Korianterin tuoksussa

Lukuaika: 3 minuuttia

Korianterin tuoksussa

Nepalilainen ruokakulttuuri on intialaisen ja kiinalaisen keittiön välimailla.

Byoma Tamrakarin perhe asuu upouudessa rivitalossa Helsingin Tapanilassa. Perheeseen kuuluvat aviomies, tytär ja kaksi sisaren tytärtä.

”Elämä Suomessa on yksinäistä. Perheet ovat pieniä ja kaikki asuvat omissa oloissaan. Minä pidän tärkeänä, että ympärillä on iso perhe”, sanoo Byoma Tamrakar. Hän tapasi tulevan miehensä Nepalissa, jossa tämä työskenteli kehitysyhteistyöhankkeessa. He muuttivat yhdessä Suomeen vuonna 1992. Tamrakarilla on valtiotieteiden maisterin tutkinto, ja hän toimii Tampereen yliopistossa tutkijana.

Nepalissa on tavallista, että lapset auttavat ruuanlaitossa jo varhain. Byoma Tamrakarin äiti oli töissä BBC:n nepalinkielisessä toimituksessa Lontoossa, ja opiskeli ja työskenteli sittemmin Saksassa. Silloin Byoma Tamrakar sai laittaa ruokaa isälle ja nuoremmille sisaruksille kotona Katmandussa. Ruuanlaittotaidot hän on oppinut äidiltään, tädeiltään ja kotiapulaisilta.

Nepalissa on kaikkiaan 60 virallista etnistä ryhmää ja 125 kieltä. Siksi onkin vaikea puhua ”nepalilaisesta” ruuasta.

Etniseltä alkuperältään Byoma Tamrakar on newari, ryhmä kuuluu Katmandun alkuperäiskansaan. Newareista tavataan sanoa, että heillä on juhlia 360 päivänä vuodessa. Juhlissa syödään lihaa eri muodoissa: vesipuhvelia, vuohta, ankkaa ja kanaa papujen, vihannesten ja makeisten kera. Arkisin syödään lihaa, kasviksia ja toisinaan kalaa riisin ja linssikastikkeen kanssa.

Nepalilainen ruokakulttuuri on intialaisen ja kiinalaisen keittiön välimailla. Ruuanlaitossa käytetään paljon korianteria. Aamiaiseksi on riisiä, linssikastiketta, lihaa ja paistettuja vihanneksia. Päivän pääateria koostuu neljästä tai viidestä erilaisesta ruokalajista, leimallista on vähäisempi öljyn käyttö kuin Bangladeshissa, Pakistanissa ja Intiassa. Vihannekset paistetaan nopeasti – niiden pitää olla rapeita.

Pöydässä on tapana, että perheen vanhin nainen tarjoaa ruuan ja aloittaa nuorimmasta perheenjäsenestä. Ruoka asetetaan lautaselle siten, että riisi on lautasen vasemmalla reunalla. Liha, vihannekset ja pikkelsi asetetaan kukin erilleen lautasen takareunalle. Linssikastike kaadetaan riisin päälle. Siten on helppoa sekoittaa riisi lihan, vihannesten ja pikkelsin kanssa, kun syödään oikealla kädellä.

Sisarentytär ja tytär jutustelevat pöydän ääressä nepalilaisittain kuin ketkä tahansa sisarukset. Korianterin ja seesamin ihana tuoksu täyttää nykyaikaisen keittiön. Byoma Tamrakar asettelee lisää vihanneksia lautaseni takareunalle riisin viereen, kaikkien sääntöjen mukaisesti.

Retikkapikkelsi

1 iso valkoinen retikka, 1–1 1/2 kg

1 porkkana

1 1/2 dl seesaminsiemeniä

1/2 limetti

1 dl tuoretta korianteria pilkottuna

1–2 vihreää chiliä

1/2 tl sarviapilaa

1/4 tl kurkumaa

2 rkl öljyä

2 tl suolaa

mainos

Raasta retikka ja porkkana ja ripottele päälle teelusikallinen suolaa. Paahda seesaminsiemeniä pannulla ilman öljyä kunnes ne ruskistuvat.

Soseuta seesaminsiemenet tahnaksi sauvasekoittimella, purista sekaan puolet limetin mehusta ja lisää teelusikallinen suolaa. Purista vesi pois raastetuista vihanneksista. Paista sarviapila ja pilkotut vihreät chilit öljyssä, lisää kurkuma ja kaada se vihannesten päälle. Lisää seesamitahna ja korianteri ja sekoita hyvin.

Retikat voi korvata keitetyistä perunoista tehdyillä siivuilla tai kurkkupaloilla.

Tomaattipikkelsi

3 keskikokoista pilkottua tomaattia

2 rkl öljyä

1 kokonainen kuivattu punainen chili

1 dl seesaminsiemeniä

2 valkosipulin kynttä

10 kpl setšuaninpippuria (ei välttämätön)

1 tl suolaa

Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla ja soseuta sauvasekoittimella. Paista tomaatit ja chili öljyssä ja kaada seesamitahnaan. Lisää lopuksi setšuaninpippurit, valkosipulin kynnet, suola ja vähän vettä tarvittaessa ja sekoita sauvasekoittimella kunnes tahnasta tulee riittävän sakeaa.

Paistetut vihannekset

2 rkl öljyä

1 pala inkivääriä

1 kokonainen kuivattu punainen chili

1/4 tl kurkumaa

1 tl kuminajauhetta

1 iso kukkakaali

1 1/2 tl suolaa

mainos

2 rkl tuoretta pilkottua korianteria

Murra kukkakaali paloiksi. Leikkaa inkivääri pieniksi, sentin pitkiksi tikuiksi, ja paista chilin kanssa noin minuutin ajan. Lisää kukkakaali, kurkuma ja kumina, paista 10 minuuttia. Sekoittele välillä. Sirottele korianteri lopuksi päälle.

Linssikastike

3 dl linssejä

1 l vettä

2 tl suolaa

1/4 tl kurkumaa

1–2 pilkottua tomaattia

1 dl pilkottua kevätsipulia

1/2 dl tuoretta pilkottua korianteria

2 rkl öljyä

Huuhtele linssit ja laita veteen. Lisää kurkuma ja suola. Keitä 10–15 minuuttia kunnes linssit ovat pehmeitä. Sekoita vispilällä välillä. Paista tomaatit öljyssä, lisää suola, kevätsipuli ja korianteri. Paista muutama minuutti ja kaada linssien sekaan.

Reseptit ovat kuudelle ruokailijalle.

Tekstin on suomentanut ruotsin kielestä Kimmo Jylhämö.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009