksissä eläintuotantoon.”

Jukka Vuorio