Serbipoliitikot ovat Kosovon neuvottelujen alkaessa puun ja kuoren välissä.
BELGRAD, SERBIA JA MONTENEGRO. Neuvottelut Serbia ja Montenegron eteläisimmän maakunnan Kosovon asemasta ovat alkamassa. Serbian presidentti Boris Tadic on syksyn mittaan kiertänyt maailmalla hakemassa kansainvälisiä liittolaisia. Tadic on käynyt tapaamassa Kiinan, Israelin ja Venäjän johtajia.
Kosovon kahden miljoonan asukkaan väestöstä vain viitisentoista prosenttia on serbejä. 1900-luvun alussa suhde oli lähes päinvastainen. Albaaneja oli väestöstä vain yksi kolmasosa.
Vaikka serbit ovat vähemmistö Kosovossa, he eivät halua luopua 800 vuotta Serbiaan kuuluneesta alueesta. Maakunnalla on erityinen sija serbien sydämessä. Kosovo on pyhää maata, koska siellä sijaitsevat syvästi ortodoksisten serbien tärkeimmät kirkot ja luostarit.
Myös turkkilaisia vastaan Kosovossa käydyt taistelut ovat Serbian historiassa niin tärkeitä, että ne muodostavat lähes kansallisen mytologian. Jokainen serbilapsi oppii koulussa, kuinka prinssi Lazar hävisi turkkilaisille Kosovo Poljen taistelun vuonna 1389.
Hävitty taistelu oli jalo tappio, suuri tragedia ja samalla kansallisen ylpeyden aihe. Kosovo Poljen henki lisää kansallista yhtenäisyyttä Serbiassa yhtä paljon kuin talvisodan henkeen vannominen Suomessa.
SERBIAN PRESIDENTTI SLOBODAN MILOEVIć käytti Kosovon herättämiä äärikansallisia tunteita häikäilemättömästi hyväkseen. Hänen tultuaan presidentiksi 1989 maakunnassa alettiin systemaattisesti syrjäyttää albaaneja, jolloin nämä ryhtyivät vastarintaan.
Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa syytettynä oleva Milošević lähetti armeijansa Kosovoon vuonna 1999, minkä seurauksena albaanit pakenivat joukolla maasta. Kosovo ponnahti lehtien etusivuille kaikkialla maailmassa.
Milošević lopetti sotansa vasta kun Nato alkoi järjestelmällisesti pommittaa Belgradia. Kosovo päätyi sodan loputtua YK:n suojelukseen ja hallintaan.
Serbialaiset poliitikot ovat Kosovon neuvottelujen alkaessa puun ja kuoren välissä. Hallitus on YK:n velvoitteiden mukaisesti valitsemassa jäseniä neuvotteluryhmään. Serbipoliitikot eivät kilpaile ryhmään pääsemisestä. Päinvastoin.
Osallistuminen neuvotteluihin tietää todennäköisesti tappiota seuraavissa vaaleissa.
VIRALLISISSA TIEDOTTEISSA TADIC on esittänyt rakentavan maltillisia kantoja. Neuvotteluilla pyritään löytämään kaikkia osapuolia tyydyttävä, rauhanomainen ratkaisu.
Kosovon mahdollinen itsenäisyys aiheuttaa kuitenkin Serbiassa jo pelon väristyksiä. Itsenäistymisen seurauksena äärikansallismielisyys todennäköisesti kasvaisi ja Miloševićin manttelinperijät saisivat lisää kannatusta.
Ennen Tadicin Venäjän-vierailua serbilehdet lainasivat Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia. Venäjä toivoo, että Priština ja Belgrad ratkaisevat ongelman keskenään, mutta niin, ettei Balkanilla piirretä valtioiden rajoja uudelleen.
Serbian hallitus julkisti Kosovo-päätöslauselmansa marraskuun puolivälissä. On oletettavaa, että maan parlamentti vahvistaa lauselman, jonka yllätyksellisin kohta on ehdotus järjestää Kosovon kysymyksestä kansanäänestys.
Kirjoittaja työskentelee Serbia ja Montenegrossa Suomen tukemassa opetusalan kehitysyhteistyöhankkeessa. Presidentti Martti Ahtisaari toimii YK:n erityisneuvonantajana Kosovo-neuvotteluissa.
Päivi Ahonen