Ilon kautta

Lukuaika: 2 minuuttia

Ilon kautta

Toisen levynsä julkaissut Pintandwefall pursuaa energiaa & ideoita.

Vallatonta autotallirockia soittava Pintandwefall ei näytä kavahtavan tyttöbändin määritelmää. Niin voisi päätellä bändin juuri ilmestyneen toisen albumin Hong Kong, Baby kansikuvasta. Siinä neljä pikkutyttöä poseeraa samanlaisissa maskeissa kuin missä Pintandwefallin eli tuttavallisesti Pawfin naiset on totuttu näkemään. Ehkä kannen kuva onkin näpäytys tytötteleville sedille.

Tai ehkä ei. Bändin kitaristina ja yhtenä laulajana toimiva Ninni selvittää, mistä kuvassa on oikeasti kyse.

”Se kuva lähti siitä, kun meidän rumpali oli koulunkäyntiavustajana. Se kertoi törmänneensä siellä ihan meidän näköisiin tyttöihin. Siitä me saatiin tämä idea ja ajateltiin, että se pitää joskus käyttää jossain. Ne levyn kansien tytöt on kyllä meidän pikkusisaruksia ja niiden kavereita.”

Taiteilijanimellä Dumb Pint tunnettu Ninni kertoo, että bändin jäsenillä on tapana muutenkin ideoida kaikenlaista. Joistakin ideoista syntyy sivuprojekteja, joita onkin kertynyt aika liuta, a cappella -duosta lastenkirjan suunnitteluun. Kokeilunhalu on Ninnin mielestä myös Pawfin musiikin keskeisin elementti iloluontoisen soittelun ohella.

”Biisin sisältö ja tyyli ovat vapaat. Jotenkin kappaleet kuitenkin kuulostavat aina meiltä. Ehkä se johtuu jotenkin siitä, että ne erikoisimmat ideat tuntuvat olevan kaikkein käyttökelpoisimpia.”

Vuodesta 2006 koossa ollut bändi ehti tehdä jo kaksi pitkähköä demoa ennen varsinaisen debyyttinsä julkaisemista. Demot toimivat käyntikortteina, jotka avasivat ovet pääkaupungin indie-klubeille ja Radio Helsingin aalloille. Kun Pawf vielä niitti mainetta riehakkailla live-esiintymisillään, ei kestänyt kauan, kun levy-yhtiöt jo kolkuttelivat ovella. Bändi ehti olla koossa vain runsaan vuoden ennen kuin se solmi levytyssopimuksen tamperelaisen GAEA:n kanssa.

Ninni kertoo, että levy-yhtiöstä on apua levyjen julkaisussa ja silloin, kun bändi ei itse ole varma, onko jossain kappaleessa ainesta. Mutta kaikkia ehdotuksia bändi ei purematta niele.

”Kyllä me pistetään niille vastaankin. Joskus niillä on ollut ihan hulluja ideoita, missä me ei olla tunnettu oloamme kotoisaksi. Silloin ollaan kyllä älähdetty. Niin kuin vaikka jostain promokuvista tai levyn kansista.”

Levy-yhtiön pomot pidetään siis kurissa. Mutta kun bändissä on neljä jäsentä, joista kaikki nikkaroivat biisejä, kuka päättää, mitkä kappaleet päätyvät levylle?

”Se tapahtuu oikeastaan monen mutkan kautta. Jotkut biisit rankataan heti alussa pois. Muuten toimitaan melko demokraattisesti, vaikka biisin tekijällä on kyllä enemmän sananvaltaa omiin juttuihinsa.”

Joskus demokratia tosin ajaa myös lauluntekijän mielipiteiden yli. Uudelle levylle päätyi yksi Ninnin biisi, jota hän itse piti tylsänä. Kakkosbiisi Beef Rice miellytti muita bändin jäseniä niin paljon, että he äänestivät sen puolesta.

Albumi Hong Kong, Baby on tähän mennessä saanut arvostelijoilta varovaisia kehuja. Ninnin pelkäämää kakkoslevyn täydellistä tyrmäystä ei ole tullut, mutta ei toisaalta esikoisen saamia varauksettomia kiitoksiakaan. Nyt bändi jännittää enää kevään esiintymisiä. Etenkin, kun takana on pisin treeni- ja keikkatauko Pawfin historiassa.

Pintandwefall tuo oman leikkisän lisänsä Suomen hyvinvoivaan autotallirockin kenttään. Bändi löytää hengenheimolaisensa muun muassa bluesvaikutteisesta Boomhauerista, tiukka-asenteisesta The Lariotsista ja tyylikkäästä Anssi 8000 & Maria Stereosta.

Muista lajin edustajista Pawf erottuu riemukkailla ja osin naiiveilla sanoituksillaan, jotka kertovat muun muassa kilteistä piraijoista, pikkulinnuista ja yksinkertaisista mustekaloista. Tällä kertaa mukana on kuitenkin ensimmäistä kertaa myös vakavia ihmissuhdeslovareita. Onko bändi Ninnin mielestä aikuistumassa?

”Jos biiseissä on tapahtunut jotain muutosta, se on ihan luonnollista kasvua. Mutta aikuistumista… en mä näe sitä sillä tavalla. Ollaan me aikaisemminkin tehty ihmissuhdekappaleita, ne eivät vaan ole olleet tarpeeksi hyviä levytettäväksi.”

Jos vantaalaislukion bändimaratonia varten aikoinaan kasatun kokoonpanon slovarit ovat parantuneet, niin on soittotaitokin. Onko kunnianhimo kasvanut samaa tahtia? Ninniltä pitääkin vielä kysyä, kuinka isoksi Pintandwefall haluaa kasvaa?

”No maailman isoimmaksi tietysti… Niin, tai maailman isoimmaksi bändiksi, joka ei kuitenkaan vielä ärsytä ihmisiä.”

www.myspace.com/pawf

Kaisu Tervonen

mainos
  • 9.9.2009