Ilkka Seiskasta, moi!

Lukuaika: 8 minuuttia

Ilkka Seiskasta, moi!

Seiskan toimittajan kertoo taideopiskelijoille, että jos toimittajalle ei vastaa, toimittaja suuttuu.

Teatterikorkeakoulu tarjoaa valmistuville opiskelijoilleen Tutustu työelämään -luentosarjan. Tiistaina 8. tammikuuta opiskelijoille kävi puhumassa Ilkka Janhunen, joka on tuottaja ja 7 päivää -lehden toimittaja. Hän kertoi muutamia tosiasioita julkisuudesta ja alasta, jolla Teatterikorkeakoulusta valmistuvat työskentelevät. Ja selitti miten toimittajalle pitää puhua. Tässä otteita keskustelusta, jota opiskelijat kävivät Ilkan kanssa.

ILKKA JANHUNEN

Mä puhun nyt tässä niille teistä, joista saattaa tulla julkkiksia. Siis lähinnä näyttelijöille – tämä ei koske esim. teitä käsikirjoittajia. Ensin pari tosiasiaa. Ensinnäkin julkisuuden voi valita. Ei teistä tule julkkiksia, jos ette itse halua. Tähän pätee sellainen sateenvarjoteoria. Kaikkia suojaa julkisuudelta sellanen sateenvarjo, ja mitä enemmän kertoo itestään lehdille, sitä enemmän sateenvarjoon tulee reikiä, ja lopulta se voi olla aika olematon se sateenvarjo ja sillon teistä voidaan kirjottaa ihan mitä vaan.

Mutta ehdottomasti kannattaa puhua toimittajille jotain, koska muuten ne tulee epäluuloisiksi. Jos joku tulee vaikka kysymään miten menee, niin kannattaa kertoa joku pieni asia, kuten että olin Etiopiassa lomalla tai että sain joululahjaksi villapaidan. Eihän kukaan sitä enää kohta muista, mitä sä oot sanonu, mutta toimittajat ja lukijat saa susta silloin avoimen kuvan, ja avoimista ihmisistä tykätään. Että ei kannata torjua toimittajia.

OPISKELIJA

No minkä kokoisen reiän sellainen villapaita tekee siihen sateenvarjoon?

ILKKA

Villapaita tekee sateenvarjoon sentti kertaa sentti kokoisen reiän…Mut kannattaa aina sanoa edes se villapaita tai että on ollu hammassärkyy esim. ettei toimittaja suutu.

Tauko. Ilkka ottaa Seiskasta esiin Laura Birnistä tehdyn aukeaman jutun.

ILKKA

Ja posiitivisia juttujahan me vaan koko ajan kirjotetaan. Laura Birn on esim. onnistunu luomaan itestään tosi positiivisen ja menestyneen julkisuuskuvan. Ei me mitään sairaita tyyppejä Seiskassa haluta esitellä.

Mutta jos on kauniita tyyppejä niin kyllähän ne kiinnostaa. Esim. Janina Frostell – sehän on hoitanu tosihyvin julkisuuskuvansa. Se on – mikä se nyt on – kosmetologi – ja nyt sillä on oma vaatemallisto. Ja olihan sillä jotain erimielisyyksiä sen Chris Owenin kanssa mutta siitäki se selviyty tosi hyvin. Se ei kerro itestään liikaa – se pysyy salaperäsenä. Ja kyl aina ku se näyttäytyy jossain, niin siellä on toimittajat ihan varmasti perässä.

Ilkka esittelee Seiskan julkkisbongauspalstaa The Producers -musikaalin ensi-illasta.

OPISKELIJA

Voitteks te kirjottaa ilman ihmisen lupaa juttuja siitä?

ILKKA

Me ei koskaan kirjoteta muuta ku totuus. Siis se mitä joku on meille sanonu…* Mut jos sormus on kädessä ja siitä saadaan kuva niin kyllä se sieltä nostetaan. Lähtökohtasestihan se on vaan ilonen ja kiva asia, jos on mennyt kihloihin. Mitä sitä nyt peitellä.

*Laura Birn kertoo myöhemmin, ettei ole koskaan antanut Seiskalle haastattelua. Lehdessä sanottiin, että Laura Birn ”ei ole mikään rivijulkkis”.

OPISKELIJA

Jos on salarakkaita.

ILKKA

No siinä tapauksessa.

OPISKELIJA

Onks Seiskalla ketään suojeluksessa.

ILKKAmiettii

Mmm… Ei ole suojeluksessa ketään…

Hiljaisuus.

