Juutalaisten nyrkkeilijöiden kato

Lukuaika: 2 minuuttia

Juutalaisten nyrkkeilijöiden kato

Miksi mustien joukossa on paljon olympiavoittajia ja nobelisteista monet ovat juutalaisia?

Miksi mustien joukossa on paljon olympiavoittajia ja nobelisteista monet ovat juutalaisia? Heijasteleeko tämä todellisia geneettisiä ominaisuuksia populaatioiden välillä vai onko se silmänlumetta? Ovatko mustat luontaisesti parempia urheilijoita kuin muut ja juutalaiset keskimäärin muita älykkäämpiä?

Jotkut yliopistomiehet yrittivät viime vuosisadan alkupuolella todistaa, että jotkin kansat ovat toisia älykkäämpiä. He loivat skenaarion, jossa kaksi eri populaatiota ovat muutoin samanlaisia, mutta toisessa on enemmän poikkeuksellisen lahjakkaita yksilöitä. Jos mustassa populaatiossa oli tavallista enemmän menestyneitä urheilijoita, mustien ajateltiin olevan ryhmänä paremmin sopeutuneita urheilulliseen elämänmuotoon.

Nykyään tällainen päättely ei läpäisisi tieteellistä seulaa. Kahden populaation parhaiden tai poikkeavien yksilöiden vertaaminen keskenään ei kerro mitään ryhmän ominaisuuksista, sillä suoritus ei ole sama asia kuin kyky eikä suorituksen puuttuminen ole merkki kyvyn puuttumisesta.

Katsotaanpa väitettä toisesta näkökulmasta. Kaikki suuret sumopainijat ovat olleet aasialaisia. Tarkoittaako se, että jos ottaisimme afrikkalaisen ja aasialaisen vauvan ja kasvattaisimme heidät lapsesta saakka sumopainijoiksi, aasialaisella vauvalla olisi paremmat luonnolliset edellytykset mestaritason painijaksi? Ei tietenkään.

Vastaavasti mustat menestyvät hyvin koripallossa, nyrkkeilyssä, baseballissa, amerikkalaisessa jalkapallossa ja juoksussa. Ne ovat tyypillisesti urheilulajeja, joita voi harjoitella melkein missä tahansa. Sen sijaan ainakaan yhdysvaltalaiset mustat eivät ole toistaiseksi menestyneet yhtä hyvin uimisessa tai golfissa. Kertooko se siitä, että valkoiset ovat luontaisesti parempia golfin pelaajia vai mustien vaikeudesta päästä country clubien jäseneksi?

Miksi mustat sitten menestyvät niin hyvin tietyissä urheilulajeissa? Samasta syystä kuin juutalaiset menestyivät hyvin urheilussa 1920-luvulla. Tuolloin amerikanjuutalaiset eivät päässeet yliopistoon ja myös monet muut tiet sosiaaliseen nousuun olivat tukossa. Juutalaiset olivat näkyvästi esillä esimerkiksi baseballin Hall of Famessa ja olivat aikansa parhaita nyrkkeilijöitä.

Tänä päivänä mustat ovat samassa asemassa kuin 1920-luvulla. Urheilu on käytännössä ainoa keino kohota keskiluokkaan. Siksi urheiluun suuntautuneet mustat hakeutuvat huomattavasti valkoisia useammin urheilun pariin ja siksi heidän joukossaan on myös enemmän poikkeuksellisia urheilijoita.

Vastaavasti kävi niin, että juutalaisille avautui tie keskiluokkaan tieteen kautta, joten suhteessa enemmän juutalaisia kuin valkoisia hakeutui tieteen pariin ja heidän joukossaan oli suhteessa enemmän poikkeuksellisia tiedemiehiä. Kuten Oscar Robertson, yksi maailman parhaista mustista koripalloilijoista, on sanonut: ”Harjoittelimme koko ajan… Meillä ei ollut yhtään rahaa ja urheilu oli ainoa keino saada sitä.”

Jani Kaaro

  • 9.9.2009