Pääkirjoitus: Finanssikriisi on osunut erityisesti näihin kahteen talouden peruspilariin. Asuntojen hinnat nousivat maailmanlaajuisesti pilviin, ihmiset velkaantuivat ja samalla yhteiskunnan edistyksen mittariksi nousi autojen määrä.
”Talouden suhdanteiden heikkeneminen murjoo ensimmäiseksi asunto- ja autokauppaa”, muistuttaa Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen Talouselämässä joulukuun 10. päivä.
Finanssikriisi on osunut erityisesti näihin kahteen talouden peruspilariin. Asuntojen hinnat nousivat maailmanlaajuisesti pilviin, ihmiset velkaantuivat ja samalla yhteiskunnan edistyksen mittariksi nousi autojen määrä.
Autoja myydään Suomessa vuonna 2008 yli 140 000. Enemmän kuin vuonna 2007.
Autokauppiaat ovat katsoneet kauhistuneina viime päivien romahtaneita myyntilukuja puhumattakaan ensi vuodesta. Valtio itkeä tihrustaa myös verotulojen pienentyessä. Autoteollisuus Ruotsissa ja USA:ssa on kuilun partaalla.
Samalla pikku planeettamme kärvistelee ilmaston lämmetessä, osittain juuri autojen määrän monikertaistumisen vuoksi. Siksi onkin ironista, että löysimme toimituksemme nurkista avaamattoman kirjeen, joka oli päivätty 13. marraskuuta.
Kirje oli Oy Volvo Auto Ab:n asianajotoimistolta. Kirjeen mukaan Voima on julkaissut ”Volvosta halventavia, hyvän tavan vastaisia ja paikkansapitämättömiä tietoja sekä käyttänyt Volvon tavaramerkkiä kyseisen merkin mainetta haittaavalla tavalla”.
Voiman 8/2008 vastamainoksessa ivailtiin Volvon mainokselle, jossa yritettiin viherpestä autoteollisuuden ilmastonmuutosvaikutuksia rinnastamalla autoilu purjehduskilpailuun.
Volvon asiamies kirjoittaa: ”Lehdessä olleessa ilmoituksessa on käytetty Volvon xc90 -mallia sekä Volvon tavaramerkkiä ja Volvon sponsoroiman kansainvälisen purjehduskilpailun nimeä siten, että ne ovat molemmat selkeästi tunnistettavissa.”
Volvo väittää edelleen, että Voima-lehteä julkaiseva Voima Kustannus Oy toimii sopimattomasti elinkeinotoiminnassa ja loukkaa toisen elinkeinonharjoittajan eli Volvon tavaramerkkiä. Kuitenkaan yhtään Volvon tavaramerkkiä ei vastamainoksesta löydy. Muistuttavuus ei täytä tavaramerkin kriteerejä.
Volvo vaatii kirjallista lupausta, että Voima ”pidättäytyy Volvon ja sen tavaramerkin mainetta halventavien ja totuudenvastaisten ilmoitusten julkaisemisesta jatkossa.”
”Vastamainos ei ole ilmoitus vaan toimituksellista aineistoa”, sanoo Voima Kustannus Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Rantanen.
”Vaikka kuvan muotokieli mukailee mainosta, vastamainoksen motivaatio on journalistinen, ei kaupallinen”, Rantanen jatkaa. ”Kyse on journalismista, ja siihen liittyvät ratkaisut kuuluvat päätoimittajalle. Lehden omistajien edustajana puolustan viimeiseen asti päätoimittajan oikeutta tehdä tällaisia journalistisia valintoja.”
Volvon röyhkeys on kuva ajasta. Yrityksille maine on toki tärkeää, mutta yritykset saavat valtaa itselleen vain sen verran kuin poliitikot sitä niille tuputtavat. Räikein esimerkki on niin sanottu Lex Nokia, jonka oikean nimen pitäisi olla Lex Sasi. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok.) johdolla hallinnon ja yritysten oikeudet halutaan katsoa sananvapautta arvokkaammaksi. On turha piipittää ja uikuttaa, että sananvapauden kaventaminen olisi marginaalista ja kohdistuisi lain säätämisen jälkeen vain tiettyihin firmoihin.
Perustuslaillisia oikeuksia ei pitäisi voida ohittaa näin kevyesti. Lex Sasia ei ole kuitenkaan vielä hyväksytty. Jos hyväksytään, se ei lisää eduskunnan ja politiikan arvostusta millään rintamalla.
Eduskunta nähdään yhä useammin elimenä, joka haalii itselleen valtaa muilta instituutioilta, kuten kunnilta ja presidentiltä. Samalla eduskunta luopuu vallastaan yritysten hyväksi – kansalaisten kustannuksella.
Kimmo Jylhämö