ILKKA

Varmasti teiltäkin odotetaan jonkin verran julkisuutta. Ajatelkaa, että kun te teette, meette ja annatte ottaa teistä sen valokuvan, niin te annatte lahjan sille ihmiselle, joka näkee sen. Tuskinpa kukaan haluaa tulla sellaseks näyttelijäks, jota kukaan ei tunne!

OPISKELIJA

Mä en haluais missään nimessä olla tuolla palstalla.

ILKKA

Ei kenenkään oo tietenkään pakko olla.

OPISKELIJA

Nii… Ei nii. Onneks.

OPISKELIJA

Kyllähän se on totta että Seiskassa jotkut toimittajat tekee aika sikamaisii juttuja!

ILKKA

Palataan tähän.

Myöhemmin.

OPISKELIJA

Esimerkiksi Auli Mantila ei ole koskaan ollut julkisuudessa tuolla tavalla.

ILKKA

Ei Auli Mantila ole meidän näkökulmasta yhtään kiinnostava henkilö. Kukaan meidän lukijoista ei tiedä kuka se on. Esim. poppareissahan kiinnostaa niiden lempiruoka, eikä se mitä ne oikeestaan tekee tai miten ne vääntää sitä namikkaa tai miten se homma teknisesti toimii. Ajaltelkaa, jos te oisitte 12-vuotiaita niin mitä te haluisitte niistä teidän idoleista tietää?

OPISKELIJA

No joo… Onhan se niin että niin kauan kuin viihdeteollisuutta on ollut, siihen on liittynyt julkisuus.

OPISKELIJA

Ja onhan niitä eri genrejä. Mä ahdistuin tosi paljon ku mä menin kattoo Marko Bjurströmin musiikaalii, mut sit mä tajusin että tää on eri genreä. Jengi tulee jostain hevonvitun perseestä bussilla ja miks ne ei sais tulla.

ILKKA

Sille te ette voi yhtään mitään, että kun te ootte mukana jossain suositussa tv-sarjassa tai elokuvassa niin ihmiset haluaa tietää teistä. Me välitetään niille sitä tietoa, mitä ne janoaa. Janita Janatuinen tuli julkisuuteen vain sillä ansiolla että hänellä oli Suomen suurimmat silikonit. Siitä sitten kirjotettiin vähän aikaa, mutta eihän se oikeesti kiinnosta pitkään ketään. Eikä me siitä enää kirjotetakaan.

OPISKELIJA

Enhän mä pidä sitä korkeatasosena lehtenä, vaikka joskus sitä tykkään lukeakin.

ILKKA

Mä vaan palaan tässä siihen, että mikä merkitys sillä on mitä te kerrotte julkisuuteen itsestänne, se muokkaa sitä mielikuvaa mikä ihmisillä on teistä. Ei niinkään se yksittäinen asia, kuten että te ootte saanu ajokortin – ei sitä kukaan muista. Sen sijaan se mielikuva, että jos te ootte avoimia niin te jäätte ihmisten mieleen. Miia Nuutila esim. kertoo aina että ”perheelle ei ole aikaa” – sehän on itsestäänselvyys – tätä teemaa hän on toitottanut haastatteluissa jatkuvasti – eikä se kovin mielenkiintoista ole.

Suomalaiset on kautta aikain rakastanu sellasia näyttelijöitä joissa on särmää. Vesku, Metti Pellonpää, Heikki Kinnunen. Naispuolisiakin varmasti löytyy jos ruvetaan miettii. (Miettii) Irina Björklund. Jos teissä ei oo mitään särmää niin ei ketään kiinnosta. (Miettii) Täytyy luoda sellainen persoona joka kiinnostaa.

OPISKELIJA

No ei se Matti Pellonpää oo varmaan sitä miettiny ku se on niitä roolejaan valinnu!

ILKKA

No ei tietty – mut kuitenkin…

mainos

OPISKELIJA

Eihän sillä oo mitään väliä mitä sille Seiskalle sanoo, kun te kuitenkin päätätte mitä sinne laitetaan.

OPISKELIJA

Mitään moraalia teillä ei oo.

ILKKA

Jos puhutaan moraalista tai niinku näin – niin vaikka mitä muuta ajattelisitte niin Seiska on hyvin kiltti lehti. Suomessa ilmestyy lehtiä, jotka käsittelee paljon raakemmin asioita. Puhumattakaan brittien tabloideista – ootteko lukenu esim. Sunia?

OPISKELIJA

Miksi näyttelijälle olis tärkeetä saada sellasta julkisuutta?

ILKKA

No, tehän saatte sillä tavalla töitä.

