Henki vai näkö?

Lukuaika: 2 minuuttia

Henki vai näkö?

Tunnelmia tenukulttuurin viimeiseltä rannalta.

TULIS EUja tappais spurgut, otsikoi Libero kymmenisen vuotta sitten. Oli ilmennyt, että Suomen liittyminen EU:hun avaisi markkinat ulkomaisille metanolipohjaisille aineille, joilla kunnon ihmiset sytyttävät grillejä ja pesevät autojen tuulilaseja.

Tenukansa on tuloksista päätellen käyttänyt runsaasti metanolia. Tilanne on erikoinen: toisaalta ollaan huolestuneita halvan tuontialkoholin haitoista ja vaaditaan tuontirajoituksia takaisin, mutta samaan aikaan noudatetaan direktiiviä, jolla pultsarit välillisesti murhataan.

Kun pultsareita alettiin hoitaa sairaaloissa, piti kakkakepposesta luopua. Nykyisissä tenuissa käytetään karvasmakuja, jotta ihmiset eivät innostuisi sekoittamaan niistä drinkkejä. Maku on niin kamala, että tenua nielevällä ihmisellä täytyy olla todella kova viinan tarve.

Tuotevalvontakeskuksesta kerrottiin, että sairaaloissamme on vuosina 1996–2003 hoidettu 463 korvikealkoholista myrkytyksen saanutta. Usein kyseessä on metyylialkoholi eli metanoli, joissain tapauksissa isopropanoli eli isopropyylialkoholi. Kuolintilastoja ei tiennyt Tuotevalvontakeskus eikä Tilastokeskus.

ONNEKSI kysymys ei ole mistään hengenvaarallisesta huumeesta. Ainakaan siitä päätellen, miten viranomaiset toimintansa kohdistavat. Valistustädit kertovat 1960-luvulta periytyvää totuutta kannabiksen vaaroista, ja huumepoliisit kulkevat festivaaleilla savuja haistelemassa.

Jos korvikealkoholit olisivat yhtä vaarallisia, saisimme kuulla niiden vaaroista ja maksaa sakkoja pelkästä kokeilemisesta.

Oma tenukokemukseni on vuodelta 1986. Katselin Puutorin laidalla Turussa, kun mies sekoitteli limsapulloon tenua ja vettä. Kysyin, oliko hänen drinkkinsä kuuluisaa Lasolia. ”Ei, vaan Marinolia. Tämä on parempaa”, mies vastasi ja tarjosi maistiaiset.

Suuhun levisi karmea karvas maku. Vielä seuraavana päivänä maku oli suussa. Aine oli tarkoitettu lähinnä retkikeittimiin.

Kas kun ei kukaan holhouspoliitikko ole keksinyt, että karvasmakuaineita voisi lisätä pieniä määriä keskikaljaan ja halpoihin viineihin. Ovathan jotkut tosin yrittäneet poistaa muutamia liian hyvänmakuisia viinoja Alkon valikoimista. Eliittipoliitikkojen suosimiin kalliisiin viineihin ja luostarioluisiin näitä karvastuksia ei tietenkään lorautettaisi.

YKSI SUOMEN johtavista tenuasiantuntijoista, Markku Koski Berner Oy:stä, kertoi, ettei pultsareiden metanolikuolemista voi syyttää EU:ta, vaan suomalaisten välinpitämättömyyttä. Samat säännöt nimittäin koskevat samaan aikaan Suomen kanssa unioniin liittynyttä Ruotsia. Ruotsalaiset ovat kuitenkin anoneet poikkeuksen EU:lta ja saaneet sen.

Poikkeusasetuksen mukaan Ruotsissa myydään metanolipohjaisia drinkkejä vain lukkojen takaa. Avoimilla hyllyillä notkuvat herkut pohjautuvat etanoliin eli samaan alkoholiin, jota saamme elimistöön juodessamme vuosikertaviinejä.

EU:lta pitää anoa poikkeuslupaa siksi, ettei tenujen sisäistä käyttöä osata ajatella Ruotsia eteläisemmissä EU-maissa. Tenukulttuuria esiintyy tiettävästi vain Pohjoismaissa, Baltiassa, Venäjällä ja hyvin vähän Kanadassa.

Poikkeuslupa olisi helppo saada, mutta sitä ei anota, koska metanoli hoitelee pultsarit pois päiviltä kätevästi. Miksi pultsarit sitten ostavat metanolia etanolitenujen sijaan? Kosken mukaan siksi, että metanolipohjaiset ovat halvempia. Metanolia saadaan sivutuotteena.

EMME KEHOTA ketään kokeilemaan huumeita, mutta jos olet päättänyt ottaa riskin, haluamme antaa lyhyen tietoiskun. Ostoksille lähtiessäsi keskustele myyjän kanssa. Hän voi opastaa oikeiden drinkkien valinnassa. Pälyillä ei tarvitse, sillä nämä huumeet eivät ole laittomia.

Luotettava ja turvallinen merkki on kotimainen Lasol. Se sisältää pelkkää etanolia. Myös Voltera ja Marinol jättävät henkiin. Astetta vaarallisempia ovat kaikki isopropyylialkoholia sisältävät merkit. Metanoli on isopropanoliakin vaarallisempaa. Kaikkein vaarallisimmasta päästä on tuontitavara Iceman, joka sisältää metanolia.

Jos joskus epäilet saaneesi elimistöösi metanolia, esimerkiksi Venäjältä tuodusta hämärästä votkapullosta, vatsa- ja rintakipujen lisäksi yksi oire ovat näköhäiriöt. Metanoli voi viedä näön.

Ensiapuna toimii mikä tahansa turvallinen viina, sillä elimistöön kaadettu etyylialkoholi kumoaa metanolin vaikutuksen. Kun pysyttelet etanolikännissä kunnes metanoli on elimistöstä haihtunut, olet turvassa.

Huonolaatuisissa viinoissa, erityisesti pontikassa, saattaa joskus olla metanolia. Niin kauan kun etanolin määrä juomassa on selkeästi suurempi kuin metanolin ei metanolimyrkytys pääse iskemään.

Julle Tuuliainen

mainos
  • 9.9.2009