Kirjoittanut Jari Tamminen

iPhone & riistotyö

Lukuaika: < 1 minuutti

iPhone & riistotyö

Lännen viihde-elektroniikkaa valmistetaan Kiinassa surkeissa olosuhteissa. Toisen huvi on toisen nälkätyö.

Kansalaisjärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeiden yhteisen FinnWatchin tekemästä selvityksestä käy ilmi, että esimerkiksi Applen iPhone-puhelimet ja Microsoftin xbox360-pelikonsolit valmistetaan usein lainvastaista ylityötä teettämällä. Kiinan työaikalaeista ja yritysten omista ohjeista ei välitetä.

Playing With Labour Rights -raportti on osa kolmivuotista Makeitfair-projektia, jonka tavoitteena on selvittää viihde-elektroniikan tuotannon sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset.

Raporttia varten hongkongilainen kansalaisjärjestö Students and Scholars Against Corporate Misbehavior (SACOM) haastatteli Guangdongin maakunnassa yli sataa tehdastyöläistä, jotka valmistavat elektroniikkatuotteita Motorolan, Sonyn, Microsoftin, Applen ja Philipsin alihankkijoilla.

Alihankkijoilla minimipalkasta on muodostunut alan yleinen normi. Palkka ei riitä elämiseen.

Työntekijöiden ongelmat kasaantuvat kierteeksi. Työnantajat edellyttävät työntekijöiltään ylitöitä ja alhainen palkka pakottaa työntekijät ylitöihin. Kiinan työlainsäädännön mukaan ylitöitä saa teettää korkeintaan 36 tuntia kuukaudessa, mutta käytännössä niitä teetetään jopa 120–180 tuntia kuukaudessa.

Elektroniikkateollisuuden oma toimintatapaohjeisto EICC suosittaa kuukausittaisen ylityön ylärajaksi paikallisen lainsäädännön maksimia, mutta ei yli 86 tuntia. Tässäkään tavoitteessa ei siis pysytä.

Kaikilta työnhakijoilta vaaditaan lääkärintarkastusta, joka työnhakijoiden on maksettava itse. Hepatiitti B -tartunnan saaneita ei palkata, vaikka Kiinan työ- ja sosiaaliministeriö on kieltänyt hepatiitti B -positiivisten työnhakijoiden syrjimisen.

Tauti tarttuu lähinnä suojaamattoman seksin tai suonensisäisten huumeiden ja likaisten neulojen välityksellä, eikä aiheuta vaaraa työpaikoilla.

Joka kymmenes kiinalainen kantaa tautia, valtaosa tartunnoista on saatu jo syntyessä.

Työn teettämisestä alihankkijoilla on muodostunut alalla normaali käytäntö. Esimerkiksi kaikkien pelikonsolien komponentit ja kasaaminen tehdään alihankkijoiden tehtailla.

Tutkittuja alihankkijoita olivat Kiinan Guangdong-maakunnassa sijaitsevat Celestica Technology, Flextronics International ja Flextronicin omistama Vista Point Technologies sekä Foxconn.

Foxconn ja Flextronics ovat maailman kaksi suurinta elektroniikan sopimusvalmistajaa. Molemmat valmistavat myös Nokian matkapuhelimia, joita tehdään myös tutkimuksen kohteeksi joutuneella Foxconnin tehtaalla.

FinnWatchin 50-sivuinen englanninkielinen raportti on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa finnwatch.org.

iPoop-vastamainos täällä.

Jari Tamminen