JOUKKO OPISKELIJOITA

Niin jos haluu tehä paskoja töitä!

ILKKA

No ei sitä kannata ottaa niin haudanvakavasti.

OPISKELIJA

Miks sä oot täällä? Tää on taidekorkeakoulu – mua ei kiinnosta yhtään. Tää ei liity mun työhön yhtään.

ILKKA

Mä oon täällä siks, että mut on tilattu tänne. Voihan hyvä taide olla myös hyvää viihdettä. Mä en lähtis erottelemaan näitä.

Myöhemmin. Ilkka esittelee kalvolla Seiskan juttua, jossa ”Pahat pojat” tapaavat oikeat ”Pahat pojat”.

ILKKA

Tässä esim. on tällanen aika hyvä juttu – en oo tätä ite tehny, mutta kuiteski. Tää oli Seiskalle hyvä juttu – varmaan 90 prosenttia meidän lukijoista luki tän. Eli siis miljoona ihmistä. Tässä nää siis Pahat pojat – ootte varmaan nähny leffan, megasuosittu – tapaa nää oikeet Euran Daltonit. Ne jutteli siinä ja joi jottain kaffea ja kuvia otettiin. Me päästiin tässä tosi hyvään rakoon.

Ilkka näyttää kuvaa, jossa Niko Saarela halaa rajusti todellisen elämän vastinettaan ja hymyilee.

OPISKELIJAT

Aika mainio hymy Nikolla tossa!

Kuvassa näyttää siltä kuin Saarela–Dalton-yhdistelmällä olisi kolme jalkaa.

OPISKELIJA

Kattokaa kolme jalkaa!

Myöhemmin.

ILKKA

Ai niin ja tässä on tämmönen Seiskalle tullu hyvä juttu. (Näyttää jutun kalvolla.) Jasper Pääkkönen paljastaa, että siitä tulee Matin näyttelijä. Jasper tapaa Matin, ja niin edelleen. Ihmiset haluu tietää tällasesta… Sanoo tässä ettei aio hypätä mäestä ja eihän se sitte hypännytkään…

OPISKELIJA

No se Matti-leffa oli ihan samaa oikeestaan ku Seiska. Että ne sopii aivan hyvin yhteen ja mä ymmärrän sen.

Myöhemmin.

ILKKA

Jos sateenvarjoon tulee reikiä, niin mikä tahansa lehti voi kirjottaa teistä, vaikka ette antaisi lupaa. Jos teette asuntokaupan tai ulkomaanmatkan, niin siitä voidaan kirjottaa. Jos miettii vaikka brittilehtiä niin siellähän voidaan kertoa mitä vain.

OPISKELIJA

Mut on väitetty huumeidenkäyttäjäks. Ja rinnastettu vitun pedofiileihin. Mä oon sanonu etten mä oo ikinä vetäny mitään!

ILKKA

Eihän me…

OPISKELIJA

mainos

Älä valehtele!

ILKKA

Eihän me voida mitää kertoa mikä ei ole totta – jos me kirjotetaan jostain niin kyllä se kohde on silloin antanut aihetta kirjoitteluun.

OPISKELIJA

Mitä se tarkottaa ”antaa aihetta”?

ILKKA

No jos vaikka Tanja Saarela ottaa avioeron niin se on selvää että siitä kirjotetaan. Tunnetteko ”journalistin ohjeet”. (Heijastaa videotykillä seinälle.) Ei esim. ihmisestä saa levittää ei-totuudenmukaista tietoa. Käykää tutustumassa netissä.

OPISKELIJA

Mites Tanja Saarela, voiko se päästä pois julkisuudesta.

ILKKA

Niin no – se on esiintyny bikinikuvissa – kyllä se pääsee siitä pois, mutta se vie aikaa.

OPISKELIJA

Ja kansalaisilla on oikeus tietää, millasia poliitikot on ihmisinä.

ILKKA

Mehän palvellaan vaan sitä tiedontarvetta, mikä lukijoilla on. Me kirjotetaan siitä, mitä on oikeesti tapahtunut ja siitä, mitä ihmiset haluaa tietää. Seiska on hyvin kiltti lehti, jos vertaa vaikka brittitabloideihin.

OPISKELIJA

Missä määrin sä koet, että sä olet itse vallankäyttäjä – et sä muokkaat sitä, mistä ihmiset haluaa tietää?

ILKKA

Mä en ole päässyt juopumaan vallantunteesta. Mä seuraan paljon muita tiedotusvälineitä ja teen lukijapalautteen perusteella juttuja.

