Kansa nousee kun vesi laskee

Lukuaika: < 1 minuutti

Kansa nousee kun vesi laskee

Yun Ge on kosmopoliitti ympäristövaikuttaja, joka uskoo, että Kiinan hallituksen on otettava vesiensuojelu vakavasti, pakon edessä.

Yun Ge puhuu Kiinan hallinnosta kohteliaasti: vaikuttaminen on korkeintaan ”erittäin haastavaa”. Naurussa vilahtelee kuitenkin välillä ironia. Kiinan vesiensuojelusta puhumaan saapunut Yun Ge on kosmopoliitti ympäristövaikuttaja, joka uskoo, että maan hallituksen on otettava aihe vakavasti, pakon edessä.

”Hallitus asetti jo vesien saastumisen ehkäisyn ensimmäiseksi ympäristötavoitteekseen ja se ymmärtää, että tämä on välttämätön askel, jotta voitaisiin tavoittaa harmoninen yhteiskunta – kuten he sanovat”, Yun Ge nauraa hersyvästi.

”Joka vuosi konflikteja syntyy ja ympäristökysymyksiä nousee esiin joka puolella Kiinaa. Jos hallinto ei pysty ratkaisemaan niitä, tästä ei tule ainoastaan este talouden kasvulle, vaan myös uhka vallalle.”

Puhdas vesi on luksustuote Kiinan maaseudulla. Yli puolet maan väestöstä asuu Yangtse-joen pohjoispuolella sen massiivisten vesivarojen ulottumattomissa.

Yun Gen järjestö Xinjiang Conservation Fund on kartoittanut Xinjiangin alueen vesitilannetta. Hänen mukaansa 90 prosenttia kaupunkien pohjavesistä on kolibakteerien ja muiden myrkkyjen saastuttamaa.

”Rajusti saastuneita jokia löytyy paljon. Olemme toimineet seudulla, jolla esiintyy erittäin paljon syöpää. Syövät johtuivat kemian tehtaasta, joka päästi käsittelemättömiä saasteita veteen. Pintavedestä on tullut maataloudessa käyttökelvotonta, ja pohjavesikin on juomakelvotonta.”

Vesikysymysten ratkaisuun tarvitaan kipeästi kansalaisjärjestöjen panosta, Yun Ge pohtii. Ilman niiden painostusta päättäjät eivät tarttuisi ongelmiin.

”Meidän täytyy kertoa ulkopuoliselle maailmalle, mitä tapahtuu. Samalla yritämme tiedottaa paikallisille ihmisille heidän lakisääteisistä oikeuksistaan ja painostaa paikallishallintoa. Jos se ei toimi, painostamme korkeamman tason päättäjiä ratkaisemaan ongelmat lainmukaisesti.”

Yun Gen mukaan kemiantehtaan saastuttamalla alueella kampanjasta oli hyötyä. ”Tehdas suljettiin, mutta kyläläiset eivät ole vieläkään saaneet korvauksia.”

Ge myöntää kuitenkin, että tie lainsäädännön periaatteiden muuttamiseksi on pitkä. ”Yritimme saada vesien saastumista estävään lakiin muutoksen, joka antaisi yksityishenkilöille ja järjestöille mahdollisuuden nostaa syytteen saastuttajia vastaan. Epäonnistuimme, koska se olisi ollut hyvin rohkea muutos. Menee kauan, ennen kuin hallitus tai saastuttajat joutuvat oikeuden eteen”, hän sanoo.

Sini Harkki

  • 9.9.2009