Kesäksi kevätkääryleitä

Lukuaika: 2 minuuttia

Kesäksi kevätkääryleitä

Tänään Tran Nguyen rullaa tottunein ottein paperinohuita kevätkääryleitä ja samalla opastaa avopuolisoaan tässä taidokkaassa lajissa, joka todella vaatii sorminäppäryyttä.

Komea mänty kasvaa viehättävän pientalon pihalla Etelä-Haagassa Helsingissä. Ovessa, neljä porrasta ylempänä, lukee Laurent Tran Nguyen ja Elina Salonen.

Yhteistyö keittiössä illan arvoisan pariskunnan kesken sujuu luontevasti. Keittiönpöytää koristaa kulho täynnä tuoreita yrttejä, limehedelmiä ja erilaisia vihanneksia.

17-vuotiaana vietnamilainen Tran Nguyen menetti molemmat vanhempansa ja hänestä tuli venepakolainen. Pakomatka vei hänet ensin Malesiaan ja sitten Eurooppaan. Alun perin Laurent haaveili muuttavansa Yhdysvaltoihin siskopuolensa luokse, mutta Yhdysvaltain viranomaiset vaativat häntä muuttamaan Ranskaan, sillä hänen äitinsä oli ollut puoliksi ranskalainen.

Kaksi vuotta kestänyt pakomatka päättyi, kun Laurent muutti Suomeen vuonna 1990.

Tran Nguyenilla on ollut Suomessa vähintäänkin kirjava työhistoria. Hän on myynyt huonekaluja, toiminut kielenkääntäjänä, assistenttina Helsingin yliopistolla ja it-alan yrittäjänä. Kielenkääntäjänä hän työskenteli seitsemän vuotta. Tran Nguyen oli muun muassa mukana laatimassa vietnam–suomi- ja suomi–vietnam-sanakirjoja.

Tran Nguyen vieraili vuonna 2000 ensimmäisen kerran Vietnamissa pakonsa jälkeen. Sitä ennen hän oli tehnyt vietnamilaista ruokaa vain ulkomuistista. Matkoilla entiseen kotimaahansa hän on oppinut lisää ruuanlaitosta seuraamalla sukulaisten kokkaamista ja katsomalla reseptejä netistä. Nykyään hän matkustaa Vietnamiin joka vuosi.

Maan talous kasvaa ennätysvauhtia, noin kahdeksan prosenttia vuodessa. Kasvu näkyy eniten kaupungeissa. Maaseudulla voi vielä nähdä perinteisen Vietnamin. Maa on pullollaan luonnonkauniita paikkoja, Etelä-Vietnamissa on vitivalkoisia rantoja ja Pohjois-Vietnamin vuorenrinteillä voi nähdä taidokkaasti pengerrettyjä peltopalstoja.

Tänään Tran Nguyen rullaa tottunein ottein paperinohuita kevätkääryleitä ja samalla opastaa avopuolisoaan tässä taidokkaassa lajissa, joka todella vaatii sorminäppäryyttä. Kevätkääryleitä syödään Vietnamin eteläisissä lämpöisissä maakunnissa. Maan pohjoisosissa syödään vähemmän voimakkaasti maustettua ruokaa. Ateria on tuore, kevyt ja elegantti.

Ateriakokonaisuus päätetään tuoreilla rambutaaneilla, joiden maku muistuttaa litsiä ja viinirypäleitä.

_______________

Reseptit

Tuoreet kevätkääryleet

2 porkkanaa raastettuna

1 pieni kurkku, hienonnettuna

100 g tuoreita pavunituja

Kerä jäävuorisalaattia jaettuna kahteen osaan

1⁄2 dl kevätsipulia, leikattuna kahden sentin pituisiksi palasiksi

200–300 g savustettua tofua pieninä kuutioina

kimppu tuoreita yrttejä, minttua, limebasilikaa ja rau thom’ia, rau he’tä, rau den’iä (löytyvät aasialaisista kaupoista)

mainos

5–6 nippua keitettyjä riisinuudeleita

riisipaperiarkkeja

Kastike

2 rkl sokeria

2–3 limen mehu

1⁄2–1 dl soijakastiketta

1 dl vettä

3 valkosipulinkynttä puristettuna

1 dl paahdettuja maapähkinöitä murskattuna

Pilko vihannekset ja aseta ne eri astioihin. Keitä vettä leveässä ja matalassa kasarissa. Kostuta vedellä pöytä tai keittiötaso. Käytä riisipaperiarkki nopeasti kiehuvassa vedessä, aseta arkki märälle pinnalle ja laita keskelle vähän kaikkia vihanneksia, tuoreita yrttejä ja kuutioitua tofua. Taita reunat sisäänpäin ja rullaa kasaan. Kun kasaat kevätrullat lautaselle, pirskota vettä kerrosten väliin, jotta rullat eivät liimaannu toisiinsa. Jos kääryleitä ei syödä heti, peitä ne pyyheliinalla. Se estää rullia kuivumasta.

Sekoita kaikki muut kastikkeen ainesosat paitsi maapähkinät tehosekoittimessa. Varaa jokaiselle vieraalle oma astia. Ripottele annoksen päälle paahdetut ja hienonnetut maapähkinät.

_______________

Voima.fi:n lisäresepti

Salaatti

2 porkkanaa raastettuna

retikkaa pala (5 x 5 cm) raastettuna

4 rkl sokeria

1/2 dl viinietikkaa

1/2 dl vettä

100 g tuoreita pavunituja

mainos

1 pieni kurkku paloiteltuna

4 kpl varsiselleriä pienennettynä

8 päivänsinen oksaa

1 limen mehu

1 rkl soijakastiketta

3 rkl laksalehteä eli vietnamilaista minttua hienonnettuna

1 dl maapähkinöitä hienonnettuna

Laita hienonnetut kasvikset, päivänsiniyrtti, etikka, sokeri ja vesi kulhoon ja sekoita. Anna maustua 30 minuuttia, purista sitten kasviksista käsin vesi ja nosta ne toiseen astiaan. Lisää 1–2 ruokalusikallista sokeria, limenmehu, soijakastike ja laksalehdet. Tarjoile sipsien kanssa.

_______________

Keväisiä virheitä

Voiman ruotsin kielen suomennososastolle sattui muutamia virheitä keväällä. Tässä kevään satoa: ”Pohjanmeri” => Vuosaari, ” kokki oli viimeisillään raskaana” => pariskunnan lapsi on jo syntynyt,”ei-valtiollinen organisaatio” => kansalaisjärjestö. ”slaavijälkeläinen” => orjan jälkeläinen. Toimitus on luvannut mennä kesällä kielikurssille.

_______________

Ruotsista suomentanut Hannele Huhtala.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009