OPISKELIJA

Miltä susta tuntuu kirjottaa sellasta juttua, että joku on oksentanu taksiin…

ILKKA

No – en minä tiedä – ei sellasta ole ollu.

OPISKELIJA

No oksentanu pönttöön.

ILKKA

Ei kai se meitä kiinnosta.

OPISKELIJA

No mites tää juttu, että Jari Sillanpää kaatuili kännissä, örvelsi – oli kapakkatappelussa?

ILKKA

No se on ravintola ja julkinen paikka ja siitä voi silloin kirjoittaa.

OPISKELIJA

Kuka omistaa Seiskan?

ILKKA

Tanskalainen kustannusyhtiö.

OPISKELIJA

Mut miltä se tuntuu kirjottaa sellasia hävästysjuttuja?

ILKKA

Ne aiheet, mistä mä kirjotan niin eipä ne nyt tunnu sen kummemmalta. Mä en kirjota sellaisista aiheista. Mä koulutin joskus toimittajaopiskelijoita. Ja kyllä ne nuoret opiskelijat mietti, että kuka sai hyvän skuupin tai häväistysjutun.

Ilkka esittelee kalvolla juttua, jossa mm. näkyy jutun aiheen vuositulot.

mainos

ILKKA

Totta kai jokainen ihminen haluaa saada hyvän skuupin. Tässä haluun näyttää yhen hyvän jutun. Veskuhan on esiintyny monessa: Vesku Show’ssa, Spede Show’ssa ja se on koko kansan supersuosikki. Mä sain tällasen jutun Veskusta vaikka se ei antanu yhtään juttua koko syksynä. Iltalehdessä oli juttu, johon Vesku ei antanu sanaakaan.

OPISKELIJA

Ehkä hänen mielestä on noloa, että hänellä on tuollaiset vuositulot (138 331euroa). Kysyit sä lupaa julkaista noita?

ILKKA

En mä kysyny. Suomessa ne on julkista tietoa.

OPISKELIJA

Tuleeko Tanskasta joku formaatti jolla noita juttuja pitää tehdä?

ILKKA

Ei. Munhan pitää vaan tehdä sellaisia juttuja, joita ihmiset haluaa lukea.

OPISKELIJA

Että se lehtii myy?

ILKKA

Niin. Mulle tuli tästä Vesku-jutusta hyvää palautetta ja ihmiset oli ilosia, kun ne sai lukea Veskusta mitä se tekee. (Ottaa uuden kalvon.) Tässä on tällanen missä Remu kävi etukäteen kattomassa Hurriganes-elokuvan ja tapas Eero Milonoffin…

Jutun otsikossa Remu kommentoi: ”Tämähän on täyttä piilopornoa”.

OPISKELIJA

Miksi siinä ei lue ”Remu liikuttui”. Sähän käytät valtaa kun sä valitset sen ”piiloporno”-sanan…

ILKKA

Eihän se ole vallankäyttöä. No onhan se itsestään selvää, että Remu liikuttui, mutta ei se ole sinänsä kiinnostavaa.

OPISKELIJA

mainos

Onhan se vallankäyttöä!

ILKKA

No eihän se ole vallankäyttöä – mä vaan valitsen sen sillä perusteella, että se on hauskempi ja koukuttavampia ja ihmiset lukee sen jutun. Se on kiinnostavampi.

OPISKELIJA

Kenen mielestä?

ILKKA

Saanks mä käydä vessassa?

OPISKELIJAt

Joo.

Ilkka lähtee pois.

OPISKELIJAt

Vittu, miks tällanen on järjestetty!

OPISKELIJA

Nyt te ootte ilkeitä.

OPISKELIJA

Täähän on kuitenkin ihan rakentava keskustelu. Ei me ketään syytetä.

OPISKELIJA

Vähän surulliselta kuulostaa tää ammatinvalinta, jos tollaset idiootit…

Ilkka palaa.

ILKKA

mainos

No mihis me jäätiin? Siihen Vesku-juttuun… Niin eihän niin iso julkkis voikaan antaa kuin 10 minuutin haastattelun. Se tietää oman arvonsa.

OPISKELIJA

Mihin suuntaan Seiska on nyt menossa?

ILKKA

Loppujen lopuksi tää on aika mietoa ja se on menossa tiukempaan suuntaa. Suomessa ei esim. ihmisen sairaudesta kerrota, jollei itse halua. Jos on vaikka syöpä, sitä kunnioitetaan. Jos joku julkisuuden henkilö haluaa kertoa sairaudesta, niin sitten mutta muuten ei.

