Jokapoika Risto

Lukuaika: < 1 minuutti

Jokapoika Risto

Toisaalta, kuinka huono voi olla levy, joka alkaa sanoilla ”huhhuh, nimittäin, ihan mielettömät fiilikset”?

Pöppelin sköppeli. Näin viime viikonloppuna yhtyeen nimeltä Risto sattumalta livenä. Vakuutuin bändin lavakarismasta siinä määrin, etten uskonut ostamani levyn, Riston toisen pitkäsoiton Aurinko aurinko plaa plaa plaa, yltävän samaan intensiiviseen tunnelmaan. Olin väärässä. Toisaalta, kuinka huono voi olla levy, joka alkaa sanoilla ”huhhuh, nimittäin, ihan mielettömät fiilikset”?

Levyn kertojaminä on neuroottinen kaveri, joka tykkää sekoittaa päätään ja pyörii muutenkin rajoilla. Kuten levyn kannessa mainitaan, on vanhempien hyvä kuunnella sanat läpi, ennen kuin ojentavat sen lapselleen. Hyvän maun raja ylitetään sopivissa määrin.

Mitä enemmän levyä kuuntelen, sitä suurempi tarve minulle tulee selvittää kuka Risto oikein on. Soitan yhtyeen keulahahmolle, laulaja-kosketintaiteilija Risto Ylihärsilälle. Häneen mukaansa Risto on laulujen henkilö, joka elää pitkälti omaa elämäänsä.

”En ole tietoisesti tehnyt rajanvetoa niin, että laulujen kertoja olisi aina sama, mutta näillä kahdella ekalla levyllä se on kuitenkin vahvasti näyttänyt olevan. Toki Riston mielialat vaihtelevat suuresti. Sanoja kirjoittaessa saatan tarttua tiettyihin välähdyksiin omasta elämästäni, mutta kyllä minä elän huomattavasti seesteisempää elämää kuin Risto. Laulujen Risto on usein aika sekaisin, mutta toisaalta hän saattaa käsitellä asioita jopa järkevämmin kuin monet muut”, Ylihärsilä kertoo.

Levyn kappaleet ovat tyyleiltään hyvin erilaisia. Onko jotain tyylilajia jota Risto vieroksuu?

”Eipä oikeastaan. Ei me olla päätetty, että Risto on tietynlainen bändi, joka tekee vain tietynlaista musaa. Kappaleet syntyvät siitä, millaisena tarinan kuulee, tai sitten joku melodia saattaa vaatia tietyntyyppisen sovituksen. Oma mielenkiinto pitää tietenkin säilyä. Itse saatan kyllästyä jo kolmeminuuttisen kappaleen aikana, saatika sitten kokonaisen levyn.”

Risto: Aurinko aurinko plaa plaa plaa. Fonal Records 2006.

Silvia Modig

  • 9.9.2009