Kirjoittanut susanna kuparinen

Jääskeläinen ennen & nyt

Lukuaika: 2 minuuttia

Jääskeläinen ennen & nyt

”Minun juttujeni perusteella on eronnut enemmän talouselämän & politiikan johtajia kuin kenenkään muun”, Jääskeläinen kertoo.

”Atte Jääskeläinen on parhaita esimiehiä, joita minulla on koskaan ollut”, Helsingin Sanomien taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen toteaa. ”Hän oli sparraava ja auttavainen ja antoi toimittajien tehdä korit eli uutisvoitot.”

Pietiläinen sanoo, että Jääskeläisen tietylle ”besserwisserimäisyydelle” oli hyvä syy: ”Hän oli hyvin tietäväinen.”

Jääskeläinen työskenteli 1990-luvun alussa Helsingin Sanomissa finanssiasioita seuraavana toimittajana. ”Pankkikriisi tuotti useita isoja juttuja ja paljastuksia”, Jääskeläinen muistelee.

Vuodesta 1995 hän on työskennellyt Hesarin politiikan- ja taloustoimituksen esimiehenä, STT:n päätoimittajana sekä Yleisradion uutistoiminnan päätoimittajana ja uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana.

Journalistiset meriitit ovat kiistämättömät. ”Olen tehnyt mielestäni tosi kovaa journalismia ja erittäin kovia skuuppeja ja paljastuksia”, Jääskeläinen sanoo itsekin.

Jääskeläinen nostaa urallaan tärkeiden juttujen joukkoon muun muassa Kouri-kaupat, Postipankin Washingtonin-valuuttakaupat, Soneran johtamiskriisin ja teleurkinnan ja ”koko finanssikriisin eskaloitumisen ja Suomen valuuttajärjestelmän murtumisen”. Osassa Jääskeläinen oli itse tekijänä, osassa tiimistä vastuullisena.

”Todennäköisesti minun juttujeni perusteella on eronnut enemmän yksittäisiä talouselämän ja politiikan johtajia kuin kenenkään muun juttujen perusteella”, Jääskeläinen kertoo.

”Silti en ole kertaakaan ollut Julkisen sanan neuvostossa tai oikeudessa koska olen halunnut, että juttujen pohjat kestävät. Myös Yleisradiossa haluan, että kun mennään kovalla väitteellä ulos, niin se väite on huolellisesti mietitty.”

Hän myöntää olevansa tässä mielessä ehkä varovainen, mutta se ei tarkoita varovaista journalismia.

”Se, että poliitikko suuttuu, on lähes jokapäiväinen päätoimittajan ammattiin kuuluva juttu. Konflikteja tapahtuu kaiken aikaa, ja sitten meidän täytyy kyetä puolustamaan sitä mitä me teemme, eikä siinä ole mitään ongelmaa.”

Voiman haastattelemat nykyiset ja entiset yleläiset suhtautuvat Jääskeläiseen ristiriitaisemmin. Tuntuu, että Ylessä hän jakaa mielipiteitä eri syistä.

Osa nykyisistä alaisista sanoo, että on oppinut luottamaan Jääskeläiseen, osa taas pitää Jääskeläisen puuttumista toimituksellisiin sisältöihin asiattomana. Lopulta on vaikea sanoa, onko kyseessä eriävä käsitys hyvästä journalismista vai Jääskeläisen ja Ylen johdon ylivarovaisuus.

Joka tapauksessa Voiman tietojen mukaan Jääskeläinen on kantanut huolta Ylen rahoista jo pitkään.

”Viime kevättalvena Atte paasasi taas kerran, että tää ei voi olla vaikuttamatta rahoitusratkaisuihin”, eräs ex-yleläinen kertoo. Tammikuun 27. päivänä 2011 A-studio väitti, että muun muassa pääministeri Mari Kiviniemi olisi saanut Nuorisosäätiöltä vaalirahaa. Uutinen perustui poliisitutkinnasta vuotaneisiin papereihin, joiden tiedot osoittautuivat epätarkoiksi.

”Vitutukseni määrä on astronominen”, Jääskeläinen oli manannut toimituksessa.

Jääskeläinen kiistää jyrkästi, että hänen journalististen standardiensa taustalla olisi huoli rahoitusratkaisusta. Hän viittaa strategiapapereihinsa neljän vuoden takaa ajalta, jolloin kysymys rahoitusratkaisusta ei ollut akuutti.

”Journalismin luotettavuus ja eettinen kestävyys lunastaa Yleisradion olemassaolon oikeutuksen pitkällä aikavälillä. Se perustuu yleishavaintoon, että Yleisradion pitää olla muuta kuin kaupallinen media. Meillä on mahdollisuus tehdä työmme perinteisten journalististen arvojen mukaan, kun taas kaupalliset mediat joutuvat kaupallisista paineista johtuvien ratkaisujen eteen.”

”Mietin vielä, että vastasinko ollennkaan tähän viimeiseen kysymykseesi, että olenko varovainen vai haluanko miellyttää”, Jääskeläinen pohtii ja kuittaa sitten koko haastattelun epäolennaisena.

”Keskustelunaiheet, jotka ovat olleet esillä, ovat minun näkökulmastani aika triviaaleja. Jos mietin, että mistä journalistisista sisällöistä poliitikot ovat pillastuneet, niin itse asiassa ne eivät ole lainkaan näitä aiheita, joista me olemme keskustelleet.”

mainos

”Nuorisosäätiöstä saamamme kritiikki on ollut julkista, mutta poliitikkojen ja toimittajien todellinen vuorovaikutus ja ne todelliset konfliktit tapahtuvat aivan muilla foorumeilla.”

Eikä Jääskeläinen kerro, missä.

Lue myös artikkelit Mistä rahat Ylelle? & Hyss, olet Ylessä.

Susanna Kuparinen