OPISKELIJA

Soitatteko te esim. jollekin, että onks sulla syöpä?

ILKKA

Ei tietenkään. Sehän on epäkohteliasta.

OPISKELIJAkuiskaa

Kyllä ne on soittanu.

OPISKELIJA

Mikä on Seiskan mukaan siis se kiinnostava juttu? Siis ilman että se leimataan huonoksi julkisuudeksi. Sehän on tosi veteen piirretty viiva.

ILKKA

Se on todella veteen piirretty viiva. (Ilkka näyttää kuvaa joistain ensi-iltabileistä.) Mutta enhän mä oletakaan, että jos mä meen tollasiin kekkereihin niin ne kertos mitää syvällistä. Mulle riittää se, että jos joku on vaikka ollut Etiopiassa. Mullehan on monet kertonu tosi henkilökohtaisia asioita niin en mä aina kirjota niitä. Mä mietin, mistä mä kirjotan. Loppujen lopuksi ne on aika harmittomia ja mitättömiä ne Seiskan paljastukset. Ei ne voi loukata ketään.

OPISKELIJA

Jos joku soittaa ja sanoo, että joku on sählänny Lostarin jonossa niin laitetaanko se lehteen…

ILKKA

No, ei – toki mä tarkistan tiedon. Mä kuulen, yhdeltä ja toiselta että tää joku on sählänny niin, että siitä tulee jo yleistä tietoa. Sitten mä soitan sille tyypille.

OPISKELIJA

Kysyt sä sitten, että sähläsitkö Lostarin jonossa?

ILKKAnauraa

Ei… Mä kysyn, että miksi sähläsit Lostarin jonossa?

Myöhemmin.

ILKKA

Mulla voi olla vaikka sellainen työtehtävä, vaikka. Että kuulin että Oskari Katajisto on ostanut uuden asunnon. Tein siitä jutun. Otin Oskariin itseensä yhteyttä ja tässä taas se valinta, minkä minä olen tehnyt etten kirjoittanut Oskarin osoitetta. (Jutussa on iso kuva tunnistettavasta talosta Helsingissä.) Suomessahan ihan laatulehdetkin tekevät juttuja asunnoista.

OPISKELIJA

Miten te saatte aina tarkastettua ne vihjeet?

ILKKA

Siihen ei ole mitään vastausta. Niitä keinoja on lukemattomia. Päätän ottaa ihmiseen itseensä yhteyttä, että onko asia näin.

OPISKELIJA

Diggaatsä tosta duunista?

ILKKA

Joo tykkään. Seiskalla on ehkä tietty maine. Mutta kaikki muutkin tekevät samanlaisia juttuja.

OPISKELIJA

Miks urheilijoita aina dissataan lehdissä? Esim. Kimi Räikköstä?

OPISKELIJA

Mikään muu maa kuin Suomi ei dissaa omaa joukkuettaan.

ILKKA

Niin.

OPISKELIJA

Se ei oo Seiskan vika vaan kansan.

OPISKELIJA

Meinaatsä hei että se tosiaan on näin. Että jos joku toimittaja kirjoittaisi positiivista palautetta, niin se ei myis.

OPISKELIJA

Onks se niin, että Pertti haluaa kuulla näin.

OPISKELIJA

Onks se niin, että joku draama tarvitaan että joku ristiriita, että se kiinnostaisi jotain.

OPISKELIJA

Tavallaan joku Matti Nykänen kiinnostaa… Ootteko ollut koskaan oikeudessa?

ILKKA

En oo.

OPISKELIJA

Ootteko koskaan hävinny oikeudessa?

ILKKA

Mmm… Mua on yritetty viedä oikeuteen pari kertaa, mutta en oo sinne joutunu eikä mua oo koskaan tuomittu mistään.

Hiljaisuus.

ILKKA

Nyt vielä lopussa palaan siihen, että Suomessa toimittajat ei oo pahoja.

OPISKELIJAkuiskaa korvaani

Eli siis suoraan suden suuhun…

OPISKELIJA

Miten sä oot päätyny tälle alalle?

ILKKA

Mä oon päätynyt alalle niin, että oon alkanu tekee leffa-arvosteluja ja levyarvosteluja ja siten päätynyt tälle alalle. Toiminut kakskytvuotta alalla ja tehnyt monenlaista juttua, uutisjuttua ja niin edelleen.

OPISKELIJA

Mikä sun koulutus on?

ILKKA

Mä oon media-assistentti-ylioppilas.

Kirjoittaja valmistuu Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi keväällä 2009.

Jussi Moilanen

  • 9.9.2009