Irtiottoja Pyhällä maalla

Lukuaika: 2 minuuttia

Irtiottoja Pyhällä maalla

Uskontojen, pelkojen, ahneuden, vihan, aseiden, rakkauden, kiihkon, ylpeyden, hiekan, rahan, sanojen, veden, valheiden ja lukuisten totuuksien värittämä maisema, enkä minä halunnut kuulua siihen.

Jerusalem 17.4.2006. Sana. Helsinki. Gaza, Nablus, Tel Aviv, Jerusalem/Yerushalayim/Al Quds, IDF, Hamas, Ramallah, Betlehem, Jihad, Haifa, Hebron, Jaffa jne. Mitä tahansa ja tietenkin Yle, MTV3, BBC, CNN, ABC, NBC, CBS, BS, FOX news jne.

Naurettavaa. Ihmiset käyttäytyvät kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kilometri räjähdyksestä. Kaksitoista kuollutta, 80 haavoittunutta. Söin, join, en nähnyt mitään. Ei ollut mitään nähtävää paitsi uutisissa tietenkin.

Uutisten takia halusin ymmärtää. Ymmärtää tätä paikkaa, näitä ihmisiä. A suicide bomber blew himself up killing nine and wounding 70 others. Islamic Jihad claimed responsibility for the bombing.

Jerusalem Post. 18.4.2006. Darwinin opit ovat ongelma juutalaisille. Artikkelissa ei lukenut, että Darwinin opit ovat ongelma luultavasti kaikille, jotka asuvat täällä.

Loput 75 päivää. He puhuvat eri kieltä, mutta he tarkoittavat samaa. Yksi räjäytti itsensä, kuusikymmentäyhdeksän jäljellä ja se on lupaus. Samalla kuulin laulun, jossa laulettiin, että kaikki lapset ovat mielisairaita. He odottavat kesäsadetta, jota ei tule eli tämä on luultavasti viimeinen tanssi. Minulla ei ole mitään sanottavaa Palestiinasta: www.btselem.org, www.movethewall.org, www.shovrimshtika.org.

Sain kyseiset osoitteet Jaffassa, johon eksyin ennen kuin tapasin Jerusalemissa Sharon Casperin, 16-vuotiaan voimistelija/Ritalin-tytön, joka kertoi tarinan siitä kuinka hänen entinen 29-vuotias poikaystävänsä tappoi 40-vuotiaan miehen, joka tarjosi heille rahaa, videokameroita, tupakkaa, viiniä ja amfetamiinia Zion Squaren viereisissä hotelleissa/motelleissa sekä Jerusalemin/Rauhan Kaupungin metsissä. Minulla on s-kirjain tatuoituna oikeaan nilkkaani. S niin kuin Sharon C. Jerusalem on siis rauhan kaupunki. Kolme uskontoa. Viisituhatta (5 000) vuotta. What is life according to Lolita?

According to the bible, Abraham was the first to establish a covenant with god through his self-circumcision at the ripe old age of 99…

Tapasin Muhammadin Ramallahissa. Join Muhammadin kanssa olutta. Muhammad vietti seitsemän vuotta vankilassa. Syytä hän ei suostunut kertomaan. Muhammad joutui vankilaan ollessaan 13-vuotias. Annoin hänelle 20 sekeliä, että hän pääsee takaisin Ramallahiin. Annoin Muhammadille rahaa ja otin Muhammadista valokuvan.

Ash-hadu an la ilaha illa Allah. Ash-hadu anna Muhammadan rasul Allah.

Join, nukahdin ja heräsin kirkonkellojen ääniin.

Tapasin Sara Sharinin Tsfatista. Kaikki vihaavat meitä. Muistatko sinä? Tiedätkö sinä, mitä tapahtui kuusikymmentä vuotta sitten? Israel on maailman sydän. Eli menin, koska halusin nähdä ja jollain tavalla ymmärtää.

Ehkä tavoitteenani olikin epäonnistua, koska se oli ainoa asia jossa onnistuin. Epäonnistuin ja hän kertoi minulle, että koko maailma vihaa juutalaisia. Halusin oksentaa. Niin monena päivänä halusin oksentaa, mutta sen sijaan mursin leipää ja katselin muovipussien leijailua ilmassa.

Uskontojen, pelkojen, ahneuden, vihan, aseiden, rakkauden, kiihkon, ylpeyden, hiekan, rahan, sanojen, veden, valheiden ja lukuisten totuuksien värittämä maisema, enkä minä halunnut kuulua siihen. En edelleenkään halua. En ole sitä ylempänä, koska en ymmärrä sitä, enkä kykene myöskään näkemään sitä. Ehkä olen sen alapuolella. Palestiina. Israel. Muuri, eli niin kutsuttu turvallisuusaita. Muslimit. Juutalaiset. Kristityt. Turistit. Kristityt turistit. Natsit. Anarkistit. Kodittomat. Venäläiset. Punkkarit. Narkomaanit sekä taiteilijat, jotka puhuvat ”suorituksistaan” kuin urheilijat. Amerikkalaiset. Fasistit. Sotilaat. Terroristit. Rasistit. Martin Heidegger. Ben Gurion. Tytöt ja pojat. Miehet ja naiset. Make the desert bloom.

Voisitko ystävällisesti olla hiljaa. Aivan hiljaa, koska tämä on ihmisyyden loppu, tai ainakin hän ajatteli niin. Itse asiassa hän nauroi minulle kun kerroin, että ainoa asia mihin uskon on ihminen. Missä tahansa muualla olisin suuttunut. Olin hiljaa. En avannut suutani ja sanonut mitä mieltä olen kyseisistä asioista, paikoista sekä ihmisistä.

Ben Gurion 02.07.2006 ja sen jälkeen sota jatkui.

Jukka Onnela

  • 9.9.2009