Kirjoittanut Hannele Huhtala

Kartanollinen taidekoulun kasvatteja

Lukuaika: < 1 minuutti

Kartanollinen taidekoulun kasvatteja

Voipaalan taidekeskuksen kesänäyttely on kannanotto Tampereen kaupungin päätökseen lakkauttaa ammattikorkeakoulun kuvataiteen linja.

Valkeakosken Sääksmäellä sijaitsevan kartanon eli Voipaalan taidekeskuksen kesänäyttelyssä esitellään Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijoiden teoksia. Upea kattaus sisältää töitä yli 30 taiteilijalta, joista osa opiskelee koulussa edelleen ja osa on valmistunut kymmenen viime vuoden aikana.

Tampereen kaupunki teki joulukuussa 2013 surullisen päätöksen lakkauttaa ammattikorkeakoulun kuvataiteen linja. Näyttely on selvä kannanotto asiaan. Että näin kiinnostavia taiteilijoita sieltä saatiin.

Edes koulun opiskelijoiden vetoomukset eivät estäneet päätöstä.

Komean kartanon kaikki tilat, myös entiset tallit ja sikalat, ovat nykyään taiteen käytössä.

Näyttelyn teoksista erityisesti Johanna Havimäen käytetyistä nahkatakeista tekemät eläinveistokset riemastuttavat. Eri hahmot näyttävät sekarotuisilta katukoirilta – luppakorvaisilta, silmäpuolilta ja vähän resuisilta.

Havimäen työt ovat kauniita ja herkkiä. Niiden esillepano tuo mieleen metsästyssaaliit, seinille nostetut statussymbolit. Voi eläinparkoja!

Ja onhan nahkatakkikin joku eläin joskus ollut. Näin Havimäki rakentaa yhteyden eläimen ja “eläimen” välille.

Esillä on myös Teemu Takatalon videoteos Tampereen Tullintorin kauppakeskukseen tehdystä Tiedostavan kuluttajan synninpäästö -teoksesta. Teos oli osa Antimateria-näyttelyä, joka tilattiin Tullintorin tiloihin vuonna 2011.

Takatalo tutki kauppakeskuksen omistajien taustoja, ympäristö- ja yhteiskuntavastuuraportteja sekä niistä esiin nousseita ongelmia.

Näyttely ehti olla auki kaksi tuntia, ennen kuin kauppakeskuksen vartijat sulkivat tilat ja maalasivat teoksen päälle. Klassikkoteoksen voi tsekata Voipaalassa.

Punaista ja makeaa 31.8. asti Voipaalan taidekeskuksessa Valkeakoskella.

Hannele Huhtala