J niin kuin joustavuus

Lukuaika: < 1 minuutti

J niin kuin joustavuus

Maahanmuuttopoliittinen sanasto

Nykyisen maahanmuutto- ja työmarkkinapolitiikan yhteinen tavoite.

Joustavuus määrittää siirtolaisten elämää aamusta iltaan ja illasta aamuun. Samalla kun yritykset pyrkivät joustamaan työehtosopimuksista kasvattaakseen voittojaan, työntekijöiden on oltava valmiita joustamaan omista toiveistaan. Paperiton siirtolainen, jonka on tehtävä mitä tahansa työtä millä tahansa ehdoilla, on uuden talouden paradigmaattinen hahmo.

Siirtotyöläisiä tarvitaan, siksi rajatkaan eivät enää muistuta jäykkiä muureja vaan muuttuvat valikoiviksi ja joustaviksi. Kontrolleja pidetään yllä uusin keinoin: rajavalvontaa toteutetaan digitaalisin tietojärjestelmin ja oleskeluluparatsiat tuodaan metropolien keskustoihin. Uudistettiin sitten työttömyysturvaa tai maahanmuuttopolitiikkaa logiikka on sama. Hallinta ja pakot eivät poistu vaan lisääntyvät, sillä juuri ne takaavat joustavuuden.

Jopa Suomen maahanmuuttohallinnosta pyritään tekemään nykyaikainen, aktiivinen ja joustava toimija. Tämä ei toki tarkoita joustamista ulkomaalaisen tai turvapaikanhakijan hyväksi. Viranomaisten käsissä kansainvälisen suojelun velvoite joustaa aina hakijaa vastaan: kidutusjäljet ovat seurausta ”maatalousonnettomuuksista”, kertomukset vainosta taas aina ”epäuskottavia”.

Vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009