Kirjoittanut Oona Juutinen

Kaaosteoria

Lukuaika: 2 minuuttia

Kaaosteoria

Toisinajattelija: Todellista kaaosta on esiintynyt ainoastaan keittiössä ja tiskivuoroista ollaankin riidelty viime aikoina paljon. Muutamat tiukan linjan anarkistit ja maailmanluokan sottapytyt kun ovat sitä mieltä, että moiset ovat suoranaista sortoa ja noin muutenkin heidän vakaumuksensa vastaista.

Ystävä kysyi kuinka minä, järjestystä ja rauhaa rakastava ihminen, kestän elää talonvaltaajan kaoottista elämää. Pohdin asiaa ja totesin, että elämäni kaaosfaktori on itse asiassa yllättävän pieni. Toki lusikkalaatikosta löytyy toisinaan ruuvimeisseleitä ja lipastossa on lasivillaa ja lukkoja sulassa sovussa alusvaatteiden kanssa, mutta se on melko normaalia. Kymmenen aikuisen, yhden vauvan ja lukuisten lemmikkien taloudessa lievältä epäjärjestykseltä ei voine välttyä.

Todellista kaaosta on esiintynyt ainoastaan keittiössä ja tiskivuoroista ollaankin riidelty viime aikoina paljon. Muutamat tiukan linjan anarkistit ja maailmanluokan sottapytyt kun ovat sitä mieltä, että moiset ovat suoranaista sortoa ja noin muutenkin heidän vakaumuksensa vastaista. Mutta vähät vakaumuksista, sanon minä, kunhan keittiö pysyy siistinä.

Jos vallatuissa taloissa asuminen onkin toisinaan hieman kaoottista, tapahtuu itse valtaaminen yleensä yllättävän hallitusti. Esimerkiksi Englannissa talon toteaminen tyhjäksi ja valtauskelpoiseksi hoidetaan niin, että yksi ikkuna särjetään, ja jos sitä ei kolmen päivän sisällä ole korjattu, marssivat valtaajat sisään.

Hollannissa homma on byrokraattisempaa. Amsterdamissa toimii neljä eri valtausinfoa, jotka kokoontuvat kerran viikossa auttamaan valtaamisesta kiinnostuneita ihmisiä käytännön asioissa. Jos joku tosissaan tahtoo vallata talon ja on jopa onnistunut löytämään itselleen sopivan kohteen, saattaa valtausinfossa silti päätyä ravaamaan kuukauden tai parin ajan ennen kuin kaikki on kohdallaan.

Valtaamiseen tarvittavia asiakirjoja haetaan useista virastoista, sillä selvitettäviä asioita on monia: kuka on talon omistaja, missä tämä asuu ja onko tällä muita kiinteistöjä, onko talossa kenties kirjoilla yritys, mihin hintaan talo viimeksi myytiin. Ennen valtaamista papereita on varmasti ainakin mapillinen, eikä loppua näy sen jälkeenkään – lakimies lähettää kirjeitä, talon omistaja lähettää kirjeitä, talon omistajan lakimies lähettää kirjeitä… Lisäksi kerätään lehtileikkeitä, lausuntoja naapureilta ja kaikkea mahdollista mikä mitenkään saattaa tulevassa oikeudenkäynnissä hyödyttää.

Itse olen muuttanut uuteen taloon noin viiden kuukauden välein, ja kun jokaisen talon kohdalla käydään läpi sama ruljanssi, paperia kasaantuu. Ja yhtään liuskaahan ei sovi heittää pois, sillä koskaan ei voi tietää milloin mitäkin informaatiota tarvitaan. Jokunen toivottomalta vaikuttanut oikeudenkäyntikin on voitettu vain siksi, että vastapuoli on paperitöissään tehnyt jonkin pienen muotovirheen.

Valtion virastot ovat todellinen kaaos. Hollantilaiset ovat adoptoineet byrokratiasysteeminsä suoraan saksalaisilta, mutta eivät kykene hoitamaan asioita samanlaisella sotilaallisella järjestelmällisyydellä. Virastot peittelevät omaa tietämättömyyttään ja järjestelmän yleistä päättömyyttä juoksuttamalla asiakasta edestakaisin ja kyselemällä ties minkä lomakkeen kylkiäisiä a, b ja z.

Virallisia asioita hoitaessaan on paras varustautua suurella määrällä kärsivällisyyttä ja eväsleipiä. Tyhmänrohkea luonnekaan ei ole pahitteeksi. Esimerkiksi rekisteröidessään itsensä tietyssä osoitteessa asuvaksi tulee systeemiä uhmaavan uskalikon esittää jokin tuohon osoitteeseen saapunut virallinen kirje, vaikkapa pankin lähettämä tiliote. Mutta jotta voisi saada pankkitilin, tulee ensin olla rekisteröitynyt johonkin osoitteeseen! Siinä vaiheessa itku ei ole enää kaukana edes kovimmalla katutaistelijalla.

Suurin osa tuntemistani ihmisistä on loppujen lopuksi päätynyt repimään kaikki kasaamansa lappuset ja niiden sata liittettä, ja päättänyt jatkaa eloaan vailla osoitteita ja pankkitilejä. Pärjättiin sitä ennenkin ilman.

Ja jos mustetahrat eivät haittaa, seuraavalla kerralla vessapaperin loppuessa voi vain heittää pienen virastokierroksen ja saada tarpeeksi aanelosia monen viikon tarpeisiin.

Oona Juutinen