Iloinen kuolema

Lukuaika: 2 minuuttia

Iloinen kuolema

Suomenlinnassa tehdään iloista lastenteatteria surusta & kuolemasta.

”Vanhin poikani oli viiden kieppeillä, kun hän erään illan itki lohduttomasti eikä suostunut kertomaan itkun syytä kenellekään. Seuraavana päivänä selvisi, että hän ajatteli kuolemaa: mummo on jo niin vanha, että varmaan kuolee pian. Lohduttaminen ei auttanut vaan tuli uusi itku: kaikki kuolevat joskus. Asiaa käsiteltiin kotona, ja huoli unohtui, kun hän hahmotti kuoleman käsitteen paremmin”, ohjaaja Jarmo Lampela kertoo. Suomenlinnan lasten kesäteatteri SuLaKe ja Teatteri Takomo esittävät tulevana kesänä Susisaaressa Lampelan ohjaamaa Lintu lensi yli ymmärryksen -näytelmää, jonka aiheena on kuolema.

”Myöhemmin samainen poika tuli itkien tarhasta. Hänelle oli naurettu, kun hän oli tehnyt piirustuksen, jolle oli antanut nimeksi Lintu lensi yli ymmärryksen. Nämä kaksi asiaa sysäsivät kirjoitusprosessin käyntiin. Halusin pohtia, miten lapsi käsittelee surua ja kuinka kuoleman käsite muotoutuu ja kehittyy”, Lampela kertoo.

Näytelmässä sisarukset Tiina ja Simo viettävät äitinsä kanssa hiljaiseloa perheen isän kuoleman jälkeen. Äiti on lamaantunut, isosisko kantaa vastuun arjesta ja pikkuveli pakenee todellisuutta ritarileikkien maailmaan. Näytelmä käsittelee lämpimän huumorin avulla lasten kuolemakäsitystä sekä tapaa ja kykyä käsitellä surua, kun perhettä on kohdannut kriisi.

Lintu lensi yli ymmärryksen on aiheestaan huolimatta humoristinen. Lapsia ei ole tarkoitus itkettää tai järkyttää. Ainakin 4–10-vuotias testiyleisö on reagoinut näytelmään hyvin.

”Pienimmät haluavat toiminnallista, musiikillista ja liikunnallista antia, ja isommat ymmärtävät jo hyvin millaisia asioita pyritään käsittelemään. Nuorimmat ovat olleet innoissaan näytelmän mielikuvitusmaailmasta, miekkailusta ja muusta sellaisesta, ja vanhemmat tavasta, jolla asioista puhutaan. Vaikka näytelmän lähtökohtana ovat arkiset pelot, ei se ole opetusnäytelmä, joka säikäyttää. Näytelmä on hauska”, ohjaaja lupaa.

Surun ja kuoleman käsitteleminen lastenteatterin keinoin on Lampelan mielestä hyvä tapa pohtia elämän realiteetteja, jotka lapset hahmottavat jo varhain joka tapauksessa.

”Väittäisin, että se kasvattaa myötäelämisen kykyä. Myös omien tunteiden käsitteleminen on helpompaa, kun kohtaa tunteiden aiheuttamia reaktioita tarinan muodossa ja tempautuu näytelmän tapahtumiin. Näin olen ainakin omassa elämässäni havainnut”, Lampela sanoo.

SuLaKe on järjestänyt Suomenlinnassa lasten kesäteatteria jo kahdeksan vuoden ajan. Yli kolmasosa pienestä yleisöstä on aiempien kokemusten pohjalta teatterissa ensimmäistä kertaa.

”Lapsille on kesäohjelmaa vain vähän aikuisiin verrattuna, ja kesäteatteri on monille lapsille ensikosketus teatterimaailmaan. Siksi pyrimme luomaan mieleenpainuvan kokemuksen.”

Lampelan mukaan ennakkovaikutelma on, että Lintu lensi yli ymmärryksen kiinnostaa yleisöä.

”Jos aihe jonkun aikuisen säikäyttää, kannattaisi miettiä miksi. Lapset eivät ole tyhmiä vaan he ajattelevat elämän isoja asioita, joten miksi niitä ei voisi käsitellä? Vaikka aihe on oikea ja vakava, on se paketoitu näytelmäksi, joka ei aiheuta itkukohtauksia. Suuria teemoja voi käsitellä myös hauskasti, fiktion keinoin.”

Lintu lensi yli ymmärryksen -näytelmästä järjestetään yhteensä 26 näytöstä aikaväleillä 10.–18.6. & 28.7.–14.8. Paikkana on Komendantin puutarha Helsingin Suomenlinnan Susisaaressa. Esitys kestää noin 50 minuuttia. Varaukset 050 523 4554.

Laura Haapala

  • 2.